Ποικιλίες ακτινιδιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τσεχελίδης

Ποικιλία ακτινιδιάς Τσεχελίδης

Με υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C, και 60% περισσότερα αντιοξειδωτικά από την Hayward, τα ακτινίδια "Τσεχελίδης", τείνουν να εξελιχθούν σε μία από τις καλύτερες ποικιλίες ακτινιδίου παγκοσμίως. Κύρια χαρακτηριστικά του καρπού είναι το μεγάλο του κυλινδρικό μέγεθος, (Νο.16 – Νο.25) που στις περισσότερες περιπτώσεις , το βάρος του κυμαίνεται από 170 έως 200gr. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι τα υψηλότερα σάκχαρα και αντιοξειδωτικά σε σχέση με την ποικιλία Hayward, τα οποία προσδίδουν στον καρπό μια ιδιαίτερη πλούσια γεύση με ξεχωριστό άρωμα. Η συγκομιδή τους ξεκινάει στα τέλη του Σεπτέμβρη και τα ακτινίδια διατίθονται μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.

Hayward

Ποικιλία ακτινιδιάς Hayward

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα ωοειδές. Ο φλοιός έχει χρώμα ανοιχτό καφέ και καλύπτεται από τρίχες. Η σάρκα είναι πράσινη, με το κεντρικό τμήμα κρεμ-λευκό και γεύση γλυκιά. Ωριμάζει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Σαν φυτό υπολείπεται σε ζωηρότητα και παραγωγικότητα, έναντι των άλλων ποικιλιών. Χαρακτηρίζεται ως οψιμανθής και είναι επιδεικτική στους χειρισμούς, μεταφορά και συντήρηση. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας.

Abbott

Ποικιλία ακτινιδιάς Abbott

Ο καρπός έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός έχει χρώμα ανοιχτό καφέ και καλύπτεται από τρίχες (μακρύτερες και πιο μαλακές από της Bruno). Η σάρκα είναι πρασινωπή, με κρεμ-λεκό κέντρο και γλυκιά. Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Σαν δέντρο είναι ζωηρή και πολύ παραγωγική. Χαρακτηρίζεται ως πρωϊμανθής. Έχει σαν τάση όσο ενηλικιώνεται το δέντρο να υπερκαρποφορεί. Η τάση αυτή εξαλείφεται με αυστηρό χειμερινό κλάδεμα. Είναι μέτρια στη συντήρηση. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας.

Bruno

Ποικιλία ακτινιδιάς Bruno

Ο καρπός έχει μέτρια μεγάλο μέγεθος και σχήμα κυλινδρικό. Ο φλοιός έχει σκοτεινό καφέ χρώμα και καλύπτεται από κοντές και ισχυρές τρίχες. Η σάρκα είναι πρασινωπή, με κρεμ-λευκό κέντρο, και γλυκιά. Ωριμάζει κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Σαν δέντρο είναι ζωηρή και πολύ παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία μέτριας ποιότητας.

Monty

Ο καρπός της έχει μικρό μέγεθος και σχήμα μάλλον κυλινδρικό. Ο φλοιός έχει χρώμα ανοιχτό καφέ και καλύπτεται από τρίχες. Η σάρκα είναι πιο ανοιχτοπράσινη, από αυτή των άλλων ποικιλιών, με πιο έντονο κρεμ-λευκό κέντρο και γλυκιά. Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Σαν δέντρο είναι ζωηρή και πολύ παραγωγική. Είναι μέτρια στη συντήρηση. Θεωρείται ποικιλία μέτριας ποιότητας.

Dexter

Ποικιλία ακτινιδιάς Dexter

Μοιάζει με την Abbott αλλά η υπερπαραγωγική της ικανότητα δεν αποτελεί πρόβλημα, όπως στην Abbott. Η ποιότητα της σάρκας είναι καλή και ο καρπός της συντηρείται πάρα πολύ καλά.

Matua

Είναι αρσενική ποικιλία που ανθίζει νωρίς και καλύπτει επαρκώς την ανθοφορία όλων των θηλυκών ποικιλιών.

McLean

Είναι αρσενική ποικιλία που ανθίζει πολύ νωρίς και η ανθοφορία της καλύπτει μικρό μέρος της ανθοφορίας των θηλυκών ποικιλιών της ακτινιδιάς.


Tomuri

Ποικιλία ακτινιδιάς Tomuri

Είναι αρσενική ποικιλία που ανθίζει όψιμα και συνανθεί πλήρως με την ποικιλία Hayward.

Moonya

Είναι αρσενική ποικιλία που ανθίζει νωρίς και η ανθοφορία της καλύπτει επαρκώς την ανθοφορία των θηλυκών ποικιλιών.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.