Καπνός προϊόν

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρμάθιασμα καπνού με το χέρι
Αρμάθιασμα καπνού με μηχανή
Αποξήρανση καπνού
Αποθηκευτικός χώρος αποξηραμένων καπνών
Τσιγάρα
Στριφτό τσιγάρο
Πούρα
Πίπα

Αρμάθιασμα

Τα καπνά αρμαθιάζονται την ίδια μέρα αμέσως μετά τη συλλογή και αρμαθιάζονται είτε με το χέρι, είτε με ειδική μηχανή.

Αρμάθιασμα με το χέρι: Είναι ο παραδοσιακός και παλαιότερος τρόπος αρμαθιάσματος ο οποίος σήμερα δεν χρησιμοποιείται καθόλου. Χρησιμοποιείται ειδική ατσάλινη βελόνα με μήκος 50cm και σπάγγος από κάνναβι. Γίνεται διαλογή των φύλλων κατά μέγεθος, ωριμότητα και υγιεινή κατάσταση και στη συνέχεια τρύπημα των φύλλων στο κεντρικό νεύρο και σε σταθερή απόσταση 2,5 - 3,5cm από την βάση του μίσχου. Με αυτό τον τρόπο τα φύλλα δεν τραυματίζονται, γίνονται ομοιόμορφες οι αρμάθες και δεν πέφτουν τα φύλλα από τις αρμάθες. Το μήκος της κάθε αρμάθας είναι 2 - 3m και έχει περίπου 300 - 500 φύλλα ανά μέτρο ανάλογα το χέρι. Το αρμάθιασμα με το χέρι είναι πολύ χρονοβόρο γιατί απαιτείται σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερος χρόνος από ότι για τη συλλογή.

Αρμάθιασμα με μηχανές: Χρησιμοποιούνται δύο βασικοί τύποι μηχανών: η διατρητική και η συρραπτική. Η διατρητική μηχανή κάνει παρόμοιες αρμάθες με τις παραδοσιακές με το χέρι αλλά αποδίδει λιγότερο σε σχέση με τη συρραπτική η οποία συρράπτει τα φύλλα του καπνού σε πλάγια θέση. Οι μηχανές αρμαθιάσματος μειώνουν το κόστος παραγωγής αλλά μειώνουν όμως παράλληλα και την ποιότητα του προϊόντος. Έτσι για να μειωθούν οι επιπτώσεις των μηχανών θα πρέπει να υπάρχουν καλοσχηματισμένες δεσμίδες με ομοιόμορφα φύλλα και ομοιόμορφη πυκνότητα, να γίνεται σωστή διάτρηση των φύλλων στη μικρή απόσταση από τη βάση τους, επίσης τα φύλλα να βρίσκονται σε πλάγια θέση προς τον άξονα της αρμάθας και το πάχος της συρραπτόμενης αρμάθας να είναι μικρό ώστε να μην συνθλίβονται τα φύλλα.[1]

Αποξήρανση

Αποξήρανση δεν είναι η αφυδάτωση του προϊόντος αλλά η διεργασία της απώλειας της υγρασίας που πρέπει να γίνεται προοδευτικά και κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως η υγρασία, θερμοκρασία και αερισμός ώστε να συντελεστούν οι επιθυμητές χημικές και φυσικές μεταβολές για μια καλή ποιότητα καπνού. Στα καπνά της περιοχής Αγρινίου που είναι όλα ηλιοαποξηραινόμενα είναι δύσκολη η δυνατότητα ελέγχου κα ρύθμισης αυτών των συνθηκών καθώς και η διάρκεια της αποξήρανσης δεν είναι απόλυτη. Μετά το αρμάθιασμα, τα καπνά απλώνονται στον ήλιο για αποξήρανση, είτε αμέσως είτε αφού μείνουν 1 - 2 μέρες στη σκιά αναλόγως του χεριού και του βαθμού ωρίμανσης κατά τη συλλογή. Ο πιο παραδοσιακός τρόπος έκθεσης των αρμάθων στο ήλιο είναι να τοποθετούνται οι αρμάθες σε λιάστρες οι οποίες είναι επίπεδα υπερυψωμένα ικριώματα και τοποθετούνται από Ανατολή προς Δύση, ώστε οι αρμάθες να είναι από βορρά προς νότο. Οι λιάστρες είναι μόνιμα καλυμμένες με φύλλα πολυαιθυλενίου, σε μορφή δίπλευρης στέγης επάνω σε ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό. Σύμφωνα με τις υποδείξεις το Καπνολογικού Ινστιτούτου το πλαστικό πρέπει να τοποθετείται ψηλά, περίπου 1,75 εκατοστά στο κέντρο και 90εκατοστά στα πλάγια, ενώ το ύψος ανάρτησης των αρμάθων θα πρέπει να είναι 60 εκατοστά περίπου.

Η αποξήρανση παίζει μεγάλο ρόλο στην τελική ποιότητα του φύλλου καπνού. Για διαφορετικούς τύπους καπνού χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τρόποι αποξήρανσης: αποξήρανση στον αέρα για τα burley, αποξήρανση σε υγρό αέρα για τα virginia και αποξήρανση στον ήλιο για τα καπνά ανατολικού τύπου. Όταν τα φύλλα αποξηρανθούν, ο αγρότης τα ταξινομεί ανάλογα με την ποιότητα και τη θέση τους στο στέλεχος του καπνού. Στη συνέχεια, τα φύλλα συσκευάζονται σε δέματα και είναι έτοιμα για αποστολή. Τα δέματα καπνού μεταφέρονται σε ένα σταθμό αγοράς όπου αξιολογούνται και στη συνέχεια αγοράζονται από τους αγοραστές καπνών. Κατόπιν, ο καπνός υφίσταται επεξεργασία η οποία για τα καπνά burley και virginia περιλαμβάνει το διαχωρισμό των φύλλων από το μίσχο. Ο καπνός ξηραίνεται, συσκευάζεται σε κιβώτια και αποστέλλεται στα κέντρα παραγωγής της εταιρείας μας ανά τον κόσμο.[1]

Αποθήκευση

Το συνηθέστερο σύστημα αποθήκευσης καπνού είναι η αποθήκευση σε αρμάθες. Οι ξηρές αρμάθες διπλώνονται και το πρωί αναρτώνται όσο το δυνατόν πιο πυκνά από την οροφή της αποθήκης όπου παραμένουν εκεί ως την χωρική επεξεργασία και δεματοποίηση. Στις αρχές του χειμώνα γίνεται μια πρώτη διαλογή των καπνών για να απορρίψουμε τα τυχόν άχρηστα καπνόφυλλα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο χώρος να φωτίζεται καλά και τα φύλλα να έχουν υγρασία μεγαλύτερη από 16% έτσι ώστε να μην θρυμματίζονται. Με τις φθινοπωρινές βροχές και με την τοποθέτηση τους σε υγρούς χώρους αποκτούν αυτή την υγρασία τα φύλλα. Το παραδοσιακό σύστημα δεματοποίησης ονομάζεται σύστημα αρμαθόδεμα. Χρησιμοποιείται το λεγόμενο <καλούπι> όπου τοποθετούνται 3 - 5 στρώσεις αρμάθων εναλλάξ και πιέζονται με πρέσσα κατά τη δεματοποίηση. Για τη δεματοποίηση χρησιμοποιείται κάσα πατήματος και το υλικό περιτυλίγματος ονομάζεται τσούλι. Το πλάτος του δέματος είναι συνήθως 40 - 50cm και το ύψος 80 - 100cm, ενώ το πάχος καθορίζεται από το μέγεθος των φύλλων. Σύμφωνα με κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδιορίζεται το βάρος του δέματος. Τέλος η συντήρηση των καπνών αποτελεί την τελευταία φροντίδα του παραγωγού μέχρι την εμπορία τους και αποσκοπεί στο να τα προστατεύσει από τα έντομα των αποθηκών, τις μούχλες και τις βιολογικές αλλοιώσεις.[1]

Χαρμάνια καπνού

Κάθε στυλ τσιγάρου χαρακτηρίζεται από το χαρμάνι καπνού του. Δύο από τους πιο συνηθισμένους τύπους τσιγάρων είναι τα τσιγάρα με χαρμάνι (blended) και τα Virginia.

Τσιγάρα με χαρμάνι (blended): Χρησιμοποιούν συνήθως τις τρεις βασικές ποικιλίες καπνού: Virginia, burley και ανατολικού τύπου. Συνήθως, τα "blended" τσιγάρα έχουν και πρόσθετα συστατικά, τα οποία αντικαθιστούν τα σάκχαρα που χάνονται στη διαδικασία της αποξήρανσης του καπνού burley και τα οποία δίνουν την ξεχωριστή γεύση και το άρωμα κάθε μάρκας τσιγάρου. Τα "blended" τσιγάρα είναι τα πιο δημοφιλή τσιγάρα στις Η.Π.Α., το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, τη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη και πολλές χώρες της Ασίας. Ανάμεσα στα δημοφιλή "blended" τσιγάρα περιλαμβάνονται οι μάρκες της Philip Morris International (PMI) Marlboro, L&M, και Chesterfield.

Τσιγάρα Virginia: Αποτελούνται κυρίως από καπνό Virginia. Ορισμένα χαρμάνια Virginia, τα λεγόμενα τροποποιημένα χαρμάνια Virginia, περιέχουν μικρές ποσότητες καπνού burley ή/και καπνού ανατολικού τύπου. Τα τσιγάρα τύπου Virginia είναι δημοφιλή στο μεγαλύτερο μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (Αυστραλία, Καναδάς, Ινδία, Μαλαισία, Πακιστάν, Νιγηρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νότια Αφρική). Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά τσιγάρων στον κόσμο, είναι αγορά Virginia. Συνήθως, στα χαρμάνια Virginia δεν χρησιμοποιούνται αρωματικά συστατικά. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται συστατικά για τη διευκόλυνση της επεξεργασίας τους. Στις δημοφιλείς μάρκες τσιγάρων Virginia blend συγκαταλέγονται και οι μάρκες της PMI Long Beach, Peter Jackson (Αυστραλία), Canadian Classics και Number 7 (Καναδάς).

Άλλοι τύποι τσιγάρων είναι τα τσιγάρα φτιαγμένα από σκούρο καπνό αποξηραμένο στον αέρα, τα τσιγάρα με καπνό ανατολικού τύπου και τα κρέτεκ, τα οποία περιέχουν μπαχαρικό γαρύφαλλο και αποτελούν τον πιο δημοφιλή τύπο τσιγάρου στην Ινδονησία.[2]

Παρασκευή τσιγάρου και συνέπειες καπνίσματος

Το κεντρικό νεύρο που υπάρχει στο φύλλο του καπνού θα απομακρυνθεί και τα κομμάτια που παραμένουν θα χρησιμοποιηθούν στη παρασκευή καπνού για τσιγάρα και πίπες αφού δεχθούν τις απαραίτητες κατεργασίες. Οι κατασκευαστές τσιγάρων προσθέτουν διάφορες αρωματικές και γλυκαντικές ουσίες προτού ο καπνός τεμαχιστεί σε λεπτές και μικρές λωρίδες. Η κατασκευή των τσιγάρων γίνεται με ειδικές μηχανές που τοποθετούν τον καπνό σε ειδικό χαρτί τον συγκολλούν και τοποθετούν το φίλτρο στο τελικό στάδιο. Η διαδικασία αυτή είναι ταχύτατη και φτάνει στα 8,000 τσιγάρα το λεπτό. Οι μηχανές συνεχίζουν συσκευάζοντας τα τσιγάρα σε πακέτα , έτοιμα πια για την προώθηση τους στην αγορά.

Οι διαδικασίες παρασκευής καπνού για κάπνισμα με πίπα είναι πιο απλουστευμένες. Η παρασκευή γίνεται με διαδικασίες πίεσης και προσθήκη αρωματικών ουσιών κατά περίπτωση. Τα πούρα παρασκευάζονται από ειδικές ποιότητες καπνών. Ένα συνδετικό φύλλο χρησιμοποιείται σαν περιτύλιγμα και ο εσωτερικός καπνός είναι τεμαχισμένος ειδικά για το γέμισμα. Η παραγωγή των πούρων γίνεται μηχανικά εκτός από κάποιες άριστες ποιότητες που γίνεται επιλεγμένα χειρωνακτικά.

Το κάπνισμα θεωρείται απόλαυση και έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως. Η νικοτίνη που περιέχει ο καπνός είναι ναρκωτικό και έτσι οι καπνιστές δυσκολεύονται να το σταματήσουν. Το κάπνισμα όμως είναι επιβλαβές και οι επιδράσεις του στην υγεία πολλές φορές καταστροφικές, Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου εξαρτάται από την ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζονται σε μία μέρα την περιεκτικότητα του τσιγάρου σε πίσσα , την ποιότητα του καπνού και του χαρτιού. Εκτός από καρκίνο ο καπνιστής μπορεί να εμφανίσει καρδιοαγγειακά προβλήματα. Σήμερα μετά από διάφορες καμπάνιες οι καπνιστές έχουν ελαττωθεί. Το κάπνισμα είναι κακή συνήθεια. Επιστήμονες θεωρούν ότι 1-2 τσιγάρα την ημέρα κάνουν καλό στον οργανισμό όμως ο αριθμός αυτός είναι δύσκολο να κρατηθεί και καλύτερα είναι κανείς να μην αρχίσει ποτέ να καπνίζει.

Η Κίνα είναι η πρώτη σε παραγωγή καπνού στον κόσμο. Ακολουθούν οι Η.Π.Α. η Βραζιλία ,η Ινδία , η Κούβα και η Τουρκία. Ο ελληνικός καπνός χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρασκευή τσιγάρων και το 80% της εγχώριας παραγωγής εξάγεται. Η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση στον κόσμο και 2η στην Ευρώπη με παραγωγή 130.000 τόνων ετησίως.[3]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 Ζωϊκοί εχθροί της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή του Αγρινίου και τρόποι αντιμετώπισής τους, πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Τσαφόνια Νίκης, Ηράκλειο 2010.
  2. Χαρμάνια καπνού.
  3. Παρασκευή τσιγάρου και συνέπειες καπνίσματος.