Η φυλή Saanen

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φυλή Saanen

Η κατσίκα Saanen (Ζάανεν) [1] κατάγεται από την ομώνυμη περιοχή της Ελβετίας, από όπου διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ζώο μεγαλόσωμο (ΖΒ αιγών 60-70 κιλά) με τελείως λευκό χρωματισμό, κοντό τρίχωμα, με σωματική διάπλαση τυπικά γαλακτοπαραγωγική και θαυμάσια ανεπτυγμένο μαστό. Και τα δύο φύλα φέρουν γένι.

Είναι η πιο γαλακτοπαραγωγική φυλή του κόσμου και η απόδοσή της ξεπερνά συχνά τα 1.000 κιλά γάλακτος το χρόνο, ενώ υπάρχουν άτομα που έχουν ξεπεράσει τα 2.000 κιλά. Η γονιμότητα και η πολυδυμία είναι υψηλή (μέση πολυδυμία 200%, κατά κανόνα γεννούν δίδυμα, ενώ υπάρχουν άτομα που γεννούν τρίδυμα και τετράδυμα).

Στη χώρα μας στα πρώτα χρόνια της εισαγωγής της (1950) αντιμετώπισε κάποια προβλήματα προσαρμογής τα οποία όμως γενικά ήταν λίγα και προέρχονταν κυρίως από τις κακές συνθήκες διατροφής, ενώ έχει υψηλές θρεπτικές ανάγκες σαν μεγαλόσωμο ζώο, γι’ αυτό και η γαλακτοπαραγωγή της ήταν σχετικά χαμηλή. Σήμερα όμως η γαλακτοπαραγωγή της και στις ελληνικές εκτροφές είναι ικανοποιητική (500-700 κιλά/έτος).

Χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα σε διασταυρώσεις με τις ντόπιες φυλές και έδωσε άριστα αποτελέσματα. Πάντως για να αποδώσει ικανοποιητικά πρέπει οι συνθήκες εκτροφής να είναι ευνοϊκές και κυρίως να εξασφαλίζουν άφθονη και πλούσια ζωοτροφή, γι’ αυτό και εκτρέφεται κατά βάση ως οικόσιτη ή ημιοικόσιτη.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα PETMania.gr - Αίγα Saanen (Ζάανεν)