Βοηθητικές ουσίες

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Περιλαμβάνονται ουσίες που προστίθενται στις ζωοτροφές για να βελτιώσουν τα φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά ή για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων. Στην πρώτη ομάδα ανήκουν τα:

  • Αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε ζωοτροφές πλούσιες σε λίπος για πρόληψη οξείδωσης του τελευταίου.
  • Γαλακτοματοποιητές, για δημιουργία γαλακτωμάτων (π.χ. ανάμειξη λίπους με νερό). Ως γαλακτοματοποιητές χρησιμοποιούνται διάφοροι εστέρες λιπαρών οξέων, η λεκιθίνη, κ.ά.
  • Βελτιωτικά της γεύσης των ζωοτροφών, χρησιμοποιούνται για να κάνουν πιο εύληπτες τις ζωοτροφές από τα ζώα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η βανιλίνη, εκχυλίσματα κανέλλας, γλυκάνισου, φρούτων, κ.ά.
  • Συντηρητικές ουσίες, χρησιμοποιούνται για προστασία των ζωοτροφών, κατά τη συντήρησή τους από προσβολές μικροβίων, μυκήτων, εντόμων, ακάρεων, κ.λπ. Κυριότερες συντηρητικές ουσίες είναι τα οξέα προπιονικό, μυρμηκικό, φουμαρικό, σορβικό και κιτρικό.
  • Βελτιωτικά ροής, για βελτίωση της ροής υγροσκοπικών υλικών (ζωοτροφών) κατά την ανάμειξη, τη μεταφορά και τη διανομή αυτών. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ο στεατίτης, το στεατικό κάλιο ή νάτριο, η γη διατόμων, το πυριτικό οξύ, κ.ά.
  • Συγκολλητικές ουσίες, (π.χ. καρβοξυ-μεθυλο-κυτταρίνη, πολυμεθυλ-καρβαμίδη). Χρησιμοποιούνται για αύξηση της ικανότητας συγκράτησης των επί μέρους κόκκων των ζωοτροφών κατά τη διαδικασία παραγωγής συμπήκτων.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι χρωστικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για βελτίωση του χρώματος των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων όπως: το χρώμα της λεκίθου των αυγών (ξανθοφύλλες, φυτικά εκχυλίσματα), η χρώση του δέρματος των παχυνόμενων ορνιθίων (ξανθοφύλλες), η χρώση της σάρκας ή και του δέρματος των ψαριών, κ.ά.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. "Διατροφή Αγροτικών Ζώων", Γ. Ζέρβα-Π. Καλαϊσκάκη-Κ. Φεγγερού, Εργαστήριο Διατροφής Ζώων, Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών