Βιοτεχνολογική αντιμετώπιση παγετού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του παγετού μας δίνει η βιοτεχνολογία με την δημιουργία τριών βακτηριδίων, τα Pseudomonas fluorescens A506, Pseudomonas fluorescens 1629RS και Pseudomonas syringae 742RS. Είναι βακτήρια της κλάσης Gamma Proteobactera, της τάξης Pseudomonadales, της οικογένειας Pseudomonadaceae και του είδους Pseudomonas. οι αριθμοί στο τέλος τους ονόματος υποδηλώνουν ότι είναι γενετικά τροποποιημένη μορφή των αρχικών βακτηριδίων. Το Pseudomonas syringae 742RS εκτός από την αντιμετώπιση του παγετού βοηθάει και στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών στα φρούτα.

Για να καταλάβουμε όμως πως λειτουργούν θα πρέπει να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στον τρόπο δημιουργίας του παγετού. Ο παγετός δεν είναι τίποτα περισσότερο από παγοκρύσταλλοι του νερού. Για να δημιουργηθούν οι παγοκρύσταλλοι αυτοί δεν φτάνει μόνο η πτώση της θερμοκρασίας, αλλά το νερό για να δημιουργήσει κρυστάλλους πρέπει να έρθει σε επαφή με μικροσωματίδια στα οποία επάνω θα δημιουργήσει τους κρυστάλλους. Στα φυτά το ρόλο αυτό εκπληρώνουν διάφορα βακτήρια και μικροοργανισμοί που βρίσκονται στην επιφάνεια των φυτών. Τα βακτήρια αυτά έχουν σαν σκοπό να αντικαταστήσουν τα βακτήρια και τους άλλους μικροοργανισμούς και να μην επιτρέψουν την δημιουργία των παγοκρυστάλλων και τελικά την δημιουργία του παγετού. Αυτό γίνεται με δύο έως τέσσερις ψεκασμούς του σκευάσματος που τους περιέχει, νωρίς στην περίοδο της αύξησης των φυτών. Δυστυχώς στα βακτήρια αυτά δεν έχει γίνει ακόμα ολοκληρωμένη μελέτη και βρίσκονται ακόμα υπό παρακολούθηση για το αν προκαλούν προβλήματα στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ο παγετός και τα μέτρα ενεργητικής και παθητικής προστασίας του σε οπωρώνα και αμπελώνα στο νομό Ηρακλείου, εργασία των Δαμιανάκη Εμμανουήλ και Σαμπαθιανάκη Ιωάννη, Ηράκλειο 2008.