Ποικιλία επιτραπέζιων σταφυλιών Italia

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Italia

Γενικά

Καλλιεργείται σε μικρή έκταση στη χώρα μας. Συνιστάται για ορισμένες περιοχές του Νομού Κορινθίας. Είναι γνωστή και ως Ραζακί Μοσχάτο και Ideal.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέσου μεγέθους έως μεγάλο, πεντάλοβο, σφηνοειδές. Μισχικός κόλπος σχήματος V. Το έλασμα είναι πομφολυγώδες, λείο στην άνω επιφάνεια. Σταφύλι μεγάλο, κωνικό ή κυλινδρικό, σχεδόν πυκνόρραγο. Ράγα μεγάλη, ελλειψοειδής, με φλοιό κίτρινο, μέτριου πάχους. Η σάρκα είναι ανθεκτική με ελαφρά γεύση μοσχάτου. Συνήθως περιέχει 2-3 γίγαρτα.

Ιδιότητες

Αξιόλογη ποικιλία αμπέλου, μέσης εποχής ωρίμανσης, ζωηρή, παραγωγική. Μορφώνεται σε κύπελλο, γραμμικό και σε κρεββατίνα, ανάλογα με την περιοχή. Δέχεται μικρό κλάδεμα καρποφορίας και είναι ευαίσθητη στις προσβολές του ωιδίου ενώ παρουσιάζει ευαισθησία και στην επίδραση του θείου. Σε θερμές περιοχές και ελαφρά εδάφη επιτυγχάνεται η καλύτερη ποιότητα σταφυλιών με το χαρακτηριστικό άρωμα. Χαρακτηριστική ιδιότητα η ικανότητα διατήρησης των σταφυλιών για μικρό χρονικό διάστημα στα πρέμνα και ακόμη η αντοχή στους χειρισμούς συντήρησης με ψύξη και μεταφοράς.