Κοινά γκρέιπ φρουτ

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Duncan

Duncan

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως πλακέ. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, η επιφάνεια του είναι λεία και το χρώμα του ανοικτοκίτρινο. Η σάρκα είναι λευκή, τρυφερή, πλούσια σε χυμό και πολύ γευστική. Είναι ποικιλία ένσπερμη και μεσοπρώϊμη. Η ποικιλία αυτή είναι η παλιότερη από τις καλλιεργούμενες στη Φλώριδα. Θεωρείται πολύ καλή για χυμοποίηση.


Marsch (Marsch Seedless, White Marsh)

Marsch (Marsch Seedless, White Marsh)

Ο καρπός της έχει μέσο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως ελαφρώς πλακέ. Ο φλοιός είναι μετρίως λεπτός, πολύ λείος, σκληρός και ανοικτοκίτρινος. Η σάρκα είναι λευκή, τρυφερή, πλούσια σε χυμό και γευστική. Είναι ποικιλία άσπερμη ή λιγόσπερμη και όψιμη (ή οψιμότερη από τις εμπορικές ποικιλίες). Διατηρείται συνήθως καλά πάνω στο δένδρο, αντέχει σης μεταφορές και συντηρείται επίσης καλά. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, μεγάλου μεγέθους, πλαγιόκλαδη και παραγωγική. Λόγω των μεγάλων αναγκών της σε θερμότητα, η καλλιέργεια της περιορίζεται σε πολύ ζεστές περιοχές.


Triumph

Ο καρπός της έχει μικρό μέγεθος, και σχήμα σφαιρικό έως ελλειπτικό. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, πολύ λεία επιφάνεια και χρώμα ανοικτοκίτρινο. Η σάρκα είναι λευκή, τρυφερή, πλούσια σε χυμό, γευστική και δεν είναι πικρή. Είναι ποικιλία πολύσπερμη και μεσοπρώϊμη. Η ποικιλία αυτή μάλλον προήλθε ως σπορόφυτο και δόθηκε στην καλλιέργεια το 1884. Δεν παρουσιάζει εμπορικό ενδιαφέρον και για αυτό καλλιεργείται μόνο σε οικογενειακούς κήπους. Ακόμα αναφέρεται, ότι από μεταλλαγή της Triumph προέκυψε η άσπερμη ποικιλία Jackson της Ν. Αφρικής.


Welters

Πρόκειται περί ποικιλίας με καρπούς μικρού έως μεγάλου μεγέθους, λεπτόφλοιους, ένσπερμους, καλής ποιότητας και μέσης εποχής ωριμάσεως. Αν και ποτέ δεν καλλιεργήθηκε ευρέως, παρουσιάζει ενδιαφέρον, γιατί από μεταλλαγή της προέκυψε η Foster (η πρώτη σαρκορόδινη ποικιλία) και η Cecily (άσπερμη ποικιλία της Ν. Αφρικής παρόμοια της Marsh).


Oroblanco

Ο καρπός του έχει το ίδιο μέγεθος και σχήμα με το Marsh. Ο φλοιός του είναι ανοικτότερου χρωματισμού. Το πάχος του φλοιού είναι μεγαλύτερο του Marsh. Η σάρκα του καρπού είναι πιο ανοιχτόχρωμη, τρυφερή και χυμώδης και με το μεγαλύτερο κενό στο κέντρο. Η μεμβράνη των καρπόφυλλων αποχωρίζεται εύκολα από τη σάρκα. Η περιεκτικότητα του καρπού σε χυμό είναι μικρότερη από εκείνη του Marsh. Ακόμα στερείται της πικράδας που χαρακτηρίζει τα γκρέιπ φρούτ, κυρίως εκείνων που καλλιεργούνται σε ψυχρό τερες περιοχές. Τα διαλυτά στερεά βρίσκονται σε ψηλότερο ποσοστό από του Marsh, ενώ η οξύτητα σε πολύ μικρότερο. Είναι ποικιλία άσπερμη και πρώιμη. Σαν δένδρο είναι πολύ ζωηρή και μειωμένης παραγωγικότητας. Η ποιότητα των καρπών αυξάνει με την ηλικία των δένδρων και την αύξηση της παραγωγής. Η ποικιλία αυτή προέκυψε από τεχνητή σταυρεπικονίαση μεταξύ γλυκόχυμης φράππας και μιας ένσπερμης, λευκής τετραπλοειδούς ποικιλίας γκρέίπ φρούτ.