Επικονίαση φουντουκιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η ομογαμία στη φουντουκιά έχει μικρή μόνο σημασία, γιατί οι πιο πολλές ποικιλίες της είναι αυτόστειρες. Επομένως για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής παραγωγής και καλής ανάπτυξης του σπέρματος είναι αναγκαία η εξασφάλιση σταυρεπικονίασης στον φουντουκεώνα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συγκαλλιέργεια περισσοτέρων της μιας ποικιλιών, δεδομένου ότι οι ποικιλίες της δεν είναι σταυροασυμβίβαστες.

Η επικονίαση συμβαίνει κατά τα μέσα του χειμώνα και είναι μακράς διάρκειας. Η αιχμή των περιόδων άνθησης των αρσενικών και θηλυκών άνθεων για μια συγκεκριμένη ποικιλία δε συμπίπτουν. Συνήθως η άνθηση των αρσενικών άνθεων προηγείται εκείνης των θηλυκών. Άρα είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστεί συνάνθηση των αρσενικών άνθεων της επικονιάστριας ποικιλίας και της θηλυκών της κύριας καλλιεργούμενης ποικιλίας. Η αναλογία μεταξύ δέντρων της επικονιάστριας και της κύριας καλλιεργούμενης ποικιλίας, ανάλογα με την απόσταση φύτευσης των δέντρων, ποικίλλει από 1:18 έως 1:25. Συνηθίζεται όμως να φυτευέται μια πλήρης σειρά επικονιαστού σε κάθε 10η σειρά φύτευσης.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.