Ποικιλίες μηδικής

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Rachel

Η ποικιλία αυτή της μηδικής έχει εξαιρετική προσαρμοστικότητα και παραγωγή. Αναβλαστάνει, αδελφώνει, εχει πλούσιο φύλλωμα, λεπτό στέλεχος, μακροβιότητα και μεγάλο αριθμό κοπών. Έχει υψηλές αποδόσεις ξηρού και χλωρού χόρτου, πλούσιο σε υδατάνθρακες και με υψηλότατη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Έχει αντοχή στις ξηροθερμικές συνθήκες το καλοκαίρι, στα κρύα και στις υγρασίες του χειμώνα. Συνιστώμενη ποσότητα σπόρου 3,5-4 Kgr σπόρου/στρέμμα.
Tosca

Η ποικιλία αυτή παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα και δίνει καλή παραγωγή. Γίνεται γρήγορη εγκατάσταση από τον πρώτο χρόνο, παρουσιάζει δυνατό αδέλφωμα, έχει γρήγορη αναβλάστηση, πλούσιο φύλλωμα, μακροβιότητα και μεγάλο αριθμό κοπών. Δίνει υψηλές αποδόσεις ξηρού και χλωρού χόρτου το οποίο είναι εύπεπτο, πλούσιο σε υδάτανθρακες και πρωτεϊνες. Έχει καλή αντοχή στις ξηροθερμικές συνθήκες, την υγρασία αλλά και στις ασθένειες. Συνιστώμενη ποσότητα σπόρου 3,5-4 Kgr σπόρου/στρέμμα.
Giulia

Πρόκειται για ποικιλία μηδικής με καλή προσαρμογή σε όλη την Ελλάδα. Έχει γρήγορη εγκατάσταση, δυνατό αδέλφωμα, γρήγορη αναβλάστηση, πλούσιο φύλλωμα, μεγάλη διάρκεια καλλιέργειας και μεγάλο αριθμό κοπών. Έχει καλή αντοχή στο κρύο, την υγρασία και τις ασθένειες. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεϊνες. Συνιστώμενη ποσότητα σπόρου 4-4,5 kg σπόρου/στρ.
Palladiana

Η ποικιλία αυτή λόγω του ισχυρού ριζικού συστήματος που διαθέται προσαρμόζεται άριστα στα αμμώδη εδάφη. Πρόκειται για ποικιλία με μεγάλη ανάπτυξη σε ύψος και με πλούσιο φύλλωμα. Έχει αντοχή στην ξηρασία, στο κρύο, καλή αντοχή στις κοινές ασθένειες, καλή διατηρησιμότητα και γρήγορη αναβλάστηση.
Australis

Η ποικιλία αυτή έχει πολύ καλή αναβλάστηση από χαμηλά στο στέλεχος. Το στέλεχός της είναι συμπαγές, μετρίου πάχους. Το ύψος φυτού σ' αυτή τη μηδική είναι μεγάλο. Διαθέτει 5–7 πλευρικούς βλαστούς ανά φυτό. Παρουσιάζει ομοιόμορφη ανάπτυξη και ταυτόχρονη ανθοφορία.

Δίνει 4-5 κοπές το χρόνο. Δίνει υψηλή και σταθερά αυξανόμενη παραγωγή. Το προϊόν της έχει υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνες. Παρουσιάζει πολύ καλή αντίδραση σε προσβολή από βερτιτσίλιο και αφίδες. Είναι ποικιλία με αντοχή σε αλατούχα εδάφη.
Icon

Η ποικιλία αυτή έχει πολύ καλή αναβλάστηση στελέχους από χαμηλό ύψος. Το στέλεχος είναι μετρίου πάχους και συμπαγές. Το ύψος του φυτού είναι μεγάλο με 6–8 πλευρικούς βλαστούς ανά φυτό.

Έχει ομοιόμορφη ανάπτυξη και ταυτόχρονη ανθοφορία. Έχει μεγάλο βάρος κοπής και δίνει 4-5 κοπές ανά χρόνο. Έχει υψηλή και σταθερά αυξανόμενη παραγωγή. Το προϊόν που δίνει έχει υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνες. Η μηδική αυτή έχει πολύ καλή ανθεκτικότητα στο φουζάριο και στις αφίδες. Παρουσιάζει επίσης αντοχή σε αλατούχα εδάφη.
Ultima

Πρόκειται για υπερπαραγωγική ποικιλία με ταχεία ανάπτυξη.

Παρουσιάζει αντοχή στις ασθένειες και στα έντομα. Είναι μεσοπρώιμη ποικιλία μηδικής. Έχει εξαιρετικό φύλλωμα.

Το προϊόν που δίνει έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες. Δίνει υψηλής θρεπτικής αξίας σανό με χαμηλή οξύτητα.

Ο δείκτης ολικής πεπτικότητας (tdn) είναι πολύς υψηλός.
Υλίκη

Πρόκειται για φυτό εύρωστα όρθιο με λεπτά στελέχη και πλούσιο φύλλωμα. Το χρώμα του άνθους είναι τυπικό μωβ μέχρι σκούρο.

Είναι μεσοπρώϊμη ποικιλία. Παρουσιάζει μακροζωϊα και διατηρεί καλή παραγωγικότητα και μετά το πέμπτο έτος της ηλικίας του. Έχει πολλή μεγάλη αντοχή στον παγετό. Έχει καλή αντοχή επίσης στις ασθένειες. Ανταπεξέρχεται καλά στους ιούς στους μύκητες.

Παρουσιάζει επίσης μεγάλη αντοχή στην ξηρασία. αλλά και στο πλάγιασμα. Έχει ευρεία προσαρμοστικότητα και είναι κατάλληλη για αρδευόμενα και ξερικά χωράφια. Πρόκειται για υψηλοπαραγωγική ποικιλία για σανό και για σπόρο.

Ο ρυθμός αναβλάστησης μετά από κάθε κοπή είναι ταχύς. Ο αριθμός των κοπών που δίνει είναι 4-5/έτος. Έχει βάρος 1000 κόκκων:2-2,2 γραμμάρια. Η απόδοση σε σανό είναι έως 2,2 τόννοι/στρέμμα.
Υπάτη

Πρόκειται για ποικιλία έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ. Είναι η γνωστή ποικιλία που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων παραγωγών.

Είναι μεσοπρώιμη ποικιλία η οποία παρουσιάζει εξαιρετική προσαρμοστικότητα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδος. Σε ποτιστικές καλλιέργειες θερίζεται 5-6 φορές το χρόνο και η παραγωγικότητά της διατηρείται σε εξαιρετικά επίπεδα ακόμη και μετά τον τέταρτο χρόνο.

Τα φυτά της Υπάτης είναι εύρωστα με πολλούς λεπτούς βλαστούς και πλούσιο φύλλωμα.

Αναβλαστάνει νωρίς την Άνοιξη και παρουσιάζει ταχύ ρυθμό ανάπτυξης μετά από κάθε κοπή.

Είναι πολύ ανθεκτική στο ψύχος και στις ασθένειες.

Το χόρτο που παράγεται έχει εξαιρετική διατροφική ποιότητα.
Emiliana

Πρόκειται για ιταλική ποικιλία του οίκου Continental semences. Επιλέχθηκε μέσα από πλήθος ποικιλιών, κατάλληλη για τις μεσογειακές κλιματολογικές συνθήκες. Προσαρμόζεται πολύ καλά σε συνθήκες βαρύ χειμώνα και υγρού ζεστού καλοκαιριού. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε προσβολή από αφίδες αλλά και σε νηματώδεις. Επίσης έχει πολύ μεγάλη αντοχή σε phytophthora και fusarium και διατηρείται στο χωράφι 4-5 έτη.

Είναι πολύ αποδοτική ποικιλία με πολύ καλή αναλογία φύλλων/βλαστών.

Η εξαιρετική ποιότητα του παραγόμενου χόρτου ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς κτηνοτρόφους διότι η ίνα είναι ευκολοχώνευτη και περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης. Έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά για τις βιομηχανίες αποξήρανσης(pellets), διότι συνδυάζει πολύ μεγάλες παραγωγές και πολύ καλή ποιότητα τελικού προϊόντος με αποτέλεσμα ο παραγωγός να πετυχαίνει μεγαλύτερο εισόδημα ανά στρέμμα.
Gea

Είναι μια ποικιλία μεσογειακού τύπου με πολύ καλή ανθεκτικότητα στο κρύο. Προσαρμόζεται σε μεγάλο εύρος κλιματικών συνθηκών και δίνει πολύ υψηλές παραγωγές.

Δίνει άριστης ποιότητας ζωοτροφή με υψηλή αναλογία φύλλων προς στελέχη. Χρησιμοποιείται για βοσκή και για κοπή. Είναι κατάλληλη για συχνές κοπές. Αναβλαστάνει γρήγορα μετά από κάθε κοπή και έχει καλή αντίσταση γενικά, στις βασικές εχθρικές καταστάσεις, που προκαλούνται από έντομα και ασθένειες.

Σπέρνεται άνοιξη και φθινόπωρο με 3-4 Kg το στρέμμα.
Δήμητρα

Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται για βόσκηση, σανό, χλωρά νομή και ενσίρωση.

Είναι αρκετά παραγωγική, δίνει σανό υψηλής θρεπτικής αξίας, κατάλληλη για συχνές κοπές και γρήγορη αναβλάστηση μετά από κάθε κοπή. Τα φυτά είναι λεπτοστέλεχα με πλούσιο φύλλωμα, ανθεκτικά σε εχθρούς και ασθένειες, όπως αφίδες και φυτοφθόρα αντίστοιχα. Είναι ανθεκτική στο πλάγιασμα και έχει μικρό χρόνο ξήρανσης του χόρτου. Ευπροσάρμοστη στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και σπέρνεται άνοιξη και φθινόπωρο με 3-4 Kg το στρέμμα.
Venus

Πρόκειται για ποικιλία, αυστραλιανής προελεύσεως, κατάλληλη για βόσκηση, σανό, χλωρά νομή και ενσίρωση. Είναι παραγωγική, ακόμα και κάτω από ξηρικές συνθήκες και δίνει σανό υψηλής ποιότητας με μεγάλη αναλογία φύλλων προς στελέχη.

Η Venus έχει επιλεγεί για τις πολλαπλές ανθεκτικότητές της, όπως για παράδειγμα στην αποσύνθεση της ρίζας και της κεφαλής, αλλά και στις αφίδες. Είναι ανθεκτική ποικιλία στο ψύχος, δίνει πυκνούς μηδικεώνες με αναπτυγμένες κεφαλές, 25% μεγαλύτερες συγκριτικά με άλλες ποικιλίες με ίδιο βαθμό ληθάργου. Σπέρνεται άνοιξη και φθινόπωρο με 2-3 Kg το στρέμμα.
Prosementi

Ποικιλία μηδικής Prosementi

Η ποικιλία Prosementi (Medicago sativa) έχει ευθύ στέλεχος, άριστη δυνατότητα αδελφώματος, μεγάλο αριθμό φύλλων τοποθετημένα κατά μήκος όλου τους μίσχου και γι' αυτό εγγυάται υψηλή παραγωγή σε ξηρά ουσία. Η πρώιμη ανάπτυξη, η εξαιρετική μακροβιότητα (τουλάχιστον 5 χρόνια), η έξοχη αντοχή στο κρύο και στην ξηρασία, η προσαρμοστικότητα σε οποιαδήποτε αντίδραση του εδάφους, η ανθεκτικότητα στις ασθένειες συναινούν στην υψηλή παραγωγικότητα της ποικιλίας. Η συνιστώμενη σπορά κυμαίνεται στα 2,5-3 κιλά κατά στρέμμα. Για μεγαλύτερη παραγωγή και μακροβιότητα συστήνεται φωσφορική και καλιούχα λίπανση ανάλογα με την περιεκτικότητα του εδάφους, πριν τη σπορά και κατά την έναρξη της βλάστησης μετά τον χειμωνιάτικο λήθαργο. Για μια ταχεία ανάπτυξη των φυταρίων χρειάζεται ελαφρά αζωτούχα λίπανση κατά τη σπορά.
Legend

Πρόκειται για ποικιλία της μηδικής, με εξαιρετική προσαρμοστικότητα και παραγωγή. Γίνεται γρήγορη εγκατάσταση από την αρχή της καλλιέργειας, δυνατό αδέλφωμα, γρήγορη αναβλάστηση, πλούσιο φύλλωμα, μακροβιότητα και μεγάλο αριθμό κοπών. Υψηλές αποδόσεις ξηρού και χλωρού χόρτου πολύ εύπεπτο, πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Αντοχή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδος, την υγρασία, στις ασθένειες. Συνιστώμενη ποσότητα σπόρου 3,5-5 Kgr σπόρου/στρέμμα.
Bella Campagnola

Μηδική με χειμερινό ημιλήθαργο και εξαιρετική αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Προτείνεται γιατί μπορεί και εκδηλώνει την παραγωγικότητά της σε όλες τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η γρήγορη αναβλάστησή της, με ανάπτυξη που ξεπερνά άμεσα το στρες της κοπής εξαιτίας του εξαιρετικού ριζικού της συστήματος. Έχει πολύ καλή αντοχή στο φουζάριο, την φυτοφθόρα, την ανθράκωση και στην προσβολή από αφίδες. Η σχέση φυλλώματος-κλώνου (κοτσάνι) είναι πολύ υψηλή διότι η ξυλοποίηση του κλώνου είναι πολύ μικρή. Μεγάλη διάρκεια καλλιέργειας και μεγάλος αριθμός κοπών ετησίως. Υψηλές αποδόσεις ξηρού και χλωρού χόρτου πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Συνιστώμενη ποσότητα σπόρου 3,5-5 Kg σπόρου/στρέμμα.
AGN M92

Ποικιλία μηδικής AGN M92

Πρόκειται για αμερικανική ποικιλία μηδενικού ληθάργου, με το μέγιστο στον κόσμο FD=9,2. Παρουσιάζει πολύ καλή ανθεκτικότητα στις κυριότερες ασθένειες της καλλιέργειας (νηματώδεις, αφίδες, φουζάρια, ασθένειες φύλλων).

Δίνει πολύ υγιή φυτά μηδικής, με τρυφερό κοτσάνι και πολλά φύλλα οβάλ σχήματος, χρώματος πράσινου λαμπερού. Η AGN M 92 παράγει απίστευτες ποσότητες σανού, με καλή λίπανση και άρδευση. Η πρωτεϊνική αξία του σανού είναι πολύ υψηλή και σε συνδυασμό με την άριστη πέψη του από τα ζώα αυξάνει σημαντικά το εισόδημα του κτηνοτρόφου, που παράγει ή αγοράζει το σανό.

Προσαρμόζεται άριστα σε όλη τη Νότια Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Η μακροζωία είναι καλή για τον κύκλο της, φθάνοντας τα 4 χρόνια στη Νότια Ευρώπη. Η ταχύτητα αναβλάστησης είναι ίσως η μέγιστη στον κόσμο, δίνοντας με σιγουριά 7 κοπές το χρόνο στα μεσογειακά περιβάλλοντα. Ο σπόρος της AGN M 92 παράγεται στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Θεσσαλία AGN M90

Ποικιλία μηδικής Θεσσαλία AGN M90

Πρόκειται για αυστραλιανή ποικιλία χωρίς λήθαργο με FD=9. Παρουσιάζει άριστη ανθεκτικότητα στις αφίδες και τους νηματώδεις που προσβάλλουν την καλλιέργεια.

Εμφανίζει πολύ καλή ανθεκτικότητα στη φυτοφθόρα, τα Φουζάρια και τις περισσότερες ασθένειες των φύλλων.

Το φυτό αυτό της μηδικής είναι πάντα δυνατό και υγιές, με πάρα πολλά φύλλα μεγάλου μεγέθους και λεπτό-τρυφερό κοτσάνι. Η AGN M 90 παράγει μέγιστες ποσότητες σανού, σε όλα τα μεσογειακά περιβάλλοντα.

Ο σανός της είναι πολύ υψηλής θρεπτικής αξίας και άριστης πεπτικότητας για τα ζώα, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής γάλακτος του ζώου. Διατηρείται -παρά το μηδενικό της λήθαργο- ιδαίτερα παραγωγική για 4 έως 5 χρόνια. Αναβλαστάνει με απίστευτη ταχύτητα μετά από κάθε κοπή, δίνοντας αβίαστα 6 ή 7 κοπές το χρόνο.

Η AGN M 90 Θεσσαλία σποροπαράγεται στην Ελλάδα.
AGN M85

Ποικιλία μηδικής AGN M85

Πρόκειται για αμερικανική ποικιλία μηδενικού ληθάργου με FD=8,5. Παρουσιάζει άριστη αντοχή στις αφίδες και τους νηματώδεις που προσβάλλουν την καλλιέργεια. Παρουσιάζει επίσης πολύ καλή αντοχή στη Φυτοφθόρα, τα Φουζάρια και το Βερτισίλλιο.

Παράγει δυνατά φυτά, με ισχυρό ριζικό σύστημα και πλούσιο φύλλωμα, σκούρου πράσινου χρώματος. Η AGN M 85 έδωσε εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις σε σανό σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Ο σανός είναι πολύ καλής ποιότητας, υψηλής πρωτεϊνικής αξίας και άριστης πεπτικότητας, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος από τα μεγάλα ζώα.

Παρά τον κύκλο της, έχει δείξει πολύ καλή μακροζωία (4-5 χρόνια) στις Μεσογειακές συνθήκες. Παρουσιάζει εκπληκτική ταχύτητα αναβλάστησης μετά από κάθε κοπή, όπως κάθε πραγματική ποικιλία με FD=8,5. Η AGN M 85 σποροπαράγεται στις ΗΠΑ και τη Νότια Ελλάδα.
Λάρισα AGN M80

Πρόκειται για αυστραλιανή ποικιλία χωρίς λήθαργο με FD=8. Η AGN M 80-Λάρισα δημιουργήθηκε με επιλογή από τις καλύτερες ποικιλίες μηδικής μηδενικού ληθάργου στον κόσμο.

Είναι μια από τις ανθεκτικότερες ποικιλίες στον κόσμο σε ασθένειες των φύλλων, στη Φυτοφθόρα και σε προσβολές από νηματώδεις και αφίδες.

Το κοτσάνι είναι κούφιο και τα φύλλα έντονα πράσινα με οβάλ σχήμα. Δίνει εξαιρετικές αποδόσεις σανού σε όλα τα περιβάλλοντα της Νότιας Ευρώπης. Η ταχύτητα αναβλάστησής της είναι χαρακτηριστική των ποικιλιών με FD=8. Ο σανός είναι πολύ υψηλής ποιότητας και άριστης πεπτικότητας.

Παρουσιάζει πολύ καλή μακροζωία για τον κύκλο της, που φθάνει τα 5 χρόνια. Η AGN M 80-Λάρισα σποροπαράγεται στην Ελλάδα.
AGN M75

Ποικιλία μηδικής AGN M75

Πρόκειται για ποικιλία μηδενικού ληθάργου με FD=7,5. Έχει πολύ υψηλό δυναμικό απόδοσης σε σανό, σε ένα ευρύ φάσμα ειδών εδάφους. Εξαιρετικά ανθεκτική σε όλες τις αφίδες και τα παράσιτα των νηματωδών που προσβάλουν την ποικιλία. Κορυφαία σταθερότητα φυτού και πολύ υψηλή παραγωγικότητα σε εδάφη μολυσμένα από νηματώδεις στελέχους και ριζών.

Διαθέτει ένα καλό πακέτο ανθεκτικότητας στις πολύ σοβαρές ασθένειες (συμπεριλαμβανομένης και της πολύ υψηλής αντοχής στη Φυτοφθόρα) που παρατείνει τη στατική ζωή του φυτού και προστατεύει τα κέρδη του παραγωγού. Η εξαιρετική ανοχή στις ασθένειες φυλλώματος εξασφαλίζει τη βελτίωση της κατακράτησης των φύλλων και υψηλότερα επίπεδα πρωτείνης. Το αποτέλεσμα είναι υψηλότερο ποσοστό TDN και υψηλότερες τιμές σανού.

Η AGN M 75 είναι πολύ επιθυμητή για τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες κι έτσι με μεγαλύτερη κατανάλωση και άρα μεγαλύτερη παραγωγή σε γάλα, μειώνοντας το κόστος διατροφής αυξάνονται τα κέρδη. Ιδανικό για τον συστηματικό παραγωγό σανού, καθώς η AGN M 75 παράγει σταθερά φύλλα, καλής ποιότητας στέλεχος για σανό με υψηλό ποσοστό TDN και σκούρου πράσινου χρώματος.

Η αναβλαστηση μετά από κοπή είναι παρόμοια ποικιλιών με FD=8 ή 9. Ο σπόρος της ποικιλίας AGN M 75 παράγεται σε Ελλάδα και Ιταλία.
Χλόη (AGN M70)

Η AGN M 70 είναι ποικιλία μικρού ληθάργου με FD=7. Είναι μεσογειακή, με ημιόρθια ανάπτυξη, μέσο ύψος φυτού και λεπτό, τρυφερό και κούφιο κοτσάνι, που χάνει γρήγορα την υγρασία του.

Παράγει σκούρα πράσινα φύλλα, οβάλ σχήματος, κρατώντας τα κάτω φύλλα μέχρι την κοπή. Παρουσιάζει ταχύτατη αναβλάστηση μετά από κάθε κοπή. Παρουσιάζει καλή αντοχή στα περισσότερα είδη νηματωδών που προσβάλλουν την καλλιέργεια και μέτρια αντοχή στις αφίδες.

Δείχνει υψηλή αντοχή σε Φουζάρια και Φυτοφθόρα και μέση αντοχή σε Βερτισίλιο και Ανθράκωση. Το δυναμικό παραγωγής της σε σανό είναι πολύ υψηλό, με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η μακροζωία της είναι εξαιρετική, φθάνοντας ο μηδικεώνας τα 6-7 χρόνια ζωής.

Η σποροπαραγωγή της AGN M 70 γίνεται στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Pomposa (AGN M55)

Πρόκειται για ιταλική ποικιλία μηδικής με συντελεστή ληθάργου FD=5.5 Η AGN M 55 είναι μια ιδιαίτερα σταθερή σε απόδοση ποικιλία η οποία, παρότι προσαρμόζεται με επιτυχία στα μεσογειακά περιβάλλοντα καλλιέργειας, προτιμά τις βόρειες περιοχές. Η εξαιρετική αντοχή στο ψύχος, σε συνδυασμό με την πολύ καλή ταχύτητα αναβλάστησης για ποικιλία αυτού του ληθάργου, επιτρέπουν αρκετές κοπές κατ' έτος. Η AGN M 55 συνδυάζει υψηλό δυναμικό απόδοσης με άριστο TDN.

Η ανάπτυξη είναι όρθια, τα φύλλα έχουν χρώμα πράσινο σκούρο και το καλάμι είναι ελαφρώς κούφιο και τρυφερό. Εμφανίζει καλή αντοχή στους περισσότερους νηματώδεις που προσβάλουν την καλλιέργεια, μέση αντοχή στις αφίδες και πολύ καλή αντοχή στο Βακτήριο, το Βερτισίλλιο και την ανθράκωση.

Η σποροπαραγωγή της AGN M 55 γίνεται στη Βόρεια Ιταλία.
Minerva

Η ποικιλία Minerva (Medicago sativa) έχει ευθύ στέλεχος, άριστη δυνατότητα αδελφώματος, μεγάλο αριθμό φύλλων τοποθετημένα κατά μήκος όλου του μίσχου και γι' αυτό εγγυάται υψηλή παραγωγή σε ξηρά ουσία. Η πρώιμη ανάπτυξη, η εξαιρετική μακροβιότητα (τουλάχιστον 5 χρόνια), η έξοχη αντοχή στο κρύο και στην ξηρασία, η προσαρμοστικότητα σε οποιαδήποτε αντίδραση του εδάφους, η ανθεκτικότητα στις ασθένειες συναινούν στην υψηλή παραγωγικότητα της ποικιλίας αυτής.

Η συνιστώμενη σπορά κυμαίνεται στα 2,5-3kg/στρ.

Για μεγαλύτερη παραγωγή και μακροβιότητα χρειάζεται φωσφορική και καλιούχα λίπανση ανάλογα με την περιεκτικότητα του εδάφους, πριν τη σπορά και κατά την έναρξη της βλάστησης μετά τον χειμωνιάτικο λήθαργο. Για μια ταχεία ανάπτυξη των φυταρίων χρειάζεται ελαφρά αζωτούχα λίπανση κατά τη σπορά.
Kane (AGN M70)

Πρόκειται για ποικιλία μηδικής με πολύ καλή προσαρμοστικότητα και παραγωγή. Γίνεται γρήγορη εγκατάσταση αυτής της ποικιλίας από τον πρώτο χρόνο, παρουσιάζει δυνατό αδέλφωμα, γρήγορη αναβλάστηση, πλούσιο φύλλωμα, μακροβιότητα και μεγάλο αριθμό κοπών.

Δίνει υψηλές αποδόσεις χλωρού και ξηρού χόρτου το οποίο είναι εύπεπτο, πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Παρουσιάζει αντοχή στις ξηροθερμικές συνθήκες, την υγρασία και τις ασθένειες.
Padana R20

Η ποικιλία αυτή έχει κούφιο στέλεχος ώστε να γίνεται γρήγορα η αποξήρανσή της. Έχει επίσης μεγάλο αριθμό σταυρών και φύλλων με μεγάλη διάμετρο. Ο λήθαργός της είναι 7.2 δίνοντας γρήγορη ανάπτυξη νωρίς την άνοιξη, με ταχύτατη αναβλάστηση μεταξύ των κοπών, συνδυάζοντας και την αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Κρατάει καλά τα χαρακτηριστικά της ντόπιας ποικιλίας, δεν τινάζει τα κάτω φύλλα ακόμα και αν περάσουν αρκετές μέρες μετά την τελευταία κοπή. Παράγει μεγάλη ποσότητα σανού μεγάλης πρωτεϊνικής αξίας και θρεπτικότητας για τα ζώα. Έχει δείξει εξαίρετη μακροζωία και κάτω από δύσκολες συνθήκες (νερό, πάγο, καύσωνα). Είναι ποικιλία που προσαρμόζεται σε πολλούς τύπους εδαφών ακόμα και σε συνεκτικά. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε πολλά είδη αφίδων και νηματωδών που προσβάλουν την καλλιέργια.