Κορομηλιά

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γενικά στοιχεία

Η κορομηλιά είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα καρποφόρα δένδρα της χώρας, που θεωρείται ότι πήρε την ονομασία της από τους καρπούς της και συγκεκριμένα από τη λέξη "καρυόμηλο", που σημαίνει μικρός καρπός με σκληρό περίβλημα (κάρυο). Χάρη στην πλούσια ανθοφορία της, που εμφανίζεται στις αρχές της άνοιξης και στους ζουμερούς στρογγυλούς καρπούς της που ωριμάζουν το καλοκαίρι, αποτελεί μία από τις πιο δελεαστικές επιλογές για τον κήπο ή το κτήμα μας. Θεωρείται αρκετά σκληραγωγημένο και ανθεκτικό φυτό και χρησιμοποιείται συχνά ως υποκείμενο εμβολιασμού για πολλά άλλα καρποφόρα δένδρα. Δίνει καρπούς μετά τον τρίτο χρόνο ζωής και παραμένει παραγωγική για 40 - 50 έτη.

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Είναι φυλλοβόλο δέντρο και ο καρπός του είναι δρύπη, σχεδόν σφαιρική, με λείο εξωκάρπιο και κίτρινο , κόκκινο ή ιώδες χρώμα. Έχει οδοντωτά φύλλα και μεγάλα λευκά άνθη, που εκπτύσσονται ανά δύο ή περισσότερα την άνοιξη πριν από την έκπτυξη των φύλλων. Τα άνθη έχουν πέντε σέπαλα και ισάριθμα πέταλα, ενώ οι στήμονες φτάνουν τους 30. Το μεσοκάρπιο είναι σαρκώδες και χυμώδες. Το ριζικό της σύστημα είναι σχετικά επιφανειακό και μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε εδάφη που δεν είναι ιδιαίτερα βαθιά, αρκεί να απέχει 4 - 5m, από άλλα δένδρα.

Εδαφοκλιματικές συνθήκες

Η κορομηλιά είναι ανθεκτικό φυτό και μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία σε πολλούς τύπους εδαφών, αλλά προτιμά γόνιμα, σχετικά βαθιά χώματα που στραγγίζουν καλά και έχουν pH από 6 - 7,5. Ευδοκιμεί τόσο σε πεδινές, όσο και σε ορεινές περιοχές με αρκετή ηλιοφάνεια και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και την άνοιξη.

Επικονίαση-Γονιμοποίηση

Οι ποικιλίες της κορομηλιάς που συναντάμε στα φυτώρια είναι αυτογόνιμες, δηλαδή θα καρποφορήσουν ακόμη και αν φυτεύσουμε μόνο ένα δένδρο στον κήπο. Αυτό συμβαίνει γιατί η γονιμοποίηση των λουλουδιών επιτυγχάνεται με τη συμβολή των μελισσών, οι οποίες προσελκύονται από τη γύρη και το νέκταρ τους.

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με παραφυάδες και με εμβολιασμό σε συγγενή δένδρα, κυρίως σε υποκείμενα αμυγδαλιάς. Για πιο γρήγορη είσοδο των δενδρυλλίων στην καρποφορία, προτείνουμε την αγορά το χειμώνα από κάποιο φυτώριο υγιών γυμνόρριζων, εμβολιασμένων δενδρυλλίων ηλικίας 2 ή 3 ετών. Την άνοιξη ή το καλοκαίρι επιλέγουμε φυτά σε γλάστρα.

Πληροφοριακά στοιχεία

Προϊόν
Κορόμηλο

Ευδοκιμεί στις περιοχές

Περιοχή
Νομός Θεσσαλονίκης
Νομός Μαγνησίας
Νομός Λαρίσης
Νομός Καρδίτσης
Νομός Τρικάλων
Νομός Φθιώτιδος
Νομός Λέσβου
Νομός Ευβοίας
Νομός Κοζάνης
Νομός Φλωρίνης
Νομός Χαλκιδικής
Νομός Πιερίας
Νομός Ξάνθης

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία