Ζαχαρότευτλο προϊόν

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άσπρη ζάχαρη
Ακατέργαστη ζάχαρη
Καστανή και καφέ ζάχαρη
Λουκουμάδες με ζάχαρη

Συντήρηση

Αμέσως μετά τη συγκομιδή, τα τεύτλα μεταφέρονται με φορτηγά στα σιλό ή/και στην αυλή των ζαχαρουργείων όπου και μπορούν να παραμείνουν μέχρι δύο ημέρες πριν κατεργασθούν. Μετά τα μέσα Οκτωβρίου μπορούν να παραμείνουν μέχρι και 4 ημέρες. Περισσότερες ημέρες αναμονής έχουν ως αποτέλεσμα απώλειες ζαχάρων οι οποίες ανάλογα με τη θερμοκρασία καθίστανται σημαντικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα τεύτλα αφήνονται στον αγρό για περίπου μία εβδομάδα και μετά μεταφέρονται στα ζαχαρουργεία.[1]

Ζάχαρη και διατροφική αξία

Τα κυριότερα είδη ζάχαρης που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο είναι η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη ,η ακατέργαστη ζάχαρη και η μαύρη-καστανή ζάχαρη. Γενικά οι εταιρείες έχουν περάσει το μήνυμα ότι η ακατέργαστη ζάχαρη είναι και η καλύτερη για την υγεία μας, η αλήθεια είναι όμως ότι αυτό είναι ψέμα. Όντως η ακατέργαστη ζάχαρη έχει μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων, οι οποίες όμως είναι τόσο μικρές που στην ουσία είτε υπάρχουν είτε όχι είναι το ίδιο. Η ζάχαρη παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από ζαχαρότευτλα. Στη συνέχεια τα ζαχαρότευτλα αυτά επεξεργάζονται (πλέον με βιομηχανικό τρόπο), έτσι ώστε να βγει από μέσα τους ο φυσικός χυμός. Έπειτα ο χυμός αυτός βράζεται και καθώς το νερό εξατμίζεται, η ζάχαρη αρχίζει να συμπυκνώνεται και σιγά σιγά μετατρέπεται σε στερεούς κρυστάλλους. Οι υγροί αυτοί κρύσταλλοι τοποθετούνται σε φυγόκεντρο και στεγνώνουν με τη βοήθεια της περιστροφής. Το υγρό που απομακρύνεται ονομάζεται μελάσα, και στο τέλος μένει μόνο η ζάχαρη χρώματος καφέ που περιέχει ένα μείγμα από μύκητες ,βακτήρια, χώμα και διάφορα υπολείμματα (π.χ. φυτικά ή/και εντόμων). Τα κυριότερα είδη ζάχαρης που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο είναι η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη ,η ακατέργαστη ζάχαρη και η μαύρη-καστανή ζάχαρη.

Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη: Η κλασσική ζάχαρη που όλου γνωρίζουμε. Σε αυτήν, οι κρύσταλλοι επεξεργάζονται ακόμα ποιο πολύ ώστε να απομακρυνθεί τελείως η μελάσα και να μείνουν μόνο οι κρύσταλλοι.

Ακατέργαστη ζάχαρη: Είναι επεξεργασμένη απλά όχι όσο η λευκή, και έτσι παραμένουν μερικές μικρές ποσότητες μελάσας με αποτέλεσμα να έχει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.

Μαύρη-καστανή ζάχαρη: Αυτή η ζάχαρη είναι λευκή ζάχαρη στην οποία έχει προστεθεί μελάσα.

Γενικά οι εταιρείες έχουν περάσει το μήνυμα ότι η ακατέργαστη ζάχαρη είναι και η καλύτερη για την υγεία μας, η αλήθεια είναι όμως ότι αυτό είναι ψέμα. Όντως η ακατέργαστη ζάχαρη έχει μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων, οι οποίες όμως είναι τόσο μικρές που στην ουσία είτε υπάρχουν είτε όχι είναι το ίδιο. Σύμφωνα με έρευνα, η ακατέργαστη, μαύρη και καστανή ζάχαρη περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, που προέρχονται από τη μελάσα. Και πάλι όμως οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που πρέπει να φάμε πάνω από 30 κουταλιές για να λάβουμε αρκετή ποσότητα αντιοξειδωτικών που θα κάνουν κάποια διαφορά. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι ακατέργαστη ζάχαρη σε μία κουταλιά του γλυκού έχει μόνο 3 mg ασβέστιο και μόλις 0,03 mg σίδηρο που αντιστοιχεί σε 0,4% και 0,2 % των ημερησίων αναγκών του ανθρώπινοι οργανισμού σε ασβέστιο και σίδηρο αντίστοιχα. Όσο αφορά τη θερμιδική αξία, και πάλι δεν υπάρχει κάποιος ουσιώδης νικητής μιας και όλες έχουν περίπου 16 θερμίδες ανά κουταλιά του γλυκού. [2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ενεργειακές Καλλιέργειες - Βιοκαύσιμα, των Σκαράκη Γεώργιου (Καθηγητής ΓΠΑ), Κορρέ Νικολάου (MSc, PhD) και Παυλή Ουρανίας (MSc, PhD), Αθήνα 2008.
  2. Είδη ζάχαρης και διατροφική αξία

Σύνδεσμοι