Ποικιλίες μαρουλιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ποικιλίες μαρουλιού τύπου Romaine

Parris island Cos

Ποικιλία μαρουλιού Parris island Cos

Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία μαρουλιού που καλλιεργείται στην Ελλάδα. Τα φυτά είναι όρθια, ύψους 20-25cm. Τα εσωτερικά νεαρά φύλλα σχηματίζουν κεφαλή, ενώ τα εξωτερικά έχουν ελαφρά κυματοειδές σχήμα. Το χρώμα των φύλλων είναι ελαφρά γκριζοπράσινο. Είναι μεσοπρώϊμη ποικιλία για φθινοπωρινή και χειμερινή καλλιέργεια και απαιτεί περίπου 70 ημέρες μέχρι τη συγκομιδή.

Gramsi

Ποικιλία μαρουλιού Gramsi

Είναι παρόμοια με την Parris island Cos, αλλά έχει το πλεονεκτήματα της ανθεκτικότητας στις υψηλές θερμοκρασίες (δεν σχηματίζει εύκολα ανθικό στέλεχος) και επομένως κατάλληλη για καλλιέργεια αργά την άνοιξη - καλοκαίρι και νωρίς το φθινόπωρο.

Parris white noga

Τα φυτά αναπτύσσονται σε μεγάλα μεγέθη, τα εξωτερικά φύλλα έχουν ελαφρά κυματοειδές σχήμα και το χρώμα είναι πρασινωπό. Είναι πρώϊμη ποικιλία, αντέχει στο σχηματισμό ανθικού στελέχους όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και είναι κατάλληλη για καλοκαιρινή καλλιέργεια.

Parris Cos

Φυτά όρθια, μεγάλα, με κλειστή κεφάλη και με σκούρα πράσινα φύλλα. Παραλλαγή της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει ανθεκτικότητα στο μωσαϊκό του μαρουλιού. Καλλιεργείται το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Fairen

Φυτά όρθια με κλειστή κεφαλή. Χρώμα φύλλων πράσινο. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στο μωσαϊκό του μαρουλιού. Καλλιεργείται το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Marvel

Ποικιλία μαρουλιού Marvel

Σχηματίζει μεγάλο κεφάλι και έχει φύλλα σκούρου πράσινου χρώματος. Ανθεκτική ποικιλία στο σχηματισμό ανθικού στελέχους, μεσοόψιμη, γι' αυτό καλλιεργείται με επιτυχία αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι.


Ποικιλίες μαρουλιού κεφαλωτού τύπου Iceberg

Salinas

Ποικιλία μαρουλιού Salinas

Έχει επιλεγεί στην Αμερική για καλλιέργεια σε παραθαλάσσιες περιοχές την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Παρουσιάζει καλή ανθεκτικότητα στον περονόσπορο. Η κεφαλή του φυτού αναπτύσσεται σε αρκετά μεγάλο μέγεθος, τα φύλλα είναι κατσαρά, τρυφερά και το χρώμα είναι βαθύ πράσινο.

Great lakes 659-700

Σχηματίζει κεφαλή μετρίου μεγέθους, χρώματος σκούρου πράσινου και με επιφάνεια κεφαλής ελαφρά κυματοειδούς εμφάνισης. Είναι πολύ ανθεκτική στο περιφερειακό κάψιμο των φύλλων.

Empire

Ποικιλία μαρουλιού Empire

Η κεφαλή είναι μέτριου μεγέθους χρώματος ελαφρού πράσινου, καλής εμφάνισης με πολύ καλή ανθεκτικότητα στο περιφερειακό κάψιμο και με ανθεκτικότητα στο σχηματισμό ανθικού στελέχους σε υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη φωτοπερίοδο.

Italica

Η κεφαλή έχει μέτριο έως μεγάλο μέγεθος και χρώμα προς βαθύ πράσινο. Καλής εμφάνισης, με ικανοποιητική ανθεκτικότητα στο περιφερειακό κάψιμο των φύλλων. Κατάλληλη για καλλιέργεια αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Brogan

Φυτό ταχείας ανάπτυξης, σχετικά ανθεκτικό στο σχηματισμό ανθικών στελεχών και στον περονόσπορο και το ωΐδιο. Η κεφαλή είναι μέτριου μεγέθους και χρώματος ελαφρού πράσινου.


Ποικιλίες μαρουλιού κεφαλωτού τύπου Butterhead

White Boston

Ποικιλία μαρουλιού White Boston

Είναι ποικιλία "κεφαλωτού" μαρουλιού τύπου Butterhead. Το μέγεθος του φυτού είναι μέτριο, τα φύλλα είναι λεία και κυματοειδή και το χρώμα ελαφρύ πράσινο. Απαιτεί 70 ημέρες μέχρι τη συγκομιδή.

Citation

Το μέγεθος του φυτού είναι μέτριο προς μεγάλο, τα φύλλα είναι λεία και χοντρά, με βαθύ πράσινο χρώμα. Πολύ καλής ποιότητας ποικιλία, αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και στο περιφερειακό κάψιμο φύλλων.

Bibb

Ποικιλία μαρουλιού Bibb

Το φυτό είναι σχετικά μικρόσωμο. Είναι πρώϊμο, αναπτύσσεται γρηγορότερα, έχει όμως το μειονέκτημα του πρόωρου σχηματισμού ανθικού στελέχους.

Artemis

Είναι ποικιλία ανθεκτική στον πρόωρο σχηματισμό ανθικού στελέχους και κατάλληλη για όψιμη καλλιέργεια την άνοιξη προς καλοκαίρι. Αντέχει επίσης στον περονόσπορο και στο περιφερειακό κάψιμο των φύλλων.

Rachel

Πρόκειται για ποικιλία ταχείας ανάπτυξης με καλά ανεπτυγμένη κεφαλή. Τα φύλλα είναι ανοιχτού πράσινου χρώματος και μέσου πάχους. Είναι ανθεκτικό στο ωΐδιο και στον περονόσπορο.

Ε3033

Ποικιλία μαρουλιού Ε3033

Είναι ποικιλία με αυξημένες ανθοκυανίνες στα φύλλα του. Είναι φυτό ανθεκτικό στον περονόσπορο και το ωΐδιο.


Ποικιλίες μαρουλιού Looseleaf

Grand rapids

Ποικιλία μαρουλιού Grand rapids

Είναι ποικιλία με χαλαρό ανοιχτό φύλλωμα. Τα φυτά είναι όρθια και μέτριου μεγέθους. Τα φύλλα είναι ελεύθερα κυματιστά στο σύνολό τους και με έντονο κυματισμό στην περιφέρειά τους, με ελαφρύ πράσινο χρώμα. Είναι πρώϊμη ποικιλία, συμπληρώνει την ανάπτυξή της σε 43 ημέρες. Κατάλληλη ποικιλία για καλλιέργεια σε θερμοκήπια.

Prizehead

Ποικιλία μαρουλιού Prizehead

Είναι ποικιλία με χαλαρό ανοιχτό φύλλωμα. Τα φυτά είναι μετρίου μεγέθους και τα φύλλα κατσαρά με έντονο κυματισμό στην περιφέρειά τους. Το χρώμα στο εσωτερικό του φυτού, δηλ. τα νεαρά φύλλα είναι κιτρινοπράσινο και ελαφρά κοκκινωπό στα εξωτερικά φύλλα. Ελαφρά πιο όψιμη ποικιλία από την Grand rapids και συμπληρώνει την ανάπτυξή της σε 50 ημέρες. Είναι ποικιλία ανθεκτική στη μεταφορά.

Simpson's curled

Ποικιλία μαρουλιού Simpson's curled

Είναι ποικιλία με χαλαρό ανοιχτό φύλλωμα και αρκετά δημοφιλής. Τα φυτά είναι μεγάλου μεγέθους και τα φύλλα είναι κατσαρά με έντονο κυματισμό στην περιφέρειά τους. Το χρώμα των φύλλων είναι πολύ ελαφρύ πράσινο και συμπληρώνει την ανάπτυξή της σε 45 ημέρες.

Salad bowl

Ποικιλία μαρουλιού Salad bowl

Είναι ποικιλία με χαλαρό ανοιχτό φύλλωμα. Τα φυτά είναι μέτριου μεγέθους, με φύλλα πυκνά τοποθετημένα σε σχήμα ροζέτας. Τα φύλλα έχουν ανώμαλη επιφάνεια και το χρώμα τους είναι ελαφρύ πράσινο. Συμπληρώνει την ανάπτυξή της όπως και η Simpson's curled σε 45 ημέρες. Είναι ποικιλία ανθεκτική στον πρώϊμο σχηματισμό ανθικού στελέχους.

E9908

Είναι ποικιλία με χαλαρό ανοιχτό φύλλωμα και πρόκειται για φυτό συμπαγές με κυματοειδή φύλλα. Είναι ποικιλία ανθεκτική στην ασθένεια μωσαϊκό μαρουλιού

Terra

Ποικιλία μαρουλιού Terra

Πρόκειται για ποικιλία με χαλαρό ανοιχτό φύλλωμα με κοκκινωπά κυματοειδή φύλλα. Το μαρούλι από αυτήν την ποικιλία πολύ καλής ποιότητας, ανθεκτικό στο σχηματισμό ανθικών στελεχών.


[1]

Βιβλιογραφία

  1. Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.