Ποικιλίες αμπέλου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κυριότερες ελληνικές ποικιλίες οινοποιίας

Αηδάνι λευκό

Αηδάνι λευκό

Πολύ μεγάλου μήκους, μέτριου βάρους και πυκνότητας, κωνικού σχήματος με πτερυγώσεις. Σε κάθε βλαστό φέρνονται 2 σταφυλές κατά μέσο όρος που εμφανίζονται από τον 3ο και 4ο κόμβο. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους και μέτρια ξυλοποιημένος. Η ράγα είναι μικρού μεγέθους με ωοειδές σχήμα. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινου χρώματος, υπάρχει ομοιομορφία ως προς το χρώμα μεταξύ των ραγών. Το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές, αλλά όχι ιδιαίτερα. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, μέτριας σκληρότητας και μετρίως εύχυμη με απόδοση σε χυμό 53,5ml/100gr ραγών. Έχει γλυκιά γεύση, χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Παρατηρούνται 2 γίγαρτα ανά ράγα, μετρίου έως μεγάλου μεγέθους και μετρίου βάρους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους με εύκολη την αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Τα μεσογονάτια είναι μικρού μήκους και μικρής διαμέτρου. Τα μεσογονάτια της κλιματίδας είναι κίτρινου - καφέ χρώματος, ελλειπτικής εγκάρσιας τομής και με πλευρώδη περιφέρεια. Πρόκειται για ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Πελλοπόννησο στη Στερεά Ελλάδα και στις Κυκλάδες.

Αθήρι

Αθήρι

Γενικά

Η συγκεκριμένη ποικιλία αμπελιού καλλιεργείται στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Συνιστάται η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής στους νομούς: Ηρακλείου, Λασηθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λακωνίας και Χαλκιδικής. Είναι μία από τις ποικιλίες που συμμετείχαν παλαιότερα στην παραγωγή του οίνου Μαλβάζια.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, σχεδόν στρογγυλό, πεντάκολπο, πεντάλοβο, παχύ, με την κάτω επιφάνεια καλυμμένη βαμβακώδη χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος V κλειστού. Σταφύλι μεγάλου μήκους, κυλινδροκωνικό, πυκνό, συνήθως ένα σε κάθε καρποφόρα κλιματίδα. Ράγα μεγάλη, ωοειδής με μαλακή, ελαστική επιδερμίδα κιτρινωπού χρώματος. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης, πολύ γλυκιά με ιδιάζουσα γεύση.

Ιδιότητες

Πρώιμη παραγωγική ποικιλία αμπελιού. Λόγω των καλών ιδιοτήτων της ράγας χρησιμοποιείται και ως επιτραπέζια. Τα πρέμνα μεταμορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Το γλεύκοςέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάχαρα και δίνει καλής ποιότητας οίνους.


Ασύρτικο

Ασύρτικο

Γενικά

Καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στις Κυκλάδες. Συνιστάται η καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας αμπελιού και στο Ν.Χαλκιδικής.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, τρίλοβο, τρίκολπο με μισχικό κόλπο σχήματος U. Άνω επιφάνεια λεία και στιλπνή, κάτω επιφάνεια καλυμμένη με βαμβακώδη χνοασμό. Σταφύλι απλό, μεγάλου μήκους, σχεδόν κυλινδρικό, πυκνό. Ράγα μεγάλη, σφαιρική με διάφανη επιδερμίδα, πλούσια σε ταννίνες, χρώματος κίτρινου χρυσαφί. Σάρκα μαλακή, χυμώδης με υπόξινη γεύση.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία, μέσης πρωϊμότητας, ζωηρή, παραγωγική. Στις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στη Σαντορίνη με τους ισχυρούς ανέμους, μορφώνεται σε χαμηλό κύπελο και δέχεται κλάδευμα μακρό. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή τις προσβολές του ωιδίου και του περονόσπορου. Τα ώριμα σταφύλια χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε σάχαρα και δίνουν οίνους με υψηλό αλκοολικό βαθμό. Συνοινοποιείται με άλλες λευκές ποικιλίες για την παραγωγή των οίνων «Νυχτέρι» και «Βισάντο».

Βηλάνα

Βηλάνα

Γενικά

Καλλιεργείται στους Ν.Ηρακλείου-Λασηθίου, συνιστάται δε η επέκτασή της για τη βελτίωση του ποικιλιακού δυναμικού των αμπελώνων των Ν.Ρεθύμνου και Χανίων.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο στρογγυλό, πεντέκολπο, πεντάλοβο, παχύ. Άνω επιφάνεια φύλλου λεία, κάτω έντονα χνοώδης. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι απλό μεγάλο, συνήθως στον 4ο ή 5ο κόμβο. Ράγα μεγάλη, ελλειψοειδής, με λεπτή κιτρινοπράσινη επιδερμίδα, ελαστική και ανθεκτική. Σάρκα γλυκειά, εύγευστη με ιδιάζον άρωμα.

Ιδιότητες

Λευκή, ζωηρή, παραγωγική ποικιλία, μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Το γλεύκος της είναι πολύ καλής ποιότητας από το οποίο παράγεται ο οίνος «Πεζά», ονομασία προέλευσης ανώτερης ποιότητας (λευκός και ξηρός οίνος).

Γουστολίδι

Γουστολίδι

Γενικά

Καλλιεργείται στη Ζάκυνθο, Κεφαλληνία και Β.Δ. Πελ/σο. Αναφέρεται και ως Αυγουστολίδι, Βουστολίδι, Βοστυλίδι, Γουστουλίδι κ.ά.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, τρίλοβο με μισχικό κόλπο σχήματος V. Άνω λεία, κάτω βαμβακώδης. Σταφύλι μέτριου μεγέθους, απλό ή διχαλωτό, πυκνό, κυλινδρικό. Ράγα μικρή σφαιρική, με φλοιό κίτρινο χρυσαφί, διαφανή. Επιδερμίδα λεπτή ελαστική. Σάρκα μαλακή, γλυκειά αρωματική.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία αμπελιού πρώιμη (πλήρης ωρίμανση από 10 Αυγούστου), παραγωγική (κάθε παραγωγική μονάδα φέρει 1-3 σταφύλια, από τον τρίτο κόμβο και άνω). Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ (1/3 ή 2/3+3). Παρουσιάζει ευαισθησία στον περονόσπορο. Το γλεύκος είναι πλούσιο σε σάχαρα (άνω των 26%) και ο παραγόμενος από αυτό οίνος είναι πολύ καλής ποιότητας (αλκ. Βαθμό 14-15ο) με χαρακτηριστικά το άρωμα και το ανοιχτό κίτρινο (αχυρένιο) χρώμα του.

Μοσχάτο Σάμου

Μοσχάτο Σάμου

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργεια της ποικιλίας στις αμπελοφόρες περιοχές των νομών Σάμου, Αχαΐας, Κεφαλληνίας, Δωδεκανήσου. Αυτή η ποικιλία είναι γνωστή και ως Μοσχάτο άσπρο, Μοσχούδι, Μοσχοστάφυλλο, Μοσχάτος λευκός και θεωρείται όμοια με την καλλιεργούμενη στη Γαλλία Muscat de Frontigran.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο, στρογγυλό, πεντάκολπο, πεντάλοβο, με μισχικό κόλπο U κλειστού ή λύρας. Σταφύλι μεγάλο, απλό, κωνικό ή κυλινδρικό, πυκνό. Ράγα μεγάλη, σχεδόν σφαιρική με κίτρινο χρυσαφί χρώμα. Επιδερμίδα ανθεκτική. Σάρκα τραγανή, ανθεκτική, με άρωμα μόσχου.

Ιδιότητες

Λευκή, πρώιμη (πλήρης ωρίμανση σταφυλιών από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου), παραγωγική (έχει καρποφόρο και τον οφθαλμό της βάσης της κληματίδας). Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Από το γλεύκος της ποικιλίας αυτής παρασκευάζονται διάφοροι τύποι οίνων (μιστέλια, ημίγλυκοι, ρητηνίτης).

Ντεμπίνα

Ντεμπίνα

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργειά της στην περιοχή Ζίτσας του Ν. Ιωαννίνων, όπου εντοπίζεται και το καλλιεργητικό της κέντρο.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, κυκλικό με την κάτω επιφάνεια καλυμμένη από βαμβακώδη χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι μέσου έως μεγάλου μεγέθους, κωνικό, πτερυγωτό, πυκνό. Ράγα σχεδόν μεγάλη ωοειδής. Επιδερμίδα διαφανής κιτρινόλευκη. Σάρκα χυμώδης.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία αμπέλου, όψιμη (πλήρης ωρίμανση το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου), παραγωγική (ο καρποφόρος βλαστός φέρει δύο σταφύλια) μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Στην περιοχή Ζίτσας παρουσιάζει ευαισθησία στο περονόσπορο και την τεφρά σήψη. Από το γλεύκοςτης ποικιλίας Ντεμπίνα παρασκευάζονται διάφοροι τύποι οίνων (ξηροί, γλυκείς, αφρώδεις) καθώς και ο λευκός ξηρός «Ζίτσα» ονομασία προέλευσης ανώτερης ποιότητας.

Ρομπόλα

Ρομπόλα

Γενικά

Συνιστώμενη ποικιλία για τις περιοχές της Κεφαλληνίας και της Ζίτσας. Ονομάζεται και Ρομπόλα κίτρινη ή Ασπρορομπόλα.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριου έως μεγάλου μεγέθους, τρίλοβο, σχεδόν κυκλικό. Άνω επιφάνεια φύλλου πράσινη, λεία η κάτω καλυμμένη με λεπτά τριχίδια. Μισχικός κόλπος σχήματος V. Σταφύλι μέτριο έως μεγάλο, κυλινδρικό μέσης πυκνότητας. Ράγα μέτριου μεγέθους, σφαιρική. Φλοιός παχύς κιτρινόλευκος-χρυσός, πλούσιος σε ταννοειδείς ύλες. Επιδερμίδα διαφανής. Σάρκα μαλακή, χυμώδης, αρωματική με ιδιάζουσα γεύση.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία, ζωηρή, μέσης πρωιμότητας (τέλη Αυγούστου η πλήρης ωρίμανση), παραγωγική. Μορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Πολύτιμη ποικιλία αμπέλου, μπορεί να αξιοποιήσει εδάφη φτωχά, και ξηρά και να δώσει προϊόντα ανώτερης ποιότητας («ρομπόλα Κεφαλληνίας» είναι οίνος ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας).

Ρομπόλα κόκκινη

Ρομπόλα κόκκινη

Το σταφύλι είναι πολύ μεγάλου μήκους, μικρού βάρους, πυκνόραγο και κυλινδρικού σχήματος. Σε κάθε βλαστό, φέρονται 2 σταφύλες που εμφανίζονται συνήθως από τον δεύτερο και τρίτο κόμβο. Η ράγα είναι πολύ μικρού μεγέθους, κυκλικού προς μικρού ελλειπτικού σχήματος. Το χρώμα του φλοιού είναι ερυθρομέλανο και δεν υπάρχει ομοιομορφία στις ράγες ως προς το χρώμα. Το υπόλειμμα του στύλου είναι ελάχιστα εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι μαλακή και ελαφρά χυμώδης με απόδοση σε χυμό 53ml/100gr ραγών. Έχει γλυκιά γεύση χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Παρατηρείται 1 γίγαρτο ανά ράγα, μεγάλου μεγέθους, μικρού έως μετρίου βάρους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους, με εύκολή την αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Ευδοκιμεί στα νησιά του Ιονίου πελάγους.

Σαββατιανό

Σαββατιανό

Γενικά

Συνιστώμενη ποικιλία για τις περιοχές των νομών Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Μαγνησίας. Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία οινοποιίας στη χώρα μας. Απαντάται και με τα ονόματα Κουντούρα άσπρη, Δουμπραίνα άσπρη, Σακέικο, Σαββαθιανό, Σταματιανό, Λοϊσιμα.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, σφηνοειδές, πεντάλοβο, παχύ, με την κάτω επιφάνειά του καλυμμένη με πυκνό ασημί χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι απλό, σπάνια διπλό, μέτριο έως μεγάλο, κυλινδρικό-κωνικό, πυκνό. Ράγα σχεδόν σφαιρική, μέτριου μεγέθους. Φλοιός με κιτρινόχρυσο χρώμα. Σάρκα μαλακή, ελαφρά αρωματική.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία αμπέλου με αξιοσημείωτη αντοχή στην ξηρασία και τις ασθένειες. Ζωηρή, παραγωγική (συνήθως δύο σταφύλια στον καρποφόρο βλαστό, στο τέταρτο και πέμπτο κόμβο) με καρποφόρο και τον τυφλό οφθαλμό. Τα πρέμνα μορφώνονται σε χαμηλό κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ (1/2). Το γλεύκοςτης ποικιλίας χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων τύπων, καλής ποιότητας οίνων, τον γνωστό ρητηνίτη (ονομασία εκ παραδόσεως) και ξηρού οίνου ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας («Κάντζα»).

Κοτσιφάλι

Κοτσιφάλι

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργειά της στις αμπελοφόρες περιοχές των νομών Ηρακλείου, Λασηθίου, Ρεθύμνου και Χανίων στις εδαφοκλιματικές συνθήκες των οποίων δίνει προϊόντα άριστης ποιότητας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, κυκλικό, συμμετρικό με πέντε βαθείς κόλπους, παχύ με βαμβακώδη χνοασμό στην κάτω επιφάνεια, μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι απλό, κωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια, ελλειψοειδής. Φλοιός παχύς ερυθροϊδής. Σάρκα μαλακή, λευκού χρώματος, με ελαφρά υπόξινη γεύση.

Ιδιότητες

Έγχρωμη ποικιλία αμπελιού, παραγωγική, με καρποφόρο το τυφλό οφθαλμό, πρώιμη (πλήρης ωρίμανση από τα μέσα Αυγούστου). Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Το γλεύκος είναι εξαιρετική ποιότητα και χρησινοποιείται για την παρασκευή οίνων ανώτερης ποιότητας, είτε μόνο του είτε (συνηθέστερα σε ανάμειξη με το γλεύκος της ποικιλίας Μαντηλάρι («Πεζά» και «Αρχάνες» είναι ερυθροί ξηροί οίνοι από τις ποικιλίες αυτές, ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας).

Λημνιό

Λημνιό

Γενικά

Η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής αμπελιού συνιστάται στις αμπελοφόρες περιοχές των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών και Χαλκιδικής. Συνώνυμα της ποικιλίας αναφέρονται τα Λημνιώνα, Λυμνιώνα, Καλαμπάκι.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, σχεδόν κυκλικό, πεντάλοβο, πεντάκολπο, παχύ. Σταφύλι μεγάλο, ακανόνιστο, πυραμιδοειδές. Ράγα μέτρια σφαιρική. Επιδερμίδα καλυμμένη με άχνη φαιού χρώματος, έχει χρώμα κυανό-ιώδες και περιέχει μεγάλες ποσότητες ταννινών. Η σάρκα είναι γλυκειά και εύγευστη.

Ιδιότητες

Αξιόλογη, ιδιαίτερα για τις συνθήκες της βόρειας χώρας, έγχρωμη ποικιλία αμπέλου, ζωηρή και παραγωγική. Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών τοποθετείται αρχές του Σεπτέμβρη. Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και εφαρμόζεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας. Το γλεύκος του χρησιμοποιείται για την παρασκευή οίνων ανώτερης ποιότητας.

Λιάτικο

Λιάτικο

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργειά της ποικιλίας αυτής στις συγκεκριμένες ζώνες καλλιέργειας στους νομούς Ηρακλείου, Λασηθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, σφηνοειδές, συμμετρικό, πεντάλοβο, πεντάκολπο. Μισχικός κόλπος βαθύς, σχήματος U με σχεδόν κλειστά τα χείλη. Έλασμα παχύ με βαμβακώδη χνοασμό στην κάτω επιφάνεια. Σταφύλι απλό, κυλινδρικό, μέτριου μεγέθους. Ράγα μεγάλη σφαιρική. Επιδερμίδα καλυμμένη με μεγάλη ποσότητα κέρινης ανθηρότητας, λεπτή, μαλακή, κυανομελανή. Σάρκα λευκή μαλακή.

Ιδιότητες

Έγχρωμη ποικιλία αμπέλου, μεγάλης ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Πρώιμη (από αρχές Ιουλίου η πλήρης ωρίμανση, ανάλογα με την περιοχή), έχει καρποφόρους τόσο τον τυφλό όσο και τους ταχυφυείς (συμπληρωματική εσοδεία από τους μεσοκάρδιους). Κάθε καρποφόρος βλαστός έχει δύο σταφύλια, στον τρίτο και τέταρτο κόμβο. Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο, με δυναμικό κορμού και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Στις δοσμένες εδαφοκλιματικές συνθήκες των αμπελοφόρων περιοχών της Κρήτης όπου καλλιεργείται (ξηρά, βαθειά, αργιλλασβεστώδη εδάφη) δίνει γλεύκος από το οποίο παράγονται οίνοι ποιότητας, με υψηλό αλκοολικό βαθμό, χαμηλή οξύτητα και με μεγάλες ποσότητες χρωστικών και ταννίνης.

Μαντηλάρι

Μαντηλάρι

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργεια της ποικιλίας στις περιοχές των Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λασηθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων. Απαντάται και με τα συνώνυμα Κουντούρα μαύρη, Δουμπραίνα μαύρη, Μαντηλαριά.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, πεντάκολπο, πεντάλοβο, παχύ, σκληρό ανθεκτικό. Η άνω επιφάνεια του ελάσματος είναι βαθυπράσινη, λεία, ενώ η κάτω έχει χρώμα καστανό εξαιτίας του πυκνού βαμβακώδους χνοασμού. Ο μισχικός κόλπος έχει σχήμα λύρας ή V κλειστό. Το σταφύλι είναι μέτριο έως μεγάλο, απλό κωνικό ή κυλινδροκωνικό και έντονα πυκνόρραγο. Η ράγα είναι μεγάλη, σχεδόν σφαιρική, καλυμμένη από μεγάλες ποσότητες κηρώδους ανθηρότητας. Η επιδερμίδα είναι παχιά, σκληρή με χρώμα σκούρο μπλε.

Ιδιότητες

Έγχρωμη ποικιλία αμπελιού, παραγωγική, μέσης πρωιμότητας (πλήρης ωρίμανση από αρχές Σεπτέμβρη), δίνει γλεύκος περιεκτικότητας σε σάχαρα έως 22% και σε οξύτητα 5 0/00 σε τρυγικό ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της ποικιλίας η μεγάλη περιεκτικότητα των ραγών σε ταννίνη και χρωστικές (μία από τις πιο πλούσιες σε χρώμα ερυθρές ποικιλίες). Εξαιτίας της ιδιότητας αυτής το γλεύκος χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του χρώματος του γλεύκους άλλων ποικιλιών, όπως είναι το Κοτσιφάλι, το Αθήρι, το Ασύρτικο κ.λπ.

Μαύρο Νεμέας

Μαύρο Νεμέας

Γενικά

Συνιστώμενη ποικιλία για το Ν. Κορινθίας (στην οριοθετημένη περιοχή ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας «Νεμέα») και στον Ν. Αρκαδίας. Είναι γνωστή ποικιλία αυτή και ως Μαυρούδι και Αγιωργίτικο.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο, πεντάκολπο, παχύ, σφηνοειδές. Μισχικός κόλπος σχήματος V κλειστού. Η κάτω επιφάνεια είναι καλυμμένη με βαμβακοειδή χνοασμό ενώ η άνω επιφάνεια του ελάσματος έχει βαθύ (σκοτεινό) πράσινο χρώμα. Σταφύλι μέτριου μεγέθους, κυλινδροκωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια, σφαιρική, καλυμμένη με άφθονη άχνη, χρώματος βαθύ μπλε.

Ιδιότητες

Ενδιαφέρουσα έγχρωμη ποικιλία αμπέλου, πολύ παραγωγική, δίνει προϊόντα άριστης ποιότητας. Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών αρχίζει προς το τέλος του Σεπτέμβρη. Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Προβλήματα προσβολής από παθογόνα αναφέρονται συχνά εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών της περιοχής (υψηλή υγρασία).

Ξυνόμαυρο

Ξυνόμαυρο

Γενικά

Αξιόλογη ποικιλία, συνιστώμενη στις περιοχές των νομών Ημαθίας (στην οριοθετημένη περιοχή ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας «Νάουσα»), Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, είναι γνωστό και ως Μαύρο Ναούσης, Ξυνόγκαλτσο, Μαύρο Γουμένισας, Ποπόλκα, Ποπόλικο κ.λπ.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριου μεγέθους, σφηνοειδές, τρίκολπο παχύ, με βαμβακώδη χνοασμό στην κάτω επιφάνεια. Μισχικός κόλπος σχήματος U κλειστού. Σταφύλι μικρό έως μέτριο, κυλινδρικό, πυκνό. Ράγα μέτριου μεγέθους, σφαιρική, με παχύ φλοιό, μεγάλης περιεκτικότητας σε ταννοειδείς ύλες και χρωστικές.

Ιδιότητες

Έγχρωμη ποικιλία αμπέλου, μέτριας ζωηρότητας, παραγωγική. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Δίνει οινικά προϊόντα ανώτερης ποιότητας. Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Έχει παρουσιάσει προβλήματα αρμονικής συμβίωσης κατά τον εμβολιασμό του με το υποκείμενο 3309.

Ροδίτης

Ροδίτης

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργειά του στις περιοχές των νομών Μαγνησίας, Πατρών (οριοθετημένη περιοχή), Ηλείας, Μεσσηνίας. Η ποικιλία είναι γνωστή και με τα συνώνυμα Ρογδίτης, Ροδομούσι, Ροϊδίτης, Βιολεντό, Κοκκινάρα ενώ έχουν περιγραφεί και παραλλαγές της , η Τουρκοπούλα και η Αλεπού.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, τρίλοβο, τρίκολπο, σφηνοειδές με λεία και βαθυπράσινη την άνω επιφάνεια του ελάσματος. Μισχικός κόλπος σχήματος U. Σταφύλι μέτριο έως μεγάλο, κυλινδροκωνικό, μέτρια πυκνό. Ράγα ωοειδής-σφαιρική μέτριου έως μεγάλου μεγέθους. Επιδερμίδα μέτρια λεπτή με χαρακτηριστικό ρόδινο χρώμα. Η σάρκα είναι λευκή, εύχυμη, μαλακή και ανάλογα με τον κλώνο και την περιοχή που καλλιεργείται τραγανή.

Ιδιότητες

Έγχρωμη ποικιλία αμπέλου, παραγωγική. Παλαιότερα τη χρησιμοποιούσαν και για επιτραπέζια (νωπή κατανάλωση). Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα ελαφρά βραχύ. Είναι ευαίσθητη στον περονόσπορο, ενώ συχνά ανθορροεί. Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών τοποθετείται στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η περιεκτικότητα του γλεύκος σε σάχαρα ανέρχεται στα 24 Brix περίπου και η οξύτητα σε 50/00περίπου, από το οποίο παράγονται οίνοι εκλεκτοί (ξηροί, ρόδινοι, λευκοί, ρετσίνα).

Φιλέρι

Φιλέρι

Γενικά

Καλλιεργείται στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας ενώ μια παραλλαγή του, το Μοσχοφίλερο συνιστάται για την οριοθετημένη περιοχή του Ν.Αρκαδίας, για την παραγωγή οίνων ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας («Μαντινεία»).

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, παχύ, κυκλικό, τρίλοβο. Άνω επιφάνεια βαθυπράσινη, κάτω επιφάνεια καλυμμένη με βαμβακώδη χνοασμό, χρώματος καφέ. Μισχικός κόλπος σχήματος V. Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκωνικό, πτερυγωτό, πυκνό. Ράγα μεγάλη σφαιρική, καλυμένη με πυκνό στρώμα κέρινης ανθηρότητας. Σάρκα μαλακή λευκή.

Ιδιότητες

Ποικιλία ερυθρά, ζωηρή, παραγωγική. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Η καλλιεργητική συμπεριφορά της ποικιλίας εξαρτάται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής ανάλογα με τις οποίες παρουσιάζει ευαισθησία στον περονόσπορο και την ανθόρροια. Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών επιτυγχάνεται κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Τα οινικά προϊόντα της ποικιλίας αυτής αμπέλου χαρακτηρίζονται από το λεπτό άρωμα και την ιδιάζουσα γεύση. Έχουν αναφερθεί μερικές παραλλαγές της ποικιλίας που μάλλον πρόκειται για ξεχωριστές ποικιλίες.

Βιδιανό

Βιδιανό

Λευκή οινοποιήσιμη ποικιλία της Κρήτης που επεκτάθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω των αρωματικών χαρακτηριστικών της. Ποικιλία ζωηρή γόνιμη και παραγωγική με πρώιμη εκπτυξη οφθαλμών και πρώιμη παραγωγή. Είναι σχετικά ευαίσθητη στο ωΐδιο και στον βοτρύτη και ανθεκτική στον περονόσπορο και στην ξηρασία. Δίνει κρασιά ξηρα ως επί το πλείστον υψηλόβαθμα μετρίας οξύτητας ικανοποιητικού σώματος με ιδιαίτερο και διακριτικό αρωματικό δυναμικό.

Κυδωνίτσα

Κυδωνίτσα

Λευκή ποικιλία της Πελοποννήσου και ιδαίτερα του νομού Λακωνίας. Μέτριας ζωηρότητας παραγωγική ποικιλία μέσης έκπτυξης και πρώιμης ωρίμανσης με ευαισθησία στον βοτρύτη και αντοχή στην ξηρασία. Διαμορφώνεται σε γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι(Royat) και δέχεται κοντό κλάδεμα. Δίνει κρασιά μέτριας οξύτητας με ικανοποιητικό αλκοολικό τίτλο με ιδιαίτερα αρωματικό χαρακτήρα.

Γαϊδουριά

Το σταφύλι που προκύπτει από αυτή την ποικιλία είναι μεγάλου μήκους, μέτριου βάρους, πυκνόραγο και κωνικού σχήματος. Σε κάθε καρποφόρο βλαστό φέρονται 2 σταφυλές που εμφανίζονται από τον 3ο και 4ο κόμβο. Ο ποδίσκος είναι πολύ μικρού μήκους και μη ξηλοποιημένος. Η ράγα είναι μικρού έως μέτριου μεγέθους, σχήματος κυκλικού προς μικρού ελλειπτικού. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινου χρώματος και παρουσιάζεται ομοιομορφία ως προς το χρώμα μεταξύ των ραγών. Το υπόλειμμα του στύλου είναι πολύ εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι πολύ μαλακή και ιδιαίτερα εύχυμη με απόδοση σε χυμό 64ml/100gr ραγών. Έχει γλυκιά γεύση, χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Υπάρχουν 2 γίγαρτα ανά ράγα, μεγάλου μεγέθους και μετρίου βάρους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους με εύκολη την αποκόλληση της ράγας από αυτόν. Τα μεσογονάτια είναι μικρού μήκους και μικρής διαμέτρου. Τα μεσογονάτια της κληματίδας είναι καφέ χρώματος, ελλειπτικής εγκάρσιας τομής και με πλευρώδη περιφέρεια.


Θειακό

Το σταφύλι είναι πολύ μεγάλου μήκους, πολύ μικρού βάρους, πολύ αραιόραγο, κωνικού σχήματος με πτερυγώσεις. Σε κάθε βλαστό φέρονται 2 σταφυλές που εμφανίζονται συνήθως από τον τρίτο - τέταρτο κόμβο. Ο ποδίσκος είναι πολύ μικρού μήκους, με μικρό βαθμό ξυλοποίησης στο άνω μέρος του. Η ράγα είναι πολύ μικρού μεγέθους, σφαιρικού προς μικρού ελλειπτικού σχήματος. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινου χρώματος. Υπάρχει ομοιομορφία ως προς το χρώμα μεταξύ των ραγών. Το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές, αλλά όχι ιδιαίτερα. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι μαλακή, καθόλου εύχυμη με απόδοση σε χυμό 37ml/100gr ραγών. Έχει υπόξινη γεύση χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Ο ποδίσκος είναι μέτριου μήκους, με βαθμό μέτριας δυσκολίας η αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Πρόκειται για ανοιχτόχρωμη ερυθρή ποικιλία, όπου συναντάται στα νησιά του Ιουνίου.

Κακοτρύγης

Κακοτρύγης

Το σταφύλι της ποικιλίας αυτής είναι πολύ μεγάλου έως μεγάλου μήκους, μικρού βάρους, μέτριας πυκνότητας έως πυκνόραγο σταφύλι, κυλινδικού σχήματος. Σε κάθε βλαστό φέρονται 2 σταφυλές κατά μέσον όρο, που εμφανίζονται από τον τρίτο και τέταρτο κόμβο. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους και έντονα ξυλοποιημένος. Η ράγα είναι μικρού μεγέθους, σφαιρικού σχήματος. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινου χρώματος, υπάρχει ομοιομορφία χρώματος μεταξύ των ραγών με εμφανές το υπόλειμμα του στύλου. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι ιδιαίτερα μαλακή, μετρίως εύχυμη με απόδοση σε χυμό 57,5ml/100gr ραγών. Έχει υπόξινη γεύση χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Εμφανίζονται 3 γίγαρτα ανά ράγα που είναι μέτριου έως μεγάλου μεγέθους και μέτριου βάρους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους με εύκολη την αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. O λευκός κακοτρύγης είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες ποικιλίες, στα νησιά του Ιουνίου πελάγους.

Μπατίκι

Μπατίκι

Το σταφύλι είναι πολύ μεγάλου μήκους, μικρού βάρους, πυκνόραγο και κωνικού σχήματος. Σε κάθε βλαστό φέρονται 2 σταφύλες που εμφανίζονται από τον τρίτο κόμβο. Ο ποδίσκος είναι πολύ μικρός, με μεγάλο βαθμό ξυλοποίησης. Η ράγα είναι μικρού μεγέθους, σχήματος μικρού ελλειπτικού. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινου χρώματος, υπάρχει ομοιομορφία στο χρώμα μεταξύ των ραγών και το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι μαλακή, με απόδοση σε χυμό 53ml/100gr ραγών. Έχει πολύ γλυκιά γεύση χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Παρατηρούνται 2 γίγαρτα ανά ράγα που είναι μεγάλου μεγέθους και μέτριου βάρους. Ο ποδίσκος είναι μέτριου μήκους, με βαθμό μέτριας δυσκολίας η αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για χαμηλή σε οξύτητα λευκή ποικιλία της Θεσσαλίας και της Βορείου Ελλάδος.

Πλυτό

Πλυτό

Το σταφύλι είναι μεγάλου μήκους, μέτριου βάρους, πυκνόραγο έως πολύ πυκνόραγο, ακανόνιστου σχήματος. Σε κάθε βλαστό φέρεται 1 σταφύλη που εμφανίζεται άλλοτε από τον τρίτο και άλλοτε από τον τέταρτο κόμβο. Ο ποδίσκος είναι πολύ μικρού μήκους, με μικρό βαθμό ξυλοποίησης στο άνω μέρος. Η ράγα είναι μικρού προς μέτριου μεγέθους, αντωοειδές σχήματος. Ο φλοιός είναι πρασινοκιτρινού χρώματος, υπάρχει ομοιομορφία στο χρώμα μεταξύ των ραγών. Το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές, αλλά όχι ιδιαίτερα. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, μετρίως εύχυμη με απόδοση σε χυμό 55ml/100gr ραγών. Έχει υπόξινη γεύση χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Εμφανίζονται 3 γίγαρτα ανά ράγα, μέτριου μεγέθους και μέτριου βάρους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους, μέτριας δυσκολίας η αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Ευδοκιμεί στην Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Αγιαννιώτικο

Αγιαννιώτικο

Το σταφύλι της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλου μήκους, μέτριου βάρους, πολύ πυκνόραγο, σχήματος κωνικού. Σε κάθε βλαστό φέρεται 1 σταφύλη κατά μέσον όρο που εμφανίζεται μεταξύ τρίτου ή τέταρτου κόμβου. Ο ποδίσκος είναι μέτριου μήκους και δεν έχει ξυλοποιηθεί. Η ράγα είναι μετρίου μεγέθους και σφαιρικού σχήματος. Το χρώμα του φλοιού είναι κυανομέλανο, υπάρχει ομοιομορφία χρώματος μεταξύ των ραγών, ενώ το υπόλειμμα του στύλου δεν είναι ιδιαίτερα εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι πολύ μαλακή και πολύ εύχυμη με απόδοση σε χυμό 70ml/100gr ραγών. Έχειο μετρίως γλυκιά γεύση, χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Παρατηρούνται 2 - 3 γίγαρτα ανά ράγα, είναι μεγάλου μεγέθους και μετρίου βάρους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους, ενώ η ράγα εμφανίζει δυσκολία κατά την αποκόλλησή της από τον ποδίσκο.

Βερτζάμι

Βερτζάμι

Το σταφύλι είναι πολύ μεγάλου μήκους, μικρού βάρους, πυκνόραγο, σχήματος κωνικού προς κυλινδροκωνικού. Σε κάθε βλαστό φέρονται 2 σταφυλές που εμφανίζονται συνήθως από τον δεύτερο και τρίτο κόμβο. Ο ποδίσκος είναι πολύ μικρού μήκους με μεγάλο βαθμό ξυλοποίησης και με εύκολη την αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Η ράγα είναι πολύ μικρού έως μικρού μεγέθους σφαιρικού σχήματος. Το χρώμα του φλοιού είναι κυανομέλανο, υπάρχει ομοιομορφία χρώματος μεταξύ των ραγών και το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι ιδιαίτερα μαλακή, με υπόξινη γεύση χωρίς κάποιο ιδιαίτερο άρωμα. Μετρίως εύχυμη με απόδοση σε χυμό 54ml/100gr ραγών. Εμφανίζονται 2 γίγαρτα ανά ράγα, μετρίου έως μεγάλου μεγέθους και μετρίου βάρους. Ευδοκιμεί στην Ήπειρο, Ιόνια νησιά, Θεσσαλία.

Θράψα

Το σταφύλι είναι πολύ μεγάλου μήκους, μέτριου βάρους, μέτριας πυκνότητας έως πυκνόραγο και κωνικού σχήματος. Σε κάθε βλαστό φέρονται 2 σταφυλές που εμφανίζονται από τον τρίτο και τέταρτο κόμβο. Ο ποδίσκος είναι πολύ μικρού μήκους και εμφανίζει ξυλοποίηση στο άνω μέρος του. Η ράγα έχει σφαιρικό σχήμα και μικρό έως μέτριο μέγεθος. Το χρώμα του φλοιού είναι κυανομέλανο, υπάρχει ομοιομορφία ως προς το χρώμα μεταξύ των ραγών, ενώ το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι μαλακή και ιδιαίτερα εύχυμη με απόδοση σε χυμό 68ml/100gr ραγών. Έχει γλυκιά γεύση με υπόξινη επίγευση, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο άρωμα. Σε κάθε ραγά εμφανίζονται 2-3 γίγαρτα μεγάλου μεγέθους και μέτριου βάρους. Ο ποδίσκος είναι πολύ μικρού έως μικρού μήκους, μέτριας δυσκολίας η αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Ευδοκιμεί στα γεωγραφικά διαμερίσματα Κρήτης και Πελοποννήσου.

Κατσακούλιας

Το σταφύλι στην ποικιλία αυτή είναι πολύ μεγάλου μήκους, μέτριου έως μεγάλου βάρους, πυκνόραγο, κωνικού σχήματος με πτερυγώσεις. Σε κάθε βλαστό φέρονται 2 σταφύλες που εμφανίζονται συνήθως από τον τρίτο με τέταρτο κόμβο. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους, μη ξυλοποιημένος. Η ράγα είναι μικρού μεγέθους και σχήματος μικρού ελλειπτικού. Το χρώμα του φλοιού είναι ερυθρομέλανο προς ερυθρό, υπάρχει ομοιομορφία ως προς το χρώμα μεταξύ των ραγών. Το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι μέτριας σκληρότητας - τραγανή, λίγο εύχυμη με απόδοση σε χυμό 48ml/100gr ραγών. Έχει γλυκιά γεύση και το άρωμα θυμίζει αυτό του μοσχάτου. Παρατηρούνται 3 γίγαρτα ανά ράγα κατά μέσο όρο, μετρίου βάρους και μεγάλου μεγέθους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους, με βαθμό μέτριας δυσκολίας η αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Πρόκειται για ποικιλία που ευδοκιμεί στα Ιόνια νησιά.

Λαδικινό

Λαδικινό

Το σταφύλι της ποικιλίας αυτής είναι πολύ μεγάλου μήκους, μέτριου βάρους, πυκνόραγο, ακανόνιστου σχήματος με πτερυγώσεις. Σε κάθε βλαστό φέρονται 2 σταφυλές που εμφανίζονται από τον τρίτο - τέταρτο κόμβο. Η ράγα είναι μικρού μεγέθους, σχήματος μικρού ελλειπτικού προς κόλουρο. Το χρώμα του φλοιού είναι ερυθροκαστανό και δεν υπάρχει ομοιομορφία ως προς το χρώμα μεταξύ των ραγών. Το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι μαλακή, μετρίως εύχυμη με απόδοση σε χυμό 54ml/100gr ραγών. Έχει γλυκιά γεύση, χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Σε κάθε ράγα υπάρχει 1 γίγαρτο μετρίου μεγέθους και βάρους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μεγέθους, με μικρό βαθμό ξυλοποίησης, με βαθμό μέτριας δυσκολίας η αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Ευδοκιμεί στην Κρήτη.

Μοσχόμαυρο

Το σταφύλι της ποικιλίας αυτής είναι μέτριου προς μεγάλου μήκους, μικρού βάρους, πυκνόραγο και κωνικού σχήματος. Σε κάθε βλαστό φέρονται 3 σταφυλές που εμφανίζονται από τον δεύτερο - τρίτο - τέταρτο κόμβο. Η ράγα είναι μικρού μεγέθους και σφαιρικού σχήματος. Ο φλοιός είναι ερυθρομέλανου χρώματος και υπάρχει ομοιομορφία ως προς το χρώμα μεταξύ των ραγών και το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι πολύ μαλακή και μετρίως εύχυμη με απόδοση σε χυμό 58,5ml/100gr ραγών. Έχει γλυκιά γεύση, χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Παρατηρούνται 2 γίγαρτα ανά ράγα, μετρίου μεγέθους και μικρού βάρους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους και με βαθμό μέτριας δυσκολίας η αποκόλληση της ράγας από αυτόν.

Νεγκόσκα

Νεγκόσκα

Το σταφύλι της ποικιλίας αυτής είναι πολύ μεγάλου μήκους, μικρού βάρους, μέτριας πυκνότητας και κωνικού σχήματος. Σε κάθε βλαστό φέρονται 2 σταφύλες που ξεκινούν από τον τρίτο - τέταρτο κόμβο. Η ράγα είναι πολύ μικρού έως μικρού μεγέθους και είναι σφαιρικού σχήματος. Το χρώμα του φλοιού είναι κυανομέλανο, ενώ υπάρχει ομοιομορφία χρώματος μεταξύ των ραγών. Το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές αλλά όχι ιδιαίτερα. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι μαλακή και μετρίως εύχυμη με απόδοση σε χυμό 57ml/100gr ραγών. Η γεύση είναι ξινή, χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Παρατηρούνται 2 γίγαρτα ανά ράγα, μεγάλου βάρους και μεγέθους. Αποτελείται από μέτριου μήκους ποδίσκο, όπου παρατηρείται μέτριας έως και αρκετής δυσκολίας η αποκόλληση της ράγας από αυτόν. Ευδοκιμεί κυρίως σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Θράψα

Το σταφύλι είναι πολύ μεγάλου μήκους, μέτριου βάρους, μέτριας πυκνότητας έως πυκνόραγο και κωνικού σχήματος. Σε κάθε βλαστό φέρονται 2 σταφυλές που εμφανίζονται από τον τρίτο και τέταρτο κόμβο. Ο ποδίσκος είναι πολύ μικρού μήκους και εμφανίζει ξυλοποίηση στο άνω μέρος του. Η ράγα έχει σφαιρικό σχήμα και μικρό έως μέτριο μέγεθος. Το χρώμα του φλοιού είναι κυανομέλανο, υπάρχει ομοιομορφία ως προς το χρώμα μεταξύ των ραγών, ενώ το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι μαλακή και ιδιαίτερα εύχυμη με απόδοση σε χυμό 68ml/100gr ραγών. Έχει γλυκιά γεύση με υπόξινη επίγευση, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο άρωμα. Σε κάθε ραγά εμφανίζονται 2-3 γίγαρτα μεγάλου μεγέθους και μέτριου βάρους. Ο ποδίσκος είναι πολύ μικρού έως μικρού μήκους, μέτριας δυσκολίας η αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Ευδοκιμεί στα γεωγραφικά διαμερίσματα Κρήτης και Πελοποννήσου.

Ρομπόλα κόκκινη

Ρομπόλα κόκκινη

Το σταφύλι είναι πολύ μεγάλου μήκους, μικρού βάρους, πυκνόραγο και κυλινδρικού σχήματος. Σε κάθε βλαστό, φέρονται 2 σταφύλες που εμφανίζονται συνήθως από τον δεύτερο και τρίτο κόμβο. Η ράγα είναι πολύ μικρού μεγέθους, κυκλικού προς μικρού ελλειπτικού σχήματος. Το χρώμα του φλοιού είναι ερυθρομέλανο και δεν υπάρχει ομοιομορφία στις ράγες ως προς το χρώμα. Το υπόλειμμα του στύλου είναι ελάχιστα εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι μαλακή και ελαφρά χυμώδης με απόδοση σε χυμό 53ml/100gr ραγών. Έχει γλυκιά γεύση χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Παρατηρείται 1 γίγαρτο ανά ράγα, μεγάλου μεγέθους, μικρού έως μετρίου βάρους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους, με εύκολή την αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο. Ευδοκιμεί στα νησιά του Ιονίου πελάγους.

Ρωμέϊκο

Ρωμέϊκο

Το σταφύλι της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλου μήκους, μικρού βάρους, μέτριας πυκνότητας και κωνικού σχήματος. Σε κάθε βλαστό φέρονται 2 σταφυλές που εμφανίζονται από τον τρίτο και τέταρτο κόμβο. Η ράγα είναι μικρού μεγέθους και σχήματος μικρού ελλειπτικού. Το χρώμα του φλοιού είναι καστανωπό, δεν υπάρχει ομοιομορφία ως προς το χρώμα μεταξύ των ραγών και το υπόλειμμα του στύλου είναι εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι μετρίως μαλακή και μετρίως εύχυμη με απόδοση σε χυμό 56ml/100gr. Έχει υπόξινη γεύση και δεν διαθέτει κάποιο ιδιαίτερο άρωμα. Ευδοκιμεί στην Κρήτη.

Τουρκοπούλα

Το σταφύλι της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλου μήκους, μικρού βάρους, πυκνόραγο και κωνικού σχήματος. Σε κάθε βλαστό φέρονται 2 σταφυλές που ξεκινούν συνήθως από τον τρίτο και τέταρτο κόμβο. Η ράγα είναι μικρού μεγέθους, σχήματος μικρού ελλειπτικού. Το χρώμα του φλοιού είναι ρόδινο, δεν υπάρχει ομοιομορφία ως προς το χρώμα μεταξύ των ραγών. Το υπόλειμμα του στύλου δεν είναι ιδιαίτερα εμφανές. Η σάρκα δεν είναι χρωματισμένη, είναι μαλακή και μετρίως εύχυμη με απόδοση σε χυμό 60ml/100gr ραγών. Έχει γλυκιά γεύση, χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Παρατηρούνται 2 γίγαρτα ανά ράγα, πολύ μεγάλου μεγέθους και μικρού βάρους. Ο ποδίσκος είναι μικρού μήκους, με βαθμό μέτριας δυσκολίας η αποκόλληση της ράγας από τον ποδίσκο.
Κυριότερες ξένες ποικιλίες οινοποιίας

Aglianico

Aglianico

Ερυθρή ποικιλία αμπέλου με ελληνική καταγωγή με πολύ ζωηρή με πρώιμη βλάστηση και όψιμη ωρίμανση, η παραγωγή είναι μέση και σταθερή. Δίνει ένα κρασί αρμονικό με έντονο χρώμα ρουμπινί, ταννικό, γεμάτο σώμα. Έχει δυνατότητες να παράγει οίνους μεγάλης παλαίωσης. Είναι επιτρεπόμενη ποικιλία στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδος και Φωκίδος.

Alicante bouchet

Alicante bouchet

Ερυθρή ποικιλία που προέρχεται από την Γαλλία. Ζωηρή ποικιλία με μεγάλες αποδόσεις και με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο κόκκινο χρώμα του χυμού της. Είναι ποικιλία ευαίσθητη στην ανθράκωση και τον περονόσπορο. Τα αμπελόφυλλα της ποικιλίας είναι μοναδικά στο ότι έχουν τα μπαλώματα του πορφυρού χρωματισμού. Ευδοκιμεί στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, Κρήτης και Θεσσαλίας.

Barbera

Barbera

Μέσης ζωηρότητας ερυθρή ποικιλία με πρώιμη εκπτυξη και μέσης – όψιμης ωρίμανσης με μεγάλη και σταθερή παραγωγή. Κλαδεύεται σε 2-3 μάτια αλλά και σε αμολητές για μείωση της ζωηρότητας της. Δίνει ένα κρασί ρουμπινί χρώμα, με λεπτό φρουτώδες, άρωμα κατάλληλο για μεγάλη παλαίωση.

Cinsault

Cinsault

Ερυθρή ποικιλία μεγάλης ζωηρότητας και μεγάλων αποδόσεων. Δέχεται κοντό κλάδεμα 2 - 3 οφθαλμούς και είναι ευαίσθητη στην ίσκα και στην ευτυπίωση. Δίνει κρασιά χωρίς έντονο χρωματισμό υψηλόβαθμα με φρουτώδη αρώματα εφόσον μειωθεί η παραγωγή της. Συνήθως συνοινοποιειται με άλλες ποικιλίες για την επίτευξη καλύτερου χρωματισμού. Ευδοκιμεί κυρίως στην Πελοπόννησο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής στην Θεσσαλία, Μακεδονία, Κυκλάδες και Θράκη.

Carmenere

Carmenere

Ποικιλία μεγάλης ζωηρότητας με μεσοόψιμη έκπτυξη οφθαλμών και όψιμη παραγωγή. Δέχεται κλάδεμα κοντό αλλά και μακρύ (αμολητές) για την επίτευξης σταθερής παραγωγής. Τα κρασιά είναι μέσου χρωματισμού με έντονα φρουτωδη αρώματα με ελαφρά χορτώδη επίγευση. Έχει δυνατότητα για παλαίωση 2-3 χρόνια.


Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon

Γενικά

Έγχρωμη γαλλική ποικιλία, καλλιεργούμενη στην περιοχή Bordeaux και Medoc. Στη χώρα μας μετά από τα πρώτα αποτελέσματα πειραματισμού, συνιστάται για τις περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αχαΐας και Μεσσηνίας. Είναι γνωστή και ως Petit Cabernet και Carbonet.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο έως μικρό, κυκλικό, πεντάκολπο, βαθύκολπο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Έλασμα λείο στην άνω επιφάνεια, με αραχνοϋφή χνοασμό στην κάτω. Σταφύλι μικρό, κυλινδροκωνικό, πυκνό. Ράγα μέτρια έως μικρή, σφαιρική με βαθύ κυανό χρώμα, καλυμμένη με επίσης κυανού χρώματος άχνη.

Ιδιότητες

Ποικιλία μέσης πρωιμότητας, ζωηρή, μέτρια παραγωγική. Αξιοποιεί πτωχά, ξηρά εδάφη. Στη χώρα μας αυτή η ποικιλία αμπελιού μορφώνεται σε κύπελλο ή γραμμικό και δέχεται κλάδεμα μακρό. Το γλεύκος από την ποικιλία αυτή συμμετέχει στην παρασκευή των περίφημων ερυθρών οίνων Bordeaux. Στην χώρα μας καλλιεργείται στην περιοχή της Χαλκιδικής κύρια και συμμετέχει στην παραγωγή οίνων ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας με ελληνικές ποικιλίες.

Carignan

Carignan

Γενικά

Έγχρωμη ποικιλία που εισήχθη στη χώρα μας από τη Γαλλία αλλά είναι ισπανικής προέλευσης. Συνιστάται στη χώρα μας για την βελτίωση του ποικιλιακού δυναμικού στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Κρήτης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Μαγνησίας και Θράκης.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, κυκλικό, πεντάκολπο, μισχικός κόλπος σχήματος U. Σταφύλι μέτριο, κυλινδροκωνικό, πτερυγωτό, πυκνόρραγο. Ράγα μέτρια, σφαιρική. Φλοιός με βαθύ κυανό χρώμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ταννίνες.

Ιδιότητες

Όψιμη ποικιλία αμπελιού, μεγάλης ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο και περονόσπορο. Συνιστάται για ξηρα, θερμά εδάφη, συχνά δεν απαιτεί προστασία από τους ανέμους. Από το γλεύκος παράγονται οίνοι που χαρακτηρίζονται από το βαθύ ερυθρό χρώμα και τον υψηλό αλκοολικό βαθμό. Επίσης είναι πλούσιοι σε σώμα με ευχάριστο άρωμα (μπουκέτο). Αρκετά συχνά χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των ερυθρών οίνων άλλων ποικιλιών.

Malbec

Malbec

Ποικιλία μεγάλης ζωηρότητας με πρώιμη έκπτυξη οφθαλμών μέσης ωρίμανσης και υψηλής παραγωγικότητας. Δεχεται κλαδέματα κοντά 2-3 οφθαλμούς. Δίνει κρασιά με έντονο κόκκινο χρώμα πλούσια ταννικα με δυνατότητες για μεγάλη παλαίωση. Ευδοκιμεί στην Πελοπόννησο και σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας.

Malvasia aromatica

Malvasia aromatica

Λευκή ποικιλία η οποία καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρή έκταση όμως με εντυπωσιακά ποιοτικά αποτελέσματα. Φυτό ζωηρό, μέτρια παραγωγικό, με αντοχή στο βοτρύτη, δέχεται μακρύ κλάδεμα. Δίνει κρασιά υψηλόβαθμα με ελαφρά μοσχάτη γεύση και χρυσαφί χρώμα ενώ θεωρείται πολύ καλή επιλογή για γλυκά “dessert”. Ευδοκιμεί κυρίως στη Κρήτη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί και στην Πελοπόννησο.

Malvasia candia

Malvasia candia

Λευκή ποικιλία της οικογένειας των Malvoisie με προέλευση και καταγωγή την Κρήτη που καλλιεργείται ευρέως στην Ιταλία. Είναι ζωηρή ποικιλία με όψιμη εκπτυξη οφθαλμών και μέσης εποχής ωρίμανση. Δεχεται κλαδέματα μέτρια αλλά και μακρά (αμολητές) και θεωρείται πολύ ανθεκτική στην ξηρασια. Δινει κρασιά υψηλόβαθμα αλλά αρμονικά με έντονο χρυσαφί χρώμα και διακριτικά αρώματα.Ευδοκιμεί κυρίως στη Κρήτη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί και στην Πελοπόννησο.

Carignano

Carignano

Ερυθρή ποικιλία με μεγάλη ζωηρότητα, όψιμη εκπτυξη οφθαλμών και όψιμη μεγάλη παραγωγη. Προτιμά κλάδεμα κοντό σε 2 - 3 μάτια αλλά και σε αμολητές. Δίνει κρασιά με έντονες ρουμπινί ανταύγειες, πλούσια με πολύ κάλο σώμα.

Merlot

Merlot

Γενικά

Γαλλική έγχρωμη ποικιλία. Στην Ελλάδα μετά από πειραματισμό στα ερευνητικά ιδρύματα του υπ. Γεωργίας, συνιστάται για τις αμπελουργικές ζώνες καλλιέργειας των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Λευκάδας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, πεντάκολπο, βαθύκολπο, κυκλικό. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας ή U. Σταφύλι μέτριο κυλινδροκωνικό. Ράγα σφαιρική, μικρή με παχύ φλοιό χρώματος κυανού-μαύρου.

Ιδιότητες

Ποικιλία αμπελιού ζωηρή, παραγωγική, σχετικά πρώιμη, ευαίσθητη στον περονόσπορο, ανθόρροια και στον παγετό της άνοιξης. Από το γλεύκος της ποικιλίας αυτής παρασκευάζονται ερυθροί οίνοι με χαρακτηριστικά γνωρίσματα, το άρωμα και την απαλότητά τους.

Syrah

Syrah

Γενικά

Έγχρωμη γαλλική ποικιλία, συνιστώμενη στη χώρα μας για την ενίσχυση του ποικιλιακού δυναμικού των γεωγραφικών διαμερισμάτων της Πελοποννήσου, Μακδονίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και Δωδεκανήσου. Είναι γνωστή και με τα συνώνυμα Petit Sirah, Serine.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριου μεγέθους, πεντάκολπο με μισχικό κόλπο σχήματος λύρας. Σταφύλι μέτριο, κυλινδρικό, πτερυγωτό. Ράγα μικρή, σχεδόν ωοειδής με φλοιό λεπτό, μελανοκυανό, καλυμμένο με αργυρόχροη άχνη. Σάρκα γλυκειά, χυμώδης.

Ιδιότητες

Πρώιμη, ζωηρή ποικιλία αμπελιού, μέσης παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε γραμμικό σχήμα και δέχεται κλάδεμα μακρό. Αξιόλογη ποικιλία, ίσης ή και ανώτερης αξίας της Carignan, δίνει οινικά προϊόντα ποιότητας υψηλού αλκοολικού βαθμού, πλούσια σε χρωστικές και ταννίνες. Χρησιμοποιείται των οίνων άλλων ποικιλιών.

Pinot Noir

Pinot noir

Γενικά

Παλαιά, έγχρωμα, γαλλική ποικιλία η οποία καλλιεργείται από πολλών ετών στις περιοχές Καμπανίας, Βουργουνδίας και Αλσατίας. Ευδοκιμεί στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και σε αρκετές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριου μεγέθους, τρίλοβο ή πεντάλοβο, με έλασμα λείο βαθυπράσινο στην άνω επιφάνεια και ανοιχτού πράσινου χρώματος στην κάτω. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. Σταφύλι μικρό, κυλινδρικό, πυκνόρραγο. Ράγα μικρή, σφαιρική με φλοιό βαθυκύανο, παχύ καλυμμένο με άφθονη άχνη. Σάρκα μαλακή, πλούσια σε χυμό και ευχάριστης γεύσης.

Ιδιότητες

Πρώιμη ποικιλία αμπέλου, (πλήρης ωρίμανση δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου), μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται βραχύ ή μακρό κλάδεμα ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τον σκοπό καλλιέργειας. Προτιμά τα δροσερά, ασβεστούχα εδάφη όπου δίνει άριστης ποιότητας οινικά προϊόντα.


Riesling Rhenan

Riesling rhenan

Γενικά

Λευκή ποικιλία, μάλλον γερμανικής προέλευσης. Υπάρχουν αρκετοί κλώνοι της ποικιλίας αυτής. Στη χώρα μας συνιστάται η καλλιέργειά της στις περιοχές των νομών Κοζάνης και Γρεβενών.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο, πεντάλοβο, σφηνοειδές. Έλασμα λείο και στις δύο πλευρές, βαθυπράσινο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι μέτριο, κυλινδρικό έως κυλινδροκωνικό, πυκνόρραγο, πτερυγωτό. Ράγα μέτρια, εγίγαρτη (με 1-3 γίγαρτα), μέτρια, σφαιρική με λεπτό, διαφανή, κίτρινο φλοιό, καλυμμένο με άφθονη κέρινη ανθηρότητα. Σάρκα μαλακή με χαρακτηριστική γεύση.

Ιδιότητες

Πολυκλωνική ποικιλία αμπέλου, όψιμη (πλήρης ωρίμανση από το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη), μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε γραμμικό σχήμα (Royat) και δέχεται κλάδεμα μακρό. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία αλλά ευαίσθητη στους παγετούς ανοίξεως και το ωίδιο, περονόσπορο. Καλλιεργούμενη η ποικιλία αυτή σε ευνοϊκό εδαφικό περιβάλλον, δίνει πολύ καλής ποιότητας οινικά προϊόντα με ιδιάζουσα ευωδιά.


Sylvaner

Sylvaner

Γενικά

Λευκή ποικιλία, αυστριακής προέλευσης, καλλιεργούμενη στην κεντρική Ευρώπη. Στη χώρα μας συνιστάται η καλλιέργειά της στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Μακεδονίας και Κρήτης.

Αμπελογραφικά

Φύλλο κυκλικό, τρίκολπο με αβαθείς κόλπους. Έλασμα επίπεδο, λείο στην κάτω επιφάνεια. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας ανοιχτής. Σταφύλι μέτριο, κυλινδροκωνικό, μέτριας πυκνότητας. Ράγα μέτριου μεγέθους, σφαιρική. Φλοιός κιτρινόλευκος. Σάρκα μαλακή, αρκετά χυμώδης.

Ιδιότητες

Πρώιμη, παραγωγική ποικιλία αμπέλου, ευαίσθητη στις προσβολές του περονόσπορου και του ωιδίου. Μορφώνεται σε κύπελλο. Παράγονται από την ποικιλία αυτή καλής ποιότητας προϊόντα με χαρακτηριστικό το πρασινοκίτρινο χρώμα του οίνου.


Ugni blanc

Ugni blanc

Γενικά

Λευκή ποικιλία, ιταλικής προέλευσης, καλλιεργείται και στη Γαλλία. Στη χώρα μας η καλλιέργεια συνιστάται στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Στερεάς Ελλάδας, της Δωδεκανήσου, της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας, της Θράκης και της Κρήτης.

Αμπελογραφικά

Φύλλο σχεδόν μεγάλο τρίλοβο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. Σταφύλι μεγάλο κυλινδρικό, μακρό. Ράγα σφαιρική με λευκοκίτρινο φλοιό. Σάρκα μαλακή.

Ιδιότητες

Ποικιλία αμπέλου ζωηρή, μέτρια παραγωγή. Μορφώνεται σε κύπελλο και σε γραμμικό σχήμα. Ποικιλία ανθεκτική στις προσβολές ωιδίου και περονόσπορου, παρουσιάζει ευαισθησία στους ανέμους (πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση σε ανεμόπληκτες περιοχές). Σχετικά όψιμη ποικιλία, παρουσιάζει την τάση να έχει καρποφόρους σε πολύ μεγάλο ποσοστό όλους τους μεσοκάρδιους. Κατάλληλη για θερμές (και ξηρές περιοχές) η ποικιλία αυτή έχει μέση στρεμματική απόδοση. Οι παραγόμενοι οίνοι έχουν υψηλή οξύτητα και δεν έχουν τάση για οξείδωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατανάλωση ως έχουν ή και να χρησιμοποιηθούν ως μελτιωτικοί λευκών οίνων άλλων (ελληνικών) ποικιλιών.


Grenache rouge

Grenache rouge

Γενικά

Έγχρωμη ισπανικής προέλευσης ποικιλία. Συνιστάται για τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Θράκης, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο, τρίλοβο, σφηνοειδές. Έλασμα παχύ, λείο με ανοιχτό πράσινο χρώμα. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας. Σταφύλι μεγάλο, κωνικό, πτερυγωτό, πυκνόρραγο. Ράγα ωοειδής με φλοιό μέτριου πάχους χρώματος ερυθρού-μελανού. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης με ουδέτερη γεύση.

Ιδιότητες

Ζωηρή, παραγωγική ποικιλία αμπέλου, δίνει μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις. Μορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα και δέχεται κλάδεμα βραχύ (ο τυφλός είναι καρποφόρος). Ευδοκιμεί σε εδάφη ξηρά, χαλικώδη όπου δίνει πολύ καλής ποιότητας προϊόντα, σε αντίθετη περίπτωση οι παραγόμενοι οίνοι δεν αποκτούν το χαρακτηριστικό, επιθυμητό χρώμα. Ποικιλία ανθεκτική στις ασθένειες, συνδυάζεται πολύ καλά με την Carignan.


Montepulciano

Montepulciano

Ερυθρή ποικιλία αμπέλου μέσης ζωηρότητας, με όψιμη έκπτυξη οφθαλμών και μέση – όψιμη περίοδο ωρίμανσης. Διαμορφώνεται σε γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι(Royat) και δέχεται κλάδεμα αυστηρό - κοντό. Παράγει ξηρά κρασιά με έντονο ρουμπινί χρώμα με φρουτώδες άρωμα , ταννικα, με γεμάτο σώμα. Κατάλληλη ποικιλία για μεγάλη παλαίωση - γήρανση κρασιά, αλλά και για νεαρά ροζέ κρασιά αναλογως τον κλώνο.

Nebbiolo

Nebbiolo

Ερυθρή ποικιλία που είναι διαδομένη στην Ιταλία και συμμετέχει στους οίνους DOCGs Barolo και Barbaresco. Μεγάλης ζωηρότητας με πρώιμη εκπτυξη οφθαλμών με όψιμη ωρίμανση και με καλή και σταθερή παραγωγή. Διαμορφώνεται σε σχήματα ανοικτό επεκτατικά (guyot) και δέχεται κλαδέματα μακρά. Δίνει ξηρα κρασιά με βαθύ ρουμπινί - κόκκινο χρώμα με πλούσιο σώμα και αρκετά ταννικά που επιδέχονται μεγάλη παλαίωση. Οι δυνατότητες του ποικίλουν ανάλογα με την επιλογή του κατάλληλου κλώνου. Ευδοκιμεί στην Θεσσαλία.

Negro amaro

Negro amaro

Ποικιλία ζωηρή με μέσης εποχής εκπτυξη οφθαλμών, μέσης εποχής ωρίμανσης με σταθερή παραγωγή. Διαμορφώνεται σε σχήματα εκτατικά και δέχεται μακρύ κλάδεμα. Δίνει κρασιά με έντονο κόκκινο χρώμα πλούσια και συμμετέχει σε ανάμειξη με άλλες ποικιλίες για την βελτίωση των τελικών προϊόντων. Ευδοκιμεί στις περιοχές της Πελοποννήσου.

Petit verdot

Petit verdot

Ποικιλία που προέρχεται από την Γαλλία με μεγάλη ζωηρότητα, πρώιμη έκπτυξη οφθαλμών και μέσης όψιμης ωρίμανσης με μέση παραγωγή. Διαμορφώνεται σε εκτατικά συστήματα και δέχεται μακρύ κλάδεμα. Δίνει ξηρά κρασιά με πολύ έντονο χρώμα και πικάντικο με πλούσιο σώμα και με αρκετές ταννίνες. Καταλληλη ποικιλία για κρασιά παλαίωσης και σε συνοινοποίηση με άλλες ποικιλίες για την βελτίωση των χαρακτηριστικών τους. Ενδείκνυται η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής στην Μακεδονία.

Tannat

Tannat

Ποικιλία με μεγάλη ζωηρότητα πρώιμης εκπτυξη και μέσης ωρίμανσης με καλή και σταθμισμένη παραγωγή. Διαμορφώνεται σε ανοιχτά συστήματα διαμόρφωσης και δέχεται κλαδέματα τόσο κοντά όσο και μακρά. Δίνει ξηρά κρασιά με έντονο βαθύ κόκκινο χρώμα, καλή δομή τανινών κατάλληλο για γήρανση.
Κυριότερες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα

Ραζακί

Ραζακί

Γενικά

Η σπουδαιότερη ποικιλία επιτραπέζιων σταφυλιών για τη χώρα μας. Συνιστάται για τις περιοχές των νομών Έβρου, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Κορινθίας, Εύβοιας, Λασηθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων. Συνώνυμά του αναφέρονται τα Κέρινο και Σμυρνέικο.

Αμπελογραφικά

Φύλλο σχεδόν μεγάλο, πεντάκολπο και πεντάλοβο, κυκλικό. Το έλασμα είναι λείο με την άνω επιφάνεια χρώματος πράσινου σκοτεινού. Μισχικός κόλπος σχήματος U ανοιχτού. Σταφύλι μεγάλο, κωνικό, συχνά με διακλαδώσεις, σχεδόν αραιόραγο. Η ράγα είναι μεγάλη, κανονική, αντωοειδής και περιέχει 2-4 γίγαρτα. Ο φλοιός είναι μάλλον παχύς, διαφανής με χαρακτηριστικό κίτρινο-κεχριμπαρένιο χρώμα, καλυμμένος με λεπτό στρώμα άχνης. Η σάρκα είναι τραγανή, ανθεκτική με χαρακτηριστική γεύση, όχι πολύ γλυκειά.

Ιδιότητες

Πολύτιμη ποικιλία αμπέλου επιτραπέζιας χρήσης, με εξαιρετική συμπεριφορά στις εδαφοκλιματικές συνθήκες των αμπελοφόρων περιοχών. Την καλύτερη ποιότητα σταφυλιών δίνει σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, με επαρκή εδαφική υγρασία και δροσερό περιβάλλον, όπου η ωρίμανση των σταφυλιών συντελείται αργά και η παραγωγή οψιμίζει. Παρά το γεγονός πως δεν παρουσιάζει προβλήματα ευδοκίμησης σε διάφορους τύπους εδαφών, «προτιμά» τα ασβεστολιθικά, μαργώδη εδάφη. Οι συνθήκες αυτές όχι μόνο συμβάλλουν στην παραγωγή σταφυλιών ποιότητας αλλα βελτιστοποιούν τις ιδιότητες της ποικιλίας που αφορούν την ικανότητα των σταφυλιών για συντήρηση και την αντοχή τους στους χειρισμούς επεξεργασίας και μεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις. Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, μορφώνεται σε κρεββατίνα ή γραμμικό και σε κύπελλο. Δέχεται κλάδεμα μακρό ή μεικτό ή και βραχύ και το σταφύλι παρουσιάζεται στο δεύτερο ή τρίτο κόμβο.


Σιδερίτης

Σιδερίτης

Γενικά

Καλλιεργείται συστηματικά στη Β. και Β.Δ. Πελοπόννησο, Εύβοια, ενώ απαντάται σποραδικά σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Χαρακτηρίζεται ως «επιτρεπόμενη για καλλιέργεια ποικιλία» για τις περιοχές που αναφέρθηκαν κι ακόμη για τις περιοχές των νομών Ιωαννίνων και Θεσσαλίας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, σφηνοειδές, πεντάλοβο, παχύ, με λείες τις επιφάνειες του ελάσματος. Μισχικός κόλπος σχήματος V. Σταφύλι πολύ μεγάλο (το μήκος του φτάνει τα 45 εκατοστά και το πλάτος του τα 25 εκατοστά), κυλινδροκωνικό, μέτρια πυκνό. Ράγα συνήθως ελλειψοειδής με παχύ φλοιό, ανθεκτικό με χρώμα ρόδινο έως ρόδινο-ιώδες. Η σάρκα είναι λευκή, τραγανή, σκληρή. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία ανισομεγέθων ραγών και διαφόρου βαθμού ωρίμανσης. Οι μικρές ράγες είναι αγίγαρτες και περισσότερο γλυκές από τις κανονικού μεγέθους.

Ιδιότητες

Όψιμη ποικιλία, ωριμάζει τα σταφύλια μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ποικιλία αμπέλου παραγωγική, ζωηρή, μορφώνεται συνήθως σε υψίκορμο κύπελλο και δέχεται κλάδεμα, ανάλογα με την περιοχή, μακρό, βραχύ και μεικτό. Η αξία (εμπορική κύρια) της ποικιλίας αποδίδεται στην οψιμότητά της και στις ιδιότητες των σταφυλιών να συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αντέχουν στη μεταφορά.

Η καλλιέργεια του Σιδερίτη υποχωρεί τα τελευταία χρόνια, όμως εξακολουθεί να ζητείται από την εσωτερική κύρια αγορά


Φράουλα

Φράουλα

Γενικά

Καλλιεργείται από πολλά χρόνια στη χώρα μας και θεωρείται ιθαγενής ποικιλία. Δε συνιστάται η επέκταση της καλλιέργειάς της, επιτρέπεται όμως (και καλλιεργείται) στην Β. Πελοπόννησο και σποραδικά απαντάται σε ολόκληρη την αμπελουργική χώρα. Παραλλαγή της αναφέρεται η Άσπρη (Λευκή) φράουλα, που μάλλον όμως πρόκειται για ξεχωριστή ποικιλία.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριου έως μεγάλου μεγέθους, στρογγυλό, πεντάλοβο, πεντάκολπο, βαθυπράσινο στην άνω επιφάνεια, ανοιχτού πράσινου χρώματος στην κάτω επιφάνεια. Μισχικός κόλπος σχήματος U ανοιχτού. Σταφύλι μεγάλο έως πολύ μεγάλο (30-45 εκατοστά), κυλινδρικό έως κυλινδροκωνικό, αραιόρραγο. Ράγα μεγάλη, ωοειδής, με φλοιό λεπτό, διαφανή, ρόδινο ή ερυθρορόδινο, πεπιεσμένη στο μέσο της. Σάρκα τραγανή, με ουδέτερη γεύση.

Ιδιότητες

Ποικιλία αμπέλου έγχρωμη, όψιμη (πλήρης ωρίμανση από το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου), παραγωγική. Μορφώνεται σε υψίκορμο κύπελλο ή σε κρεββατίνα και δέχεται κλάδεμα βραχύ ή μεικτό. Τα σταφύλια απαντούν στον τρίτο ή τέταρτο κόμβο του καρποφόρου βλαστού. Είναι ευαίσθητη η ποικιλία Φράουλα στον περονόσπορο και το ωίδιο. Προτιμά εδάφη γόνιμα, πεδινά.

Τα σταφύλια της φράουλας δεν προσφέρονται για συντήρηση και μεταφορά, λόγω όμως της οψιμότητας και της μεγάλης παραγωγικότητας εκτιμάται και συνιστάται για την εσωτερική αγορά.


Όψιμος Εδέσσης

Όψιμος Εδέσσης

Γενικά

Καλλιεργείται στις αμπελουργικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Έδεσσα, Νάουσα, Ν. Τριγλία, Χαλκιδική). Είναι γνωστή και με τα ονόματα Ντόπιο, Σταφύλι Καρατζόβας, Καρατζόβικο, Χειμωνιάτικο, Φουστάνη, Πασχαλινό, Αμάσεια (είναι όμως διαφορετική ποικιλία από την Amassya που καλλιεργείται στην Μ. Ασία).

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριου έως μεγάλου μεγέθους, πεντάλοβο, ελαφρά σφηνοειδές, με έλασμα σκληρό, κυμματοειδές, λείο. Μισχικός κόλπος U ανοιχτού. Σταφύλι μέτριου μεγέθους, κυλινδροκωνικό, σχεδόν πυκνόρραγο. Ράγα ωοειδής, μέτρια έως μεγάλη, με παχύ ανθεκτικό, κιτρινόλευκο φλοιό καλυμμένο με λάφθονη άχνη. Η σάρκα είναι ανθεκτική, τραγανή με γλυκειά γεύση.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία αμπέλου, ζωηρή, πολύ παραγωγική, με δύο σταφύλια στον καρποφόρο βλαστό. Μορφώνεται σε απλό γραμμικό ή σε κρεββατίνα και σε κύπελλο. Αξιόλογη όψιμη ποικιλία με τοπικό, κύρια, ενδιαφέρον αλλά και με προοπτικές για εξαγωγή, εφόσον αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της ποικιλίας σε κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες.


Όψιμος Σουφλίου

Όψιμο Σουφλίου

Γενικά

Καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στο νομό Έβρου (περιοχή Σουφλίου). Ονομάζεται και Ραζακί Σουφλίου.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, σχεδόν κυκλικό, πεντάλοβο με έλασμα λείο και επίπεδο. Μισχικός κόλπος σχήματος V ή U. Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκωνικό, σχεδόν πυκνόρραγο. Η ράγα είναι μεγάλη, ελλειψοειδής (ή και ωοειδής) με ανθεκτικό φλοιό, πρασινοκίτρινου χρώματος. Η σάρκα είναι ανθεκτική, με όχι ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Ιδιότητες

Λευκή ποικιλία αμπελιού, όψιμη, ζωηρή, παραγωγική. Μορφώνεται σε γραμμικό σχήμα και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Τα σταφύλια της ποικιλίας παρουσιάζουν αξιόλογη ικανότητα για συντήρηση και μεταφορά. Παρουσιάζει τοπικό ενδιαφέρον γιατί αξιοποιεί τις συνθήκες της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια όμως στις αμπελουργικές περιοχές του νομού Έβρου συνιστάται η ποικιλία Ραζακί (σε αντικατάσταση του Όψιμου Σουφλίου).


Αητονύχι άσπρο

Αητονύχι άσπρο

Γενικά

Στην ομάδα των Αητονυχιών περιλαμβάνονται τρεις ευδιάκριτες ποικιλίες μεταξύ των: το Α. άσπρο, το Α. μαύρο και το Α. κόκκινο. Από τις τρεις ποικιλίες πιο διαδεδομένη είναι το Α. άσπρο, το οποίο καλλιεργείται σποραδικά, όχι συστηματικά σε όλα τα αμπελουργικά διαμερίσματα της χώρας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, σφηνοειδές, με πέντε πολύ βαθείς κόλπους. Έλασμα λείο στην άνω επιφάνεια, με χνοασμό στην κάτω. Μισχικός κόλπος σχήματος U. Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκωνικό, αραιόρραγο. Ράγα ωοειδής, επιμήκης ή και συνηθέστερα γαμψή. Φλοιός παχύς ανθεκτικός, χρώματος κίτρινου, χρυσαφί. Η σάρκα είναι ανθεκτική, σχετικά τραγανή.

Ιδιότητες

Σχετικά όψιμη ποικιλία αμπέλου (πλήρης ωρίμανση από τα μέσα του Σεπτέμβρη), ζωηρή, μέτριας παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ ή και μακρό. Ευαίσθητη ποικιλία στον περονόσπορο και το ωίδιο. Τα σταφύλια της ποικιλίας αυτής δεν ενδείκνυνται για συντήρηση και μεταφορά.


Μοσχάτο Αμβούργου

Μοσχάτο Αμβούργου

Γενικά

Καλλιεργείται στις αμπελουργικές περιοχές της Θεσσαλίας και Μακεδονίας, σε έκταση αρκετά σημαντική. Κατατάσσεται στις «επιτρεπόμενες» και όχι στις «συνιστώμενες» ποικιλίες. Είναι γνωστή και ως Μοσχάτο μαύρο.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, πεντάκολπο με έλασμα κυματώδες. Κάτω επιφάνεια χνοώδης. Μισχικός κόλπος σχήματος V ή U. Σταφύλι σχεδόν μεγάλο, κυλινδρικό ή κυλινδροκωνικό, αραιόραγο. Ράγα μέτρια έως μεγάλη, ελλειψοειδής με φλοιό μελανο-ιώδη, καλυμμένο με λεπτό στρώμα άχνης. Σάρκα μάλλον υδαρής, αλλά αρωματική (μοσχάτη) και με γλυκιά γεύση.

Ιδιότητες

Ποικιλία αμπέλου ζωηρή, μέτρια παραγωγική. Μορφώνεται σε χαμηλό κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Συνιστάται η καλλιέργειά του σε ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες, όπου αναπτύσσει τις ιδιότητές του. Σε αντίθετη περίπτωση και με άστοχες καλλιεργητικές επεμβάσεις που αυξάνουν την παραγωγή υποβαθμίζεται έντονα η ποιότητα των σταφυλιών.


Cardinal

Cardinal

Γενικά

Συνιστώμενη ποικιλία αμπέλου για τις περιοχές των Νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Λάρισας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Εύβοιας και την Κρήτη. Σήμερα καλλιεργούνται περί τα 15000 στρέμματα με παραγωγή 22000 τόνων σταφυλιών.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, σφηνοειδές, πεντάκολπο, με έλασμα παχύ, λείο, βαθυπράσινο. Μισχικός κόλπος σχήματος U ανοιχτό. Σταφύλι μεγάλο, κωνικό, αραιόραγο, συνήθως πτερυγωτό. Ράγα μεγάλη έως πολύ μεγάλη, σφαιρική-ωοειδής, με φλοιό μέτριου πάχους, ερυθροιώδη, καλυμμένο με άφθονη άχνη. Σάρκα ανθεκτική, τραγανή, με ευχάριστη γεύση, ελαφρά αρωματική.

Ιδιότητες

Προϊόν διασταυρώσεως των ποικιλιών Flame Rokey x Ribier du Maroc, είναι η πιο πρώιμη ποικιλία επιτραπέζιων σταφυλιών που καλλιεργείται στη χώρα μας. Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, με υψηλές αποδόσεις σταφυλιών με ωραία εμφάνιση, επιδεκτικών στους χειρισμούς επεξεργασίας και ανθεκτικών στη συντήρηση και μεταφορά, με την προϋπόθεση ότι καλλιεργείται σε ευνοϊκό εδαφοκλιματικό περιβάλλον και δέχεται τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες. Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο ή γραμμικό και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Κάθε καρποφόρος βλαστός είναι δυνατόν να φέρει και 4 σταφύλια. Μειονέκτημα της ποικιλίας το σχάσιμο των ραγών και η παρατηρούμενη ανισορραγία. Συχνά παρατηρείται, κάτω από δυσμενείς συνθήκες και υπερβολικό φορτίο, και ανομοιομορφία στο χρώμα των ραγών. Αξιοσημείωτη είναι τέλος, η ευαισθησία της στις προσβολές του ωιδίου.


Ribier

Ribier

Γενικά

Ποικιλία έγχρωμη, γαλλικής προέλευσης, γνωστή και ως Alfonce iavallee. Συνιστώμενη για τις περιοχές των Νομών Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, πεντάκολπο, σφηνοειδές, με έλασμα κυματώδες. Κάτω επιφάνεια ελάσματος καλυμμένη με χνοασμό. Μισχικός κόλπος σχήματος V κλειστού. Σταφύλι μεγάλο, κωνικό, σχεδόν πυκνόρραγο. Ράγα πολύ μεγάλη, σφαιρική έως ελλειπτική, με φλοιό μέτριου πάχους, χρώματος κυανομελανού, καλυμμένος με άφθονη άχνη. Η σάρκα είναι ανθεκτική, μέτρια γλυκιά και ουδέτερης γεύσης.

Ιδιότητες

Ποικιλία αμπέλου ζωηρή, παραγωγική, μέσης πρωιμότητας. Μορφώνεται σε γραμμικό σχήμα και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές με πλούσιο, γόνιμο έδαφος. Ευαίσθητη στις προσβολές του ωιδίου. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες τα σταφύλια της ποικιλίας είναι πολύ καλής ποιότητας, επιδεκτικά στη συντήρηση με ψύξη και τη μεταφορά.


Calmeria

Calmeria

Γενικά

Νέα ποικιλία για την αμπελοκομική πράξη της χώρας, συνιστώμενη για τις περιοχές των Νομών Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέτριου μεγέθους, σφηνοειδές, τρίλοβο, τρίκολπο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας ανοιχτής. Έλασμα μέτρια παχύ, λείο με ανοιχτό πράσινο χρώμα. Σταφύλι μεγάλο, κωνικό, πτερυγωτό, μέτριας πυκνότητας. Ράγα μεγάλη, ελλειπτική, ελαφρά γαμψή, με παχύ φλοιό καλυμμένο με άφθονη άχνη. Περιέχει συνήθως 2-3 γίγαρτα. Το χρώμα του φλοιού είναι κιτρινοπράσινο, η σάρκα τραγανή, ανθεκτική, ουδέτερης γεύσης.

Ιδιότητες

Ποικιλία αμπέλου ζωηρή, παραγωγική, σχεδόν όψιμη. Μορφώνεται σε γραφικό σύστημα, κύπελλο ή και κρεβατίνα και δέχεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας. Προτιμά εδάφη μέσης σύστασης με υψηλή εδαφική υγρασία. Αξιόλογη ποικιλία εξαιτίας της σχετικής οψιμότητας και της ικανότητας των σταφυλιών να συντηρούνται σε συνθήκες ψύξης και να αντέχουν για μακρό χρόνο στη μεταφορά.


Italia

Italia

Γενικά

Καλλιεργείται σε μικρή έκταση στη χώρα μας. Συνιστάται για ορισμένες περιοχές του Νομού Κορινθίας. Είναι γνωστή και ως Ραζακί Μοσχάτο και Ideal.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μέσου μεγέθους έως μεγάλο, πεντάλοβο, σφηνοειδές. Μισχικός κόλπος σχήματος V. Το έλασμα είναι πομφολυγώδες, λείο στην άνω επιφάνεια. Σταφύλι μεγάλο, κωνικό ή κυλινδρικό, σχεδόν πυκνόρραγο. Ράγα μεγάλη, ελλειψοειδής, με φλοιό κίτρινο, μέτριου πάχους. Η σάρκα είναι ανθεκτική με ελαφρά γεύση μοσχάτου. Συνήθως περιέχει 2-3 γίγαρτα.

Ιδιότητες

Αξιόλογη ποικιλία αμπέλου, μέσης εποχής ωρίμανσης, ζωηρή, παραγωγική. Μορφώνεται σε κύπελλο, γραμμικό και σε κρεββατίνα, ανάλογα με την περιοχή. Δέχεται μικρό κλάδεμα καρποφορίας και είναι ευαίσθητη στις προσβολές του ωιδίου ενώ παρουσιάζει ευαισθησία και στην επίδραση του θείου. Σε θερμές περιοχές και ελαφρά εδάφη επιτυγχάνεται η καλύτερη ποιότητα σταφυλιών με το χαρακτηριστικό άρωμα. Χαρακτηριστική ιδιότητα η ικανότητα διατήρησης των σταφυλιών για μικρό χρονικό διάστημα στα πρέμνα και ακόμη η αντοχή στους χειρισμούς συντήρησης με ψύξη και μεταφοράς.Black Magic N

Πρώιμη ερυθρή ποικιλία που δημιουργήθηκε στην Μολδαβία. Ποικιλία μέσης ζωηρότητας και καλής παραγωγικότητας με ιδιαίτερο πλεονέκτημα την μεγάλη πρωιμότητα της (1-2 Δεκαήμερο Ιουλίου). Δέχεται κλαδέματα τόσο κοντά, αλλά και μακριά και διαμόρφωση τέτοια ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη πρωιμότητα. Εποχή έκπτυξης 3ο δεκαήμερο Μαρτίου, εποχή άνθισης 3ο δεκαήμερο Μαίου και εποχή ωρίμανσης 2ο δεκαήμερο Ιουλίου. Πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία, λόγω της πρωιμότητας της και των οργανοληπτικών συστατικών των σταφυλιών.


Crimson Seedless N

Ποικιλία πολύ μεγάλης ζωηρότητας και παραγωγικότητας προτιμά υψηλά σχήματα διαμόρφωσης και ζεστά κλίματα. Η γονιμότητα των οφθαλμών ανέρχεται στο 0,96. Η εποχή έκπτυξης 1ο δεκαήμερο Απριλίου, εποχή άνθισης 1ο δεκαήμερο Ιουνίου και εποχή ωρίμανσης 1ο δεκαήμερο Οκτωμβρίου. Αγιγαρτή ποικιλία με ενδιαφέρον τόσο στην εγχώρια, όσο και στην εξαγωγική της δυνατότητα. Καλή αντοχή στις μεταφορές και ικανοποιητική μετασυλλεκτική διαχείριση.


Sublima Seedless B

Λευκή πρώιμη αγιγαρτή ποικιλία με μέση-υψηλή παραγωγή και μεγάλη ζωηρότητα. Συνίσταται κλάδεμα μακρύ (8-10 οφθαλμούς) και μέσου ύψους σχήματα διαμόρφωσης. Εποχή έκπτυξης 2ο δεκαήμερο Μαρτίου, εποχή άνθισης 2ο δεκαήμερο Μαίου και εποχή ωρίμανσης 1ο δεκαήμερο Αυγούστου. Είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες λευκές αγιγαρτές ποικιλίες της αγοράς, λόγω της μεγάλης πρωιμότητας της. Συγκριτικό πλεονέκτημα θεωρείται η παραγωγή μεγάλων σταφυλιών με ικανοποιητικό μέγεθος ράγας χωρίς την χρήση ορμονικών σκευασμάτων. Η ράγα είναι μεγάλη με λεπτή φλούδα και ευχάριστο άρωμα.


Sultanina B

Λευκή απύρηνη ποικιλία με πάρα πολύ μεγάλη διάδοση σε πολλές περιοχές της Μεσογείο. Στην Ελλάδα θεωρείται τριπλής χρήσης. Ποικιλία πολύ μεγάλης ζωηρότητας και παραγωγικότητας προτιμά υψηλά σχήματα διαμόρφωσης με στόχο πάντα την αύξηση της παραγωγής. Η εποχή έκπτυξης είναι το 1ο δεκαήμερο Απριλίου, η εποχή άνθισης είναι το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου. Η εποχή ωρίμανσης το 2ο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η Σουλτανίνα θεωρείται αρκετά ενδιαφέρουσα ποικιλία λόγω της ικανότητας της να αντιδρά ικανοποιητικά στην χρήση ορμονικών σκευασμάτων που αυξάνουν το μέγεθος της σταφυλής και της ρώγας. Μεγάλη αντοχή στις μεταφορές και η δυνατότητα οψίμισης της παραγωγής με την χρήση πλαστικών κάλυψης, αποτελεί πλεονέκτημα για την εξάπλωση της στις διεθνείς αγορές.


Victoria B

Ποικιλία πολύ παραγωγική και γόνιμη. Δέχεται κλαδέματα κοντά σε 2-3 οφθαλμούς με στόχο την παραγωγικότητα και την πρωιμότητα. Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωίδιο και στον βοτρύτη. Εποχή έκπτυξης 1ο δεκαήμερο Απριλίου, εποχή άνθισης 1ο δεκαήμερο Ιουνίου και εποχή ωρίμανσης 1ο δεκαήμερο Αυγούστου. Ενδιαφέρουσα ποικιλία λόγω της πρωιμότητας με πολύ καλά χαρακτηριστικά των σταφυλιών που επηρεάζονται ελάχιστα από το μεγάλο μέγεθος της παραγωγής. Συγκριτικό πλεονέκτημα στην κατάσταση των εξωτερικών αγορών είναι η πολύ καλή αντοχή στις μεταφορές και στους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς. Η ποικιλία Victoria βρίσκεται σε καθεστώς κλωνικής επιλογής.


[1]


Βιβλιογραφία

  1. Νέες επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιού