Επίδραση της άρδευσης στα φαινολικά συστατικά σταφυλών και οίνων της ποικιλίας Αγιωργίτικο

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στο παρακάτω pdf υπάρχει μελέτη για τη διερεύνηση της επίδρασης της άρδευσης στη συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών στις σταφυλές και τους οίνους της ποικιλίας αμπέλου Vitis vinifera L. Αγιωργίτικο. Εφαρμόστηκε ελλειμματική άρδευση σε τέσσερα επίπεδα: 0%, 30%, 50% και 70% της εξατμισοδιαπνοής και πραγματοποιήθηκαν τέσσερις οινοποιήσεις σύμφωνα με την κλασική μέθοδο ερυθρής οινοποίσης.

Για τον προσδιορισμό των πολυφαινολών εφαρμόστηκαν διάφορες αναλυτικές μέθοδοι, από τις οποίες προέκυψε ότι η άρδευση επηρεάζει τη συκέντρωση των ενώσεων αυτών στη ράγα και σε ένα βαθμό καθορίζει το χαρακτήρα και την ικανότητα του οίνου για παλαίωση.

Συγκεκριμένα, με την αύξηση της άρδευσης φαίνεται να μειώνεται η συγκέντρωση των ανθοκυανών και του μονογλυκοζίτη-3 της μαλδιβίνης καθώς και η συγκέντρωση των ταννινών των φλοιών, ενώ αυξάνεται η συγκέντρωση των ταννινών των γιγάρτων. Από τις αναλύσεις που έγιναν στους οίνους, προέκυψε ότι οι οίνοι που προέρχονται από τα πρέμνα που δέχτηκαν έντονο υδατικό στρες ίσως θα μπορούσαν να είναι ικανοί για παλαίωση.

Επίδραση της άρδευσης στα φαινολικά συστατικά σταφυλών και οίνων της ποικιλίας Αγιωργίτικο