Μεσογειακή φυλή όρνιθας Andalusian

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κόκκορας φυλής Andalusian

Η Andalusian είναι μια φυλή πουλερικών που έχει καταγωγή απ’ της περιοχή της Ανδαλουσίας (όπου και πήρε το όνομά της) της Ισπανίας. Συχνά αναφέρονται ως Blue Andalusians γιατί το μόνο χρώμα που είναι επίσημα αναγνωρισμένο είναι το μπλε. Λόγω της φύσης του μπλε χρωματισμού στα κοτόπουλα, όταν δύο απ’ αυτά ζευγαρώνουν ο απόγονος μπορεί να καταλήξει να έχει, μπλε, μαύρο ή ένα υπόλευκο χρώμα που ονομάζεται Splash.

Η φυλή αυτή προέρχεται από διασταυρώσεις πουλερικών μαύρου χρωματισμού με λευκού κι απ’ αυτή τη διασταύρωση παράγεται ο μπλε χρωματισμός του σχιστόλιθου. Η νεότερη εκδοχή των Andalusian είναι συμμετρική, χαριτωμένη, συμπαγής, μεσαίου μεγέθους και αρχοντική στην κίνηση. Ο θαμπός κι ανομοιόμορφος μπλε χρωματισμός του παρελθόντος έχει μετατραπεί σε ένα ελκυστικό χρώμα σήμερα μετά από χρόνια επιστημονικής αναπαραγωγής. Η φυλή αυτή ανήκει στις μεσογειακές φυλές και όπως και άλλα κοτόπουλα αυτής της ομάδας έχουν στενό φτέρωμα, ενεργά πτηνά, δραστήρια και τα θηλυκά παρουσιάζουν καλή ωοτοκία άσπρων αυγών.

Το βάρος των πουλερικών κυμαίνεται γύρω στα 3,18 Kg για τον κόκορα και περίπου στα 2,50 Kg για την όρνιθα. Οι αντίστοιχες μικρόσωμες ποικιλίες (bantams) έχουν βάρη περίπου 0,79 Kg για τον κόκορα και 0,68 Kg για την όρνιθα.