Οδοντικά προβλήματα αλόγου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σκελετική απεικόνιση στοματικής κοιλότητας αλόγου

Συνήθως τα οδοντικά προβλήματα [1] προκαλούν στα άλογα εμφανή συμπτώματα όπως πόνο και ερεθισμό, μπορεί όμως τα συμπτώματα να μην είναι εμφανή. Αυτό οφείλεται στο ότι πολλά άλογα συνηθίζουν τον πόνο που δημιουργείται από τα δόντια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικός ο περιοδικός έλεγχος του στόματος από τον ιππίατρο.

Είναι σημαντικό να γίνεται η διάγνωση των παθήσεων των δοντιών έγκαιρα. Εάν το άλογό σας αρχίζει να συμπεριφέρεται παράξενα, μία συχνή αιτία είναι τα οδοντικά προβλήματα. Δείτε τις παρακάτω ενδείξεις προβλημάτων των δοντιών που συνιστάται να ζητήσετε την βοήθεια του ιππιάτρου.

  1. Απώλεια τροφής από τό στόμα όταν τρώει τό άλογο, δυσκολία στην μάσηση ή υπερβολική σιελόρροια.
  2. Αδυνάτισμα του αλόγου.
  3. Άπεπτη τροφή στα κόπρια.
  4. Κινήσεις της κεφαλής πάνω-κάτω, μάσημα της στομίδος, παίξιμο της γλώσσας, αντίδραση στην χρήση της στομίδος, αντίσταση στην τοποθέτηση της χαλίνωσης.
  5. Μειωμένη αθλητική απόδοση, όπως στήριξη της κεφαλής στην στομίδα, αρνείται το άλογο να στρίψει ή να σταματήσει ή αρνείται να προχωρήσει.
  6. Άσχημη μυρωδιά από το στόμα ή τους μυκτήρες. Αίμα από το στόμα.
  7. Έκκριμα από τους μυκτήρες, διόγκωση της κεφαλής, των σιαγόνων ή του στόματος.

Η εξέταση του στόματος του αλόγου συνιστάται να γίνεται μία φορά τον χρόνο κατά τον ετήσιο έλεγχο του αλόγου από τον ιππίατρο. Τα άλογα 2-5 χρονών πρέπει να εξετάζονται δύο φορές τον χρόνο.Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Ιππιατρικές υπηρεσίες, Πως αναγνωρίζουμε τα οδοντικά προβλήματα του αλόγου