Εχθρός μηλοειδών Ρόδινη αφίδα μηλιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προσβάλλει τη μηλιά και δευτερευόντως την κυδωνιά. Μπορεί να συνυπάρχει στη μηλιά με την Aphis pomi, ωστόσο η Dysaphis plantaginea προκαλεί σοβαρότερη ζημιά.

Τα φύλλα που προσβάλλονται κατσαρώνουν. Τα ένζυμα που περιέχονται στο σάλιο της είναι τοξικά για τη μηλιά. Φθάνουν μέσω της απομύζησης χυμών και στους καρπούς, οι οποίοι εμφανίζουν παραμορφώσεις.Παράγει πλούσιο μελίττωμα. Η εικόνα της αποικίας παίρνει χρώμα πρασινοκίτρινο, ρόδινο ή γκριζοπράσινο.

Διαχειμάζει στο στάδιο του χειμερινού αυγού στη βάση των οφθαλμών της μηλιάς ή σε σχισμές του φλοιού στον κορμό. Τα αυγά είναι στην αρχή ανοιχτοκίτρινα, μετά γίνονται σκούρα. Εκκολάπτονται την άνοιξη, περίπου στο στάδιο του φουσκώματος των οφθαλμών. Συμπληρώνει 3-4 γενεές το χρόνο στη μηλιά. Οι άπτερες αφίδες έχουν χρώμα γκρίζο-καστανό και οι πτερωτές σκούρο, σχεδόν μαύρο και λαμπερό.

Τρόποι αντιμετώπισης είναι:

  • Το παρασιτοειδές υμενόπτερο Aphelinus mali
  • Με φυσικούς εχθρούς: Adalia bipunctata, Harmonia conglibata, Coccinella septempunctata, scymnus subvillosus, Syrphidae diptera και το ακάρι Allothrobium fulliginosum
  • Με ανθεκτικές ποικιλίες όπως το Nothern spy και Malus rodusta, καθώς και τα υποκείμενα Malling - Merton και Dolcino