Ποικιλίες αχλαδιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Φθινοπωρινές ποικιλίες.

Beurre Hardy

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιροκωνικό. Ο φλοιός είναι λεπτός, με ωχρό κιτρινοπράσινο χρώμα και με ορειχάλκινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Ο ποδίσκος έχει μέσο μήκος και είναι σαρκώδης. Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, χυμώδης, γλυκειά και αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβρη. Θεωρείται ποικιλία μέσης παραγωγικότητας και κατάλληλο ως ενδιάμεσο υποκείμενο της κυδωνιάς για ποικιλίες αχλαδιάς που δεν έχουν καλή συμβιβαστότητα με την κυδωνιά.Abate Fetel

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο-επίμηκες. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος, με ανοιχτό κίτρινο χρώμα και με μαυροκόκκινη απόχρωση κυρίως στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι λευκή, μέτρια συνεκτική, χυμώδης, γλυκειά και αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο και συντηρείται αρκετά καλά. Θεωρείται πολύ ευαίσθητη στη χλώρωση και για αυτό αποφεύγεται να καλλιεργείται σε εδάφη με μεγαλύτερη περιεκτικότητα ενεργού ασβεστίου.kaiser

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο-επίμηκες. Ο φλοιός είναι παχύς, με τυπικό ορειχάλκινο χρώμα και ελαφρά ανώμαλος. Η σάρκα είναι λευκή, πολύ συνεκτική, μέτρια, χυμώδης, ελαφρώς γλυκειά και λίγο αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο και συντηρείται αρκετά καλά. Ενδείκνυται ο εμβολιασμός της σε υποκείμενα σπορόφυτα αχλαδιάς ή σε κυδωνιά με τη χρησιμοποίηση ενδιάμεσου υποκειμένου. Προσαρμόζεται καλύτερα στα βορειότερα διαμερίσματα της χώρας.


Passa Crassana

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα μηλόμορφο. Ο φλοιός είναι μέτρια παχύς, σχεδόν λείος, με πρασινοκίτρινο χρώμα. Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, πολύ χυμώδης και με υπόξινη γεύση. Ωριμάζει κατά το μήνα Οκτώβριο και και συντηρείται αρκετά καλά. Όταν οι καρποί συγκομιστούν πολύ νωρίς παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα κατα τη συντήρηση. Έχει πολύ καλή συμβιβαστότητα με την κυδωνιά.


Doyenne du Comice

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα μηλόμορφο. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος, με πρασινοκίτρινο χρώμα και με καφεκόκκινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, πολύ χυμώδης, γλυκειά, εκλεκτής γεύσης και αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο και συντηρείται αρκετά καλά. Καθυστερεί να εισέλθει σε καρποφορία και δεν είναι πάντοτε παραγωγική. Θωερείται ποικιλία ευαίσθητη στους χειρισμούς. Προσαρμόζεται καλύτερα σε βορειότερα διαμερίσματα.


Conference

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο-επίμηκες. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, κιτρινοπράσινο χρώμα και χρυσοκαστανή απόχρωση στη βάση κυρίως του καρπού. Ο ποδίσκος έχει μέτριο μήκος και είναι ξυλώδης. Η σάρκα είναι κρεμ-λευκή, μαλακή, χυμώδης, γλυκειά, πολύ καλής γεύσης και αρωματική. Ωριμάζει από αρχές Σεπτέμβρη και συντηρείται πολύ καλά.


Highland

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι μέτρια παχύς, χρώμα κίτρινο με ελαφρά μαυροκόκκινη απόχρωση και ανοιχτοκόκκινη στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι λευκή, μέτρια συνεκτική, χυμώδης, γλυκειά, με ευχάριστη γεύση και αρωματική. Ωριμάζει από αρχές Σεπτέμβρη και συντηρείται πολύ καλά. Έχει πολύ καλή συμβιβαστότητα με την κυδωνιά. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη παραγωγική σταθερότητα και μέτρια ανθεκτικότητα στη σκωρίαση. Ως προς την ανθοφορία χαρακτηρίζεται ως μεσόψιμη. Θεωρείται πολύ καλή ποικιλία για την παρασκευή κονσερβών εκλεκτής ποιότητας και συνιστάται η καλλιέργειά της ανεπιφύλακτα.


General Leclerc

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, χρώμα κίτρινο, με χαλκόχροη απόχρωση κατά το μεγαλύτερο μέρος. Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, με λεπτή υφή, χυμώδης, γλυκειά, με υπόξινη γεύση και πολύ αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Σαν δένδρο χαρακτηρίζεται από μεγάλη παραγωγική σταθερότητα. Έχει καλή συμβιβαστότητα με την κυδωνιά. Ως προς την ανθοφορία, χαρακτηρίζεται ως μεσόψιμη και είναι κατάλληλη για κονσερβοποίηση.


Packham's Triumph

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι μέτρια παχύς, με ελαφρά ανώμαλη επιφάνεια και χρώμα λαμπρό κίτρινο ,με μαυροκόκκινη και αμυδρά πορτοκαλί απόχρωση. Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, χυμώδης, γλυκειά, με ευχάριστη γεύση και αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβρη και συντηρείται πολύ καλά. Θεωρείται ποικιλία πολύ παραγωγική και έχει καλή συμβιβαστότητα με την κυδωνιά Α. Καλλιεργείται πολύ στην Αργεντινή, Αυστραλία και Ν. Αφρική.


Winter Nelis

Ο καρπός της έχει μικρό μέγεθος και σχήμα μηλόμορφο. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, χρώμα πρασινοκίτρινο, με διάχυτη σκωριόχροη απόχρωση. Η σάρκα είναι λευκοκίτρινη, μαλακή, γλυκειά, αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο και συντηρείται αρκετά καλά. Θεωρείται ποικιλία πολύ παραγωγική, με καρπούς ελκυστικούς και εκλεκτής ποιότητας. Δεν έχει καλή συμβιβαστότητα με την κυδωνιά. Καλλιεργείται πολύ στις ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.


Καλοκαιρινές ποικιλίες.

Μαγιάτικη

Ο καρπός της έχει μικρό μέγεθος και σχήμα ωοειδές, με λεπτό και μακρύ ποδίσκο. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος με ανοιχτό πρασινοκίτρινο χρώμα και το τμήμα που βλέπει ο ήλιος κοκκινωπό. Η σάρκα είναι λευκοπράσινη, μαλακή, χυμώδης και γλυκειά με ευχάριστη γεύση. Ωριμάζει αρχές Ιουνίου.

Ζαχαράτη

Ο καρπός της έχει μικρό μέγεθος και σχήμα κολουροκωνικό, με λεπτό ποδίσκο συνήθως κυρτωμένο. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος, κίτρινος και με ρόδινη απόχρωση στο τμήμα που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης, αρωματική με πολλά λιθοκύτταρα. Ωριμάζει κατά το μήνα Ιούνιο.


Μοσχάτη

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα ωοειδές. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος, έχει πράσινο χρώμα και έντονη ρόδινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης, γλυκειά, πολύ χρωματική με ευχάριστη γεύση και πολλά λιθοκύτταρα. Ωριμάζει κατά τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο.


Μοσχάτο

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο, με ποδίσκο πολύ κυρτωμένο. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος και κίτρινος. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης, αρκετά γλυκειά και αρωματική. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουνίου.


Αποστολιάτικη

Ο καρπός της μέτριο μέγεθος και σχήμα κολουροκωνικό, με λεπτό ποδίσκο λίγο κυρτώμενο. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, είναι λείος, με ανοιχτό πρασινοκίτρινο χρώμα. Η σάρκα είναι μαλακή, μέτρια γλυκειά, λίγο στυφή , με μαύρη απόχρωση κατά την πλήρη ωρίμαση. Ωριμάζει κατά τους μήνες Ιούλιο – Αυγούστο.


Κοντούλα

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο – στρογγυλό, συνήθως με σαρκώδη ποδίσκο. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος, με πρασινοκίτρινο χρώμα. Η σάρκα είναι μέτρια συνεκτική, λευκή, χυμώδης, γλυκειά, αρωματική, με λιθοκύτταρα. Ωριμάζει από τα μέσα Ιουνίου.


Δούκεσσα Πατρών

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα κωδωνόμορφο. Ο φλοιός είναι μέτρια παχύς, λείος, με πρασινοκίτρινο χρώμα και κόκκινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι μαλακή, λευκή, χυμώδης, γλυκειά – υπόξινη και αρωματική. Ωριμάζει από τα μέσα Ιουλίου.


Αυγουστιάτικη

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα κωδωνόμορφο. Ο φλοιός είναι μέτρια παχύς, λείος, με πρασινοκίτρινο χρώμα και κόκκινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι συνεκτική, με λευκή απόχρωση, γλυκειά, αρωματική, ελαφρά στυφή, με λιθοκύτταρα. Ωριμάζει κατά το μήνα Αύγουστο.


Gentile

Ο καρπός της έχει μικρό έως μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος, με ανοιχτό πρασινοκίτρινο χρώμα. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης και κιτρινοπράσινη. Ωριμάζει αρχές Ιουλίου.


Coscia

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος, με ανοιχτό πρασινοκίτρινο χρώμα και με ελαφρά κόκκινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, χυμωδής, γλυκειά και λίγο αρωματική. Ωριμάζει μέσα Ιουλίου.


Dr Jules Guyot

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, είναι λείος, με ωχροκίτρινο χρώμα, συνήθως με ροδοκόκκινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος και μεγάλα χρυσοκαφετί στίγματα. Ο ποδίσκος έχει μέτριο μήκος και είναι σαρκώδης. Η σάρκα είναι μαλακή, λευκή, με λιθοκύτταρα, ελαφρά αρωματική και μέτριας γευστικότητας. Ωριμάζει κατά το μήνα Αύγουστο.


William

Ο καρπός της έχει μέσο έως μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο-κυδωνόμορφο. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος, με πρασινοκίτρινο χρώμα και κόκκινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος και με πολυάριθμα μαυροκόκκινα στίγματα. Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, χυμώδης, αρωματική και γευστική. Ωριμάζει τον Αύγουστο και συντηρείται καλά. Θεωρείται η πιο διαδεδομένη ποικιλία αχλαδιάς στον κόσμο, είναι κατάλληλη για επιτραπέζια χρήση και εκλεκτή για κονσερβοποίηση.


Red Bartlett

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος, με έντονο κόκκινο χρώμα κατά την ωρίμανση. Η σάρκα είναι μαλακή,έχει λεπτή υφή, είναι χυμώδης, αρωματική και πολύ γευστική. Ωριμάζει τον Αύγουστο και συντηρείται καλά.


Bartlett S.Boyey

Είναι επιλογή της William από την οποία διαφέρει μόνο στο ότι έχει πολύ καλή συμβιβαστότητα με την κυδωνιά. Σαν ποικιλιά, διατηρεί όλα τα καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά της William και λόγω της καλής συμβιβαστότητας με την κυδωνιά έχει αυξημένη παραγωγική ικανότητα. Ωριμάζει κατά το μήνα Αύγουστο.


Precoce di Fiorano

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος, με πράσινο χρώμα και με έντονη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι μαλακή, χυμώδης, γλυκειά, αρωματική. Ωριμάζει τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Έχει καλή συμβιβαστότητα με την κυδωνιά, μπαίνει νωρίς σε καρποφορία και χρησιμοποιείται ως παραγωγική ποικιλία.


Κρυστάλλι

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα κωδωνοειδές. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος με πρασινοκίτρινο χρώμα. Η σάρκα είναι λευκή, πολύ χυμώδης, γλυκειά, λίγο υπόξινη και αρωματική. Ωριμάζει κατά τα τέλη Αυγούστου. Προσαρμόζεται καλύτερα στα νοτιότερα διαμερίσματα της χώρας.


Santa Maria

Ο καρπός της έχει μέσο έως μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος, με πρασινοκίτρινο χρώμα και κόκκινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, χυμώδης, γλυκειά. Ωριμάζει κατά το μήνα Αύγουστο.


Bella di Giugno

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι λεπτός, λείος έχει κίτρινο χρώμα με και κόκκινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι λευκή, μέτρια συνεκτική, χυμώδης, γλυκειά και αρωματική. Ωριμάζει κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Είναι Ιταλική ποικιλία που είναι ανθεκτική στους χειρισμούς και όταν ακόμα συγκομιστεί σε πλήρη ωρίμανση.


[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος I "Μηλοειδή", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.