Ποικιλίες σκόρδου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

California late

Ποικιλία σκόρδου California late

Έχει βολβούς µε οµαλή επιφάνεια και σκελίδες χρώµατος ιώδους ή ιώδους προς καφέ. Το φυτό έχει σχετικά στενά ορθοτενή φύλλα. Η ποικιλία αυτή µερικές φορές είναι λιγότερο παραγωγική σε σύγκριση µε την California early, αλλά θεωρείται από το εµπόριο καλύτερης ποιότητας. Καταλαµβάνει το 50% των εκτάσεων της Καλιφόρνιας.

California early

Ποικιλία σκόρδου California early

Οι βολβοί έχουν κάπως ανώµαλη επιφάνεια σε σύγκριση µε την California late και το χρώµα των σκελίδων είναι πιο ανοικτό. Τα φύλλα είναι πιο πλατιά και αναπτύσσονται περισσότερο προς τα πλάγια. Αυτές βέβαια οι διαφορές, διακρίνονται όταν και οι δύο ποικιλίες φυτεύονται η µία κοντά στην άλλη. Η California early αναπτύσσεται σε µεγαλύτερο και ζωηρότερο φυτό, συνήθως αποδίδει περισσότερο και ωριµάζει 2-3 εβδοµάδες πιο νωρίς από την California late αλλά οι βολβοί της δεν διατηρούνται καλά και συνήθως δεν αποθηκεύονται. Καταλαµβάνει το 45% των εκτάσεων της Καλιφόρνιας.

Creole

Ποικιλία σκόρδου Creole

Οι σκελίδες είναι µικρότερες σε µέγεθος σε σύγκριση µε αυτές των California late και California early, και καλύπτονται µε χιτώνα που το χρώµα του είναι βαθύ ιώδες. Ωριµάζει ένα µήνα πιο νωρίς από την California Early. Η ικανότητα αποθήκευσης και το ποσοστό ξηράς ουσίας της Creole έχουν ενδιάµεσες τιµές των ποικιλιών California late και early. Σχηµατίζει ανθικά στελέχη τα οποία µπορεί να µην εξέλθουν ποτέ από τη βάση των φύλλων (ψευδοστέλεχος) ή πιθανόν να αναπτυχθούν σε ύψος 60-90cm. Η Creole καταλαµβάνει το 5% των εκτάσεων της Καλιφόρνιας.

Garcua

Είναι ποικιλία λευκού σκόρδου, με προέλευση από την Ισπανία. Είναι φυτό με ορθή βλάστηση και ποικιλία ιδιαίτερα παραγωγική. Οι βολβοί έχουν ελλειπτικό σχήμα και οι σκελίδες είναι μεγάλες και ελλειπτικές. Η γεύση και το άρωμα είναι λιγότερο έντονα στη Garcua. Μπορούμε να φυτεύσουμε 110gr/στρέμμα με αυτή την ποικιλία.

Garpek

Είναι ποικιλία λευκού σκόρδου με ιώδους χρώματος φλέβες. Πρόκειται για φυτό με ζωηρή βλάστηση. Είναι πρώϊμη ποικιλία. Παράγει βολβούς ομοιόμορφου μεγέθους. Οι σκελίδες του Garpek είναι μεγάλες σε συμμετρική διάταξη. Η γεύση είναι λιγότερο έντονη απ' αυτή του Gardos. Μπορούμε να φυτεύσουμε 110gr/στρέμμα με αυτή την ποικιλία.

Gardos

Πρόκειται για ποικιλία κόκκινου σκόρδου και είναι πρώιμη. Παρουσιάζει πιο πικάντικη γεύση και λιγότερο άρωμα σε σύγκριση με τις άλλες ποικιλίες. Είναι φυτά ζωηρά, με έντονο πράσινο χρώμα. Μπορούμε να φυτεύσουμε 110gr/στρέμμα με αυτή την ποικιλία. Κατάγεται από την Ισπανία.

Gardacho

Είναι ποικιλία λευκού σκόρδου. Πρόκειται για ιδιαίτερα πρώϊμη και παραγωγική ποικιλία. Ιδιαίτερα ζωηρής και πυκνής βλάστησης φυτό. Παράγει βολβούς μεγάλης διαμέτρου ενώ οι σκελίδες είναι τοποθετημένες σε μη συμμετρική διάταξη. Μπορούμε να φυτεύσουμε 110gr/στρέμμα με αυτή την ποικιλία.

[1],[2]

Βιβλιογραφία

  1. Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Βολβοί σκόρδου