Ιππιατρική εξέταση πριν την αγορά αλόγου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εξέταση αλόγου

Η κατοχή ενός αλόγου μπορεί να σημαίνει μεγάλη επένδυση σε χρόνο, χρήματα και συναίσθημα. Δυστυχώς τα άλογα πολύ σπάνια πωλούνται με εγγύηση οπου παίρνετε τα χρήματά σας πίσω. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθούν όλα τα στοιχεία του αλόγου πριν αγοραστεί. Πολλοί επαγγελματίες που ασχολούνται με το άλογο μπορεί να είναι ικανοί να σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε παράγοντες όπως ικανότητα, συμπεριφορά ή τα χαρτιά καθαροαιμίας, και θα πρέπει να ζητάτε την συμβουλή τους όταν χρειάζεται. Εν τούτοις, μόνο ένας ιππίατρος μπορεί να προσδιορίσει θέματα που έχουν σχέση με την υγεία και την φυσική κατάσταση του αλόγου.

Η γνώση σχετικά με την υγεία και την κατάσταση του αλόγου πρίν ολοκληρωθεί η αγορά [1] του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να αποφασίσετε εάν αυτό το άλογο είναι μία σοφή επένδυση. Άσχετα εάν θέλετε το άλογο σαν κατοικίδιο, για ιππασία, για αναπαραγωγή ή για αθλητική χρήση, θα πρέπει να επενδύσετε στην ιππιατρική εξέταση πριν την αγορά. Η εξέταση αυτή αξίζει να γίνει, ειδικά εάν υπολογίσει κανείς τα έξοδα που χρειάζονται για την συντήρηση και την φροντίδα ενός αλόγου με προβλήματα υγείας.

Οι εξετάσεις αυτές διαφέρουν ανάλογα με την χρήση του αλόγου. Για παράδειγμα μία φοράδα που αγοράζεται για αναπαραγωγή χρειάζεται μία πλήρη εξέταση του αναπαραγωγικού συστήματος, μαζί με ένα πιστοποιητικό υγείας. Ενας εκτομίας (το αρσενικό άλογο που έχει ευνουχιστεί) που προορίζεται για υπερπήδηση εμποδίων χρειάζεται μία πλήρη εξέταση για την φυσική του κατάσταση και μία σειρά εξετάσεων χωλότητος, ακτινογραφιών κ.λπ. Πλήρης εξέταση της ανώτερης αναπνευστικής οδού επιπλέον χρειάζεται για άλογα ιπποδρομιών. Για να αποφασίσετε τι θα συμπεριληφθεί στην εξέταση αγοράς χρειάζεται πολύ καλή συνεννόηση με τον ιππίατρο.

 1. Επιλέξτε έναν ιππίατρο που γνωρίζει την φυλή, το άθλημα και τη χρήση του αλόγου που προτίθεστε να αγοράσετε.
 2. Εξηγήστε στον ιππίατρο τις προσδοκίες και τη χρήση του αλόγου, περιλαμβάνοντας βραχυπρόθεσμους και μακροχρόνιους σκοπούς (για παράδειγμα υπερπήδηση εμποδίων και αναπαραγωγή).
 3. Ρωτήστε τον ιππίατρο τι θα ήθελε να συμπεριληφθεί στην εξέταση και γιατί.
 4. Προσδιορίστε το κόστος των εξετάσεων.
 5. Να είστε παρόντες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Ο πωλητής ή εκπρόσωπός του πρέπει να είναι παρών.
 6. Συζητήστε με τον ιππίατρο ιδιαιτέρως τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
 7. Μην φοβάστε να ρωτήσετε συμπληρωματικές ερωτήσεις για τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ο ρόλος του ιππιάτρου δεν είναι να περάσει ή να απορρίψει ένα άλογο. Περισσότερο είναι να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με υπάρχοντα ιατρικά προβλήματα και να συζητήσει αυτά τα προβλήματα μαζί σας ούτως ώστε να είστε ενημερωμένος προτού αποφασίσετε. Ο ιππίατρος μπορεί να σας ενημερώσει για την παρούσα φυσική κατάσταση του αλόγου, που μπορεί να περιλαμβάνει τη σωματική διάπλαση, τα μάτια του και τα ζωτικά όργανα και ιδιαίτερα τα πόδια του για σημάδια ασθένειας ή τραυματισμού. Ο ιππίατρος μπορεί να μιλήσει γι' αυτά τα θέματα και πώς μπορεί να επηρρεάσουν την απόδοση από την ιατρική πλευρά, δεν μπορεί όμως να προβλέψει το μέλλον.

Η εξέταση αγοράς είναι σαν μία φωτογραφία που απεικονίζει μία στιγμή. Παρέχει πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο άλογο, την συγκεκριμένη ημέρα. Το πόσο ακριβής και πλήρης είναι η εικόνα εξαρτάται από το πόσο πλήρης είναι η εξέταση και ποια είναι τα προβλήματα που διαπιστώνονται. Να θυμάστε όμως ότι η εικόνα αυτή δεν μπορεί να δείξει όλο το ιστορικό του αλόγου. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν για την παρελθούσα, παρούσα και μέλλουσα κατάσταση της υγείας του αλόγου και αυτοί οι παράγοντες μπορεί να μην υπάρχουν την στιγμή της εξέτασης. Παρ’ όλα αυτά οι πληροφορίες από αυτή την εξέταση είναι πολύτιμες. Τελικά αποφεύγοντας να αγοράσει κάποιος ένα άρρωστο ή κουτσό άλογο, γλυτώνει από μεγάλη απογοήτευση και έξοδα. Δεν υπάρχει σταθερό πρωτόκολλο για τις εξετάσεις αγοράς. Εσείς και ο ιππίατρος θα αποφασίσετε ποιές εξετάσεις είναι σημαντικότερες για τις δικές σας ανάγκες. Εν τούτοις ο ιππίατρος θα θέλει να διαπιστώσει πράγματα όπως:

Εξέταση αλόγου
 • Το ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις, διατροφή και χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή φάρμακα (εάν είναι δυνατόν).
 • Καρδιακός παλμός, αναπνοές, θερμοκρασία.
 • Καρδιά και πνεύμονες.
 • Πόδια και κατασκευή σώματος.
 • Σημάδια στο σώμα ή τα πόδια από παλαιούς τραυματισμούς ή ασθένειες.
 • Εξετάσεις αίματος για λοιμώδεις ασθένειες και για την γενική κατάσταση του αλόγου.
 • Τα δόντια και το στόμα.
 • Τις οπλές του αλόγου με την επισκόπηση και με τη λαβίδα οπλής.
 • Το άλογο σε κίνηση, σε ευθεία γραμμή, σε μικρούς κύκλους και συχνά με σέλλα. Αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται στο βάδην, τον τροχασμό και τον καλπασμό, προτού το άλογο προθερμανθεί, αλλά και μετά.
 • Την ελαστικότητα των αρθρώσεων και την αντίδραση του αλόγου στα τέστ κάμψης.
 • Τη συμπεριφορά του αλόγου.

Περισσότερα τέστ

Μετά την κλινική εξέταση του αλόγου ο ιππίατρος θα ζητήσει κάποια συμπληρωματικά τέστ εάν υποψιάζεται κάτι που μπορεί να εμποδίσει την ζητούμενη χρήση του αλόγου. Οπως ακτινογραφίες, διαγνωστική αναισθησία, ανάλυση αίματος και ούρων για ύπαρξη ουσιών που μπορεί να επηρρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, υπερηχογραφήματα, ενδοσκόπηση και άλλα που μπορεί να επιλεγούν από τον αγοραστή ή να προταθούν από τον ιππίατρο. Αυτά τα τέστ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να θέσουν μία διάγνωση ή να δώσουν καθαρότερη εικόνα της σοβαρότητος ενός προβλήματος.

Ακτινογραφίες

Πολλές εξετάσεις αγοράς περιέχουν ακτινογραφίες των άκρων, δεν υποκαθιστούν όμως ποτέ την πλήρη και ολοκληρωμένη εξέταση από τον ιππίατρο που επιλέγετε. Δείχνουν την εικόνα των πραγμάτων τη στιγμή που αγοράζετε το άλογο, αλλά δεν μπορούν να απεικονίσουν τι θα γίνει στο μέλλον. Οι ακτινογραφίες μπορεί να μπερδέψουν είτε παρέχοντας μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας είτε παρουσιάζοντας προβλήματα που δεν πρόκειται να προκύψουν. Βασιστείτε στην κρίση του ιππιάτρου όσον αφορά στην ανάγκη των ακτινογραφιών, ειδικά όταν δεν υπάρχει εμφανές πρόβλημα.

Εξέταση αναπαραγωγικού συστήματος

Οι επιβήτορες και οι φοράδες πριν αγοραστούν πρέπει να ελεγχθούν για την αναπαραγωγική τους κατάσταση. Για παράδειγμα η ικανότητα του επιβήτορα να γονιμοποιήσει πρέπει να εξετασθεί παρατηρώντας την συμπεριφορά του σε μία φοράδα και συλλέγοντας σπέρμα για εξέταση. Το σπέρμα θα αξιολογηθεί όσον αφορά στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και την μορφή. Για την φοράδα πρέπει να εξετασθεί το αναπαραγωγικό σύστημα με ψηλάφηση και με την βοήθεια υπερηχογράφου για σημάδια φυσιολογικής λειτουργίας και απουσία ανατομικών η άλλων προβλημάτων. Ο ιππίατρος μπορεί να συστήσει κάποια τέστ όπως βιοψία, κυτταρολογική εξέταση ή καλλιέργεια. Με αυτά τα τεστ διαπιστώνεται η ικανότητα της φοράδας να συλλάβει και να φέρει σε πέρας μία εγκυμοσύνη.

Εξέταση αλόγου

Κατανόηση των αποτελεσμάτων

Η πλήρης κατανόηση των ευρημάτων του ιππιάτρου θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε σωστά εάν θα προβείτε στην αγορά ενός αλόγου. Εάν δεν έχετε πλήρως καταλάβει πρέπει να ρωτήσετε τον ιππίατρο μέχρι να γίνουν κατανοητά όλα. Όταν συζητάτε τα ευρήματα του ιππιάτρου πρέπει να γνωρίζετε τά εξής:

 1. Κανένα άλογο δεν είναι τέλειο σε όλα τα σημεία.
 2. Μερικά προβλήματα υγείας ή λάθη στην κατασκευή του αλόγου μπορεί να αντιμετωπιστούν ή ποτέ να μην απασχολήσουν την απόδοση του αλόγου.
 3. Εάν το άλογο χρειάζεται ειδική πετάλωση, ειδική διατροφή ή άσκηση αποφασίστε εάν είναι πρακτικό για τις ανάγκες και τον προυπολογισμό σας.
 4. Εάν προκύπτει αμφιβολία ζητήστε δεύτερη γνώμη από άλλον ιππίατρο.
 5. Τελικά σκεφθείτε καλά εάν το συγκεκριμένο άλογο είναι καλή επένδυση.

Ο ιππίατρος δεν μπορεί να σας πει εάν θα σας αρέσει το άλογο, εάν θα μπορείτε να το χειριστείτε ή να το ιππεύσετε. Η αγορά του αλόγου θα πρέπει να βασιστεί σε όλα τα δεδομένα και εσείς είστε μέρος της ομάδος που τα συλλέγει. Εάν αποφασίσετε τελικά να μην αγοράσετε το συγκεκριμένο άλογο, σκεφθείτε ότι η εξέταση ήταν πολύτιμη διότι αποφύγατε μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα.
Βιβλιογραφία

 1. Ιστοσελίδα Ιππιατρικές υπηρεσίες, Ιππιατρική εξέταση πριν την αγορά αλόγου