Λιμέττα

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Marrakech Limonette

Ο καρπός του έχει μέσο μέγεθος, σχήμα σφαιρικό και ανεπτυγμένη θηλή, που περιβάλλεται με αυλάκι. Ο φλοιός του είναι λεπτός και χρώματος κιτρινοπορτοκαλί. Έχει περίπου 11 καρπόφυλλα. Η σάρκα της ποικιλίας αυτής είναι ωχροκίτρινη, χυμώδης, πολύ ξινή και αρωματική. Είναι τύπος με μέτριο αριθμό σπόρων, μετρίως πολυεμβρυονικών, και με χαλαζικό σημείο πορφυρό. Σαν δένδρο είναι ζωηρό, μεγάλο σε μέγεθος, πολύ παραγωγικό και μετρίως ακανθοφόρο. Τα φύλλα του μοιάζουν με τα φύλλα της λεμονιάς, αλλά είναι περισσότερο ωοειδή, λιγότερο οξύληκτα και συστρεφόμενα προς κι πάνω. Τα άνθη και οι νέες βλαστήσεις έχουν πορφυρή απόχρωση. Ανθίζει όλο το χρόνο, αλλά η κυρίως ανθοφορία φέρεται την άνοιξη.


Mediterranean Sweet Limetta

Ο καρπός της ποικιλίας δε διακρίνεται από τον καρπό της γλυκόχυμης Millsweet limetta. Το χαλζικό σημείο των σπόρων είναι λευκό. Σαν δένδρο χαρακτηρίζεται από μη πορφυρά άνθη και νέες βλάστησης Τα άνθη του είναι λευκά και οι νέες βλαστήσεις πράσινες. Ο τύπος αυτός κατάγεται από τη Μεσόγειο και καλλιεργείται στην Τυνησία και λίγο στην Ιταλία.


Millsweet Limetta

Ο καρπός του δε διακρίνεται από τον καρπό του Marrakech Limonette, εκτός από τη μειωμένη οξύτητα του. Σαν δένδρο είναι λιγότερο ζωηρό από τη Marrakech Limonette. Δεν ξεχωρίζουν εύκολα. Η ποικιλία αυτή είναι πολύ λίγο γνωστή στη Μεσόγειο απ' όπου και κατάγεται.