Μήλο

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μήλα διαφόρων ποικιλιών
Τάρτα μήλου
Μήλοπιτα
Χυμός μήλου

Συντήρηση

Η συντήρηση των µήλων γίνεται είτε σε κοινά ψυγεία είτε σε ψυγεία µε ρυθµιζόµενη ατµόσφαιρα.

  • Κοινά ψυγεία: Στα ψυγεία αυτά ρυθµίζονται µόνο η θερµοκρασία και η υγρασία. Η θερµοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους -40oC και η υγρασία υψηλότερη από 90%. Η µέθοδος αυτή συντήρησης είναι η καθιερωµένη στη χώρα µας. Τα µήλα πριν εισαχθούν στην κύρια ψύξη πρέπει να προψυχθούν µε ρεύµα αέρα ή µε νερό.
  • Ψυγεία με ρυθμιζόμενη ατμόσφαιρα: Οι καρποί µε την αναπνοή τους αυξάνουν την συγκέντρωση του CO2 και µειώνουν του O2.Το O2 διατηρείται σταθερό µε εισαγωγή στο ψυγείο ατµοσφαιρικού αέρα από ειδικές θυρίδες. Η συγκέντρωση του CO2 ρυθµίζεται µε παραγωγή του από καύση προπανίου και µε δέσµευση του πλεονάζοντος από διάλυµα KOH, NaOH ή Ca(OH)2[1]

Τυποποίηση

Με τον όρο τυποποίηση εννοούµε όλες εκείνες τις µεταχειρίσεις µε τις οποίες επιδιώκεται η µεταφορά καρπών στην αγορά, που παρουσιάζουν οµοιοµορφία ως προς το µέγεθος, το χρώµα, την εµφάνιση, αλλά και ως προς τις οργανοληπτικές ιδιότητες. Η τυποποίηση έχει µεγάλη σηµασία στην εµπορία. Η τυποποίηση στην πράξη γίνεται µε τη διαλογή και τη συσκευασία.Στον παρακάτω σύνδεσμο αναφέρουμε με λεπτόμερειες το κομμάτι της τυποποίησης των μήλων.

Τυποποίηση μήλων[2]


Θρεπτική αξία

Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Στον παρακάτω σύνδεσμο αναφέρουμε και τους λόγους για τους οποίους η κατανάλωση του μήλου είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό.[3]

Θρεπτική αξία μήλου


Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος I "Μηλοειδή", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. . Ανάπτυξη καρπών μηλιάς και αχλαδιάς και φυσικοχημικές μεταβολές τους, πτυχιακή εργασία της Μηνοπούλου Χαρίκλειας, Θεσσαλονίκη 2007.
  3. Θρεπτική αξία μήλου.