Διατροφική αξία αρνίσιου κρέατος

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το αρνίσιο κρέας [1] είναι μία πολύτιμη πηγή πρωτεινών, αμύλων και βιταμινών της ομάδας Β περιλαμβανομένης της νιακίνης (μειώνει στο αίμα την ολική και κακή χοληστερόλη, ενώ ψηλώνει την καλή χοληστερόλη) και ριμποφλαβίνης (βιταμίνη Β2, που ενισχύει τον κερατοειδή, δυναμώνει το συκώτι, περιέχεται επίσης και στο βασιλικό πολτό). Επίσης το κρέας είναι άπαχο και χαμηλό σε χοληστερόλη σε σύγκριση με άλλες ζωικές πρωτείνες.

Το ήμισυ του λίπους του αρνίσιου κρέατος είναι μόνο-ακόρεστο, δηλαδή περιέχει τον ίδιο τύπο λιπαρών οξέων που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο.

Για παράδειγμα, σε ένα πιάτο 85,05 γρ. άριστης αρνίσιας κοτολέτας έχουμε πέντε γραμμάρια λίπους σε σύγκριση με οκτώ γραμμάρια σε βοδινή και χοιρινή κοτολέτα και δέκα γραμμάρια στο σολωμό Ατλαντικού. Επιπλέον η σωστή αναλογία όλων των οκτώ βασικών αμινοξέων περιέχεται στο αρνίσιο κρέας. Το να τρώει κανείς αρνίσιο κρέας, αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο να ενισχύει το σώμα του με βιταμίνες Β12 και πρωτείνες, καθώς επίσης με σίδηρο και ψευδάργυρο που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

Ιδιαίτερα πλούσιο σε κορεσμένο κακό λίπος, χοληστερίνη και πολλές θερμίδες: Τα 100 γραμμάρια ψαχνού αρνιού έχουν 15 γραμμάρια ολικού λίπους και 375 θερμίδες. Μια συνηθισμένη μερίδα αρνιού 300 γραμμαρίων έχει περίπου 780 θερμίδες που οι περισσότερες αντιστοιχούν σε κορεσμένα λιπαρά. Στην πέτσα του αρνιού περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και άρα οι θερμίδες του.

Τα αρνίσια παϊδάκια είναι πολύ πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη επίσης, για αυτό πρέπει να είναι περιορισμένη η κατανάλωσή τους. 100 γραμμάρια αρνίσια παϊδάκια (περίπου 2-3 μικρά) έχουν περίπου 350 θερμίδες και 110 mgχοληστερίνης.

Όλα τα κομμάτια του αρνίσιου κρέατος [2] έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, ουσίες που είναι υπεύθυνες για την αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα, κατάσταση που προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα.

Η αρνίσια συκωταριά έχει επίσης πολλές θερμίδες, μία μερίδα τηγανιτή αρνίσια συκωταριά 250 γραμμάριων έχει περίπου 450 θερμίδες.

Ο αρνίσιος κιμάς επίσης είναι πολύ λιπαρός, μία μερίδα αρνίσια σουτζουκάκια 500 γραμμαρίων ή κεμπάπ έχει 1100 θερμίδες. Ο αρνίσιος κιμάς πρέπει να αναμειγνύεται με μοσχάρι ή χοιρινό για να γίνεται πιο ελαφρύς.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα A.Farm, Αρκαδική Οικολογική Φάρμα, Αρνί-Κατσίκι
  2. Ιστοσελίδα diaitologia.gr, Αρνίσιο κρέας και θερμίδες