Διατροφική αξία αυγού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα αυγά είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών

Διατροφική αξία αυγού

Οι πρωτεΐνες σχηματίζονται από μικρότερες μονάδες, τα αμινοξέα. Όλα τα σημαντικά αμινοξέα βρίσκονται στο αυγό σε πολύ σημαντικά επίπεδα, γι’ αυτό και η πρωτεΐνη του αυγού είναι αναγνωρισμένη για την ιδιότητά της αυτή. Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για την δημιουργία νέων κυττάρων και την ανάπλαση των νεκρών. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης οι ανάγκες για επαρκή κάλυψη πρωτεϊνών είναι ιδιαίτερα υψηλές. Συνεπώς τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Ένα αυγό [1] μας δίνει περίπου 6 γραμμάρια αρίστης ποιότητας πρωτεΐνης. Τόσο βρίσκετε εάν καταναλώσετε 180 ml γάλα.

Τα αυγά εμπεριέχουν σημαντικό ποσοστό σιδήρου

Το σίδηρο χρειάζεται για την δημιουργία και ανάπλαση ερυθρών κυττάρων. Ανεπαρκής λήψη σιδήρου προξενεί αναιμία, συνήθη πάθηση στις γυναίκες και ιδιαίτερα στην εφηβεία όπου η ανάγκη για σίδηρο είναι μεγάλη. Τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου. Κάθε κρόκος αυγού περιέχει 1,2 mg σιδήρου όσο μία αρνίσια μπριζόλα ή 4 αποξηραμένα βερίκοκα. Το σίδηρο απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνουμε μαζί βιταμίνη C. Να θυμάστε όταν τρώτε αυγό ή τροφές με σίδηρο να τις συνοδεύετε μαζί με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλάδας ή ένα φρούτο ή λαχανικό για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου.

Τα αυγά περιέχουν πολλές βιταμίνες

Οι βιταμίνες που συναντάμε στο αυγό περιλαμβάνουν τις οικογένειες Α, D, και E και όλες από την οικογένεια Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος. Η μόνη βιταμίνη που λείπει είναι η C, που την συναντάμε στα φρούτα και στα λαχανικά. Τα αυγά είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης Β12 μία βιταμίνη που λείπει από τους φυτοφάγους. Βιταμίνες Α, D και E τις συναντάμε μόνο στον κρόκο του αυγού. Οι περισσότερες βιταμίνες από την οικογένεια Β τις συναντάμε και στο ασπράδι και στον κρόκο.

Τα αυγά είναι πηγή ιχνοστοιχείων

Το κέλυφος του αυγού περιέχει μεγάλη δόση ασβεστίου. Παρ΄όλα αυτά σημαντικά ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και ψευδάργυρο τα παίρνουμε τρώγοντας τον κρόκο και το ασπράδι.

Τα αυγά είναι χαμηλά σε ποσοστό λίπους

Κάθε αυγό μας δίνει περίπου 5 γρ. λίπους, περίπου όσο λίπος παίρνει κανείς από μία μπουκιά λουκάνικου.

Τα αυγά έχουν λίγες θερμίδες

Ένα μεσαίου βάρους αυγό μας δίνει περίπου 75 Kcal, περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων που μας δίνει ένα μήλο, μία φέτα τυρί ή το μισό απλό γιαούρτι. Αυτό κάνει το αυγό ιδανικό για κάθε δίαιτα.

Αυγά και χοληστερίνη

Καρτέλα με αυγά

Όλες οι τροφές ζωικής προέλευσης έχουν χοληστερίνη, η οποία είναι πολύ σημαντική ουσία στον οργανισμό μας, ζωτικό κομμάτι στο τοίχωμα κάθε ανθρώπινου κυττάρου. Εάν δεν το πάρουμε από την τροφή ο οργανισμός μας θα το γεννήσει από μόνος του. Η χοληστερίνη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας για την λειτουργία των κυττάρων και για να παράγει και να μεταβολιίσει ορμόνες. Η χοληστερίνη δημιουργείται από τον ίδιο τον οργανισμό από το ήπαρ, είτε από την τροφή. Υπερβολική κατανάλωση σε βιομηχανοποιημένες τροφές με υψηλά κορεσμάνα λίπη επιδρούν δυσμενώς.

Η κακή χοληστερίνη δημιουργείται απ΄τον ίδιο τον οργανισμό είτε από γενετική πάθηση είτε από υπερβολική κατανάλωση σε βιομηχανοποιημένες τροφές με υψηλά κορεσμένα λίπη. Δυστυχώς μερικοί οργανισμοί δημιουργούν παραπάνω χοληστερίνη από τα φυσιολογικά όρια και αυτό συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Μία ισορροπημένη υγιεινή διατροφή πλούσια σε ίνες και συστηματική γυμναστική μπορεί να προφυλάξει τα άτομα αυτά να υπερβούν τα ανεπιθύμητα όρια λιπιδίων.

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η χοληστερίνη στα τρόφιμα δεν δημιουργεί πρόβλημα εάν η διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά. Εάν προσέχουμε λοιπόν την διατροφή μας, η λογική κατανάλωση αυγών δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αντίθετα ενδείκνυται στην ημερήσια κατανάλωση 1 με 2 αυγά, λόγω της διατροφικής τους αξίας. Ειδικά για τα νέα παιδιά τα αυγά είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου τους.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα των Ballesteros και συνεργάτες οι οποίοι ανακάλυψαν ότι παιδιά ηλικίας 10-12 ετών που κατανάλωναν καθημερινά 2 αυγά, είχαν μεταβολή στη δομή της κακής (LDL) χοληστερόλης.

Καθημερινές συνήθειες που μειώνουν τη χοληστερόλη

Τα μέρη του αυγού
  1. Διακόπτουμε το κάπνισμα,
  2. Καταναλώνουμε 5 μερίδες λαχανικών/φρούτων την ημέρα,
  3. Ελέγχουμε την κατανάλωση λιπαρών και προτιμούμε το ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια τις φυτικές μαργαρίνες και τα λιπαρά ψάρια, τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της LDL κακής χοληστερόλης και παράλληλα αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά όπως βούτυρο μπέικον,
  4. Καταναλώνουμε τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες: μαργαρίνη, γιαούρτι, γάλα κ.λ.π.,
  5. Περιορίζουμε το αλκοόλ,
  6. Διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα και
  7. Αθλούμαστε τουλάχιστον μισή ώρα ημερησίως (περπάτημα, ποδηλασία, ή κάποια ευχάριστη ενασχόληση που απαιτεί κίνηση).

Υπάρχει πιο πολύ ασπράδι από κρόκο στο αυγό

Ένα μέσο αυγό κότας αποτελείται από: 11% κέλυφος, 58% ασπράδι και 31% κρόκο.

Το χρώμα του κελύφους

Το χρώμα του κελύφους δεν επηρεάζει την διατροφική αξία του αυγού.Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Megafarm, Διατροφική αξία των αυγών