Ποικιλίες καπνού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Virginia

Ποικιλία καπνού Virginia

Είναι ξενικής προέλευσης κυρίως της Αμερικής την οποία είχε εισάγει το Καπνολογικό Ινστιτούτο και καλλιεργείται στις περιοχές του Αγρινίου. Οι ποικιλίες καπνών Virginia σχηματίζουν κωνικά φυτά μεγαλόσωμα με ύψος 1,5 - 2m, με παχύ κορμό και παχύσωμα. Έχουν 20 - 26 φύλλα με μήκος μεγαλύτερο από 60cm, πλάτος 25 - 30cm, με βάση στενή, κορυφή οξεία, περιφέρεια λεία ή πτυχωτή και δεν έχουν μίσχο. Επίσης η ταξιανθία τους είναι μεγάλη και αραιή, εξέχει από τα φύλλα της κορυφής και έχει άνθη μεγάλα και ροδόχροα. Είναι προσοδοφόρα καλλιέργεια για τον παραγωγό, με στρεμματική απόδοση 250 - 300kg.

Burley

Ποικιλία καπνού Burley

Αμερικάνικος τύπος καπνού που τελευταία καλλιεργείται ευρέως στην Ελλάδα. Ο τύπος αυτός καλλιεργείται σε πεδινά εδάφη καλά αρδευόμενα και οι στρεμματικές αποδόσεις του είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των ανατολικών τύπων. Ο καπνός Burley έχει χρώμα ανοικτό έως σκούρο καφέ. Ο καπνός Burley υφίσταται αποξήρανση στον αέρα, σε ειδικές αποθήκες. Κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας αποξήρανσης, η οποία διαρκεί μέχρι και δύο μήνες, ο καπνός χάνει τα περισσότερα από τα φυσικά του σάκχαρα και αναπτύσσει μια δυνατή γεύση, σχεδόν σαν αυτή του πούρου. Οι σημαντικότερες χώρες με καλλιέργειες καπνού burley είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ιταλία, το Μαλάουι και οι Η.Π.Α.

Μυρωδάτα Αγρινίου

Προέκυψε από παλιά τοπική ποικιλία με υβριδισμό και επιλογή. Είναι ποικιλία μέσης πρωιμότητας, χαμηλόσωμη με ύψος 60 - 100cm, με αραιά φύλλα, μεγάλα φύλλα, πλατειά με σχήμα καρδιάς και με μεγάλο γυμνό μίσχο. Το ξηρό προϊόν είναι πολύ καλής ποιότητας και κατατάσσεται στα ευγενή, ουδέτερα, ανατολικά καπνά. Είναι κατάλληλη ποικιλία για εδάφη μέτριας έως καλής γονιμότητας. Ανέχεται μέτρια λίπανση και άρδευση. Καλλιεργείται στις περιοχές του Αγρινίου, περίπου 28.000 στρέμματα και ετήσια παραγωγή 5.000 τόνους. Παρά την ονομασία τους το άρωμα των καπνών αυτών είναι φτωχό. Είναι ποτιστική ποικιλία και απαιτεί υγρό έδαφος για να αναπτυχθεί. Όταν τα φύλλα ξεραθούν τότε αποκτούν χρυσοκίτρινο χρώμα. Είναι φτωχά σε περιεκτικότητα νικοτίνης.

Τσεμπέλια Αγρινίου

Ποικιλία καπνού Τσεμπέλια Αγρινίου

Κατάγεται από παλιά τοπική ποικιλία, μετριόσωμη, με παχύ κορμό και παχύ σώμα, μεγάλα φύλλα τα οποία είναι παχιά, άμισχα και λογχοειδή. Καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές του Αγρινίου και την καλλιεργούσαν σε σημαντική έκταση, περίπου 150.000 στρέμματα γιατί είναι υψηλοαποδοτική και είχε στρεμματική απόδοση 230kg / στρέμμα. Επειδή όμως είναι από τις προβληματικές ως προς την διάθεση του προϊόντος η ποικιλία αυτή έχει υποχωρήσει σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παλαιότερα αποτελούσε τον βασικό καπνό των ελληνικών τσιγάρων. Αναφέρεται ότι το 1996 η έκταση της ήταν περίπου 51 χιλιάδες στρέμματα και η παραγωγή περίπου 11.3 χιλιάδες τόνους. Χαμηλά φυτά με παχιά μεγάλα φύλλα χωρίς μίσχο. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό και καλλιεργούνται κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα και Θεσπρωτία. Θεωρούνται τα καλύτερα για παρασκευή τσιγάρων και καταναλώνονται αποκλειστικά εγχώρια.

Μπασμάς Μακεδονίας

Ποικιλία καπνού Μπασμάς

Αρωματικός καπνός. Η ποικιλία αυτή Καλλιεργείται στην Ανατολική Μακεδονία. Τα φύλλα του είναι κοντά με λεπτές νευρώσεις, αρκετά ελαστικά.

Μπασμάς Ξάνθης

Ο πιο αρωματικός καπνός και εξαιρετικής ποιότητας. Τα φύλλα του έχουν μέτριο πάχος και ερυθροκίτρινο χρώμα όταν ξεραθούν. Καλλιεργείται στη Χρυσούπολη Καβάλας στο Σιδηρόνερο Δράμας και στις περιοχές της Δυτικής Θράκης.

Ζίχνα

Μοιάζει με τους μπασμάδες και το άρωμα του είναι αρκετά έντονο. Καλλιεργείται στην επαρχία Φυλλίδας.

Ουδέτερος Μακεδονίας

Ψηλό φυτό με μεγάλα φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος. Είναι καπνά φτωχά σε νικοτίνη και το άρωμα τους είναι ελάχιστο έως ανύπαρκτο. Καλλιεργούνται σε μικρή κλίμακα σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας.

Μπασή - Μπαγλή

Καλλιεργούνται στην περιοχή της Προσοτσάνης. Ψηλά καπνά, φύλλα με μίσχους μετρίου μεγέθους. Θεωρούνται μέτριας ποιότητας.

Μαχαλά

Είναι ποικιλία καπνών με πολύ λεπτά φύλλα. Το κάπνισμα τους είναι ήπιο και γλυκό ενώ δεν έχουν καθόλου άρωμα.

Κατερίνη

Ποικιλία καπνού Κατερίνη

Η ποικιλία καπνού Κατερίνη θεωρείται από τις πλέον καλύτερες. Καλλιεργείται σε ελάχιστες περιοχές του κόσμου μια από τις οποίες είναι και ο νομός Κατερίνης της Ελλάδος. Ανήκει στην κατηγορία των καπνών "γεύσεως" και μπαίνει στα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών για να δώσει κυρίως γεύση. Η ΣΕΚΕ αγοράζει, επεξεργάζεται σύμφωνα με τις προτιμήσεις των πελατών και διαθέτει προς πώληση μεγάλες ποσότητες καπνών ποικιλίας Κατερίνης.

[1],[2],[3]

Βιβλιογραφία

  1. Ζωϊκοί εχθροί της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή του Αγρινίου και τρόποι αντιμετώπισής τους, πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Τσαφόνια Νίκης, Ηράκλειο 2010.
  2. Ποικιλίες καπνού.
  3. Ποικιλία καπνού Κατερίνη.