Ποικιλίες φουντουκιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Έξτρα γιαλί

Ο καρπός της έχει σχήμα ημισφαιρικό, μέγεθος μέτριο και χρώμα καστανέρυθρο. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει μερικώς. Το περικάρπιο είναι λεπτό και αποχωρίζεται εύκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι τραγανό, γλυκό και εύγευστο και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 56%. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Σαν θάμνος είναι μέτριας ζωηρότητας, μπαίνει γρήγορα σε καρποφορία και είναι πολύ παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας και καλλιεργείται στη Βόρεια Ελλάδα. Κατάγεται από την Τουρκία

Σιβρί γιαλί

Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, μέγεθος μέτριο και χρώμα ανοιχτό καστανέρυθρο. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει ολόκληρο. Το περικάρπιο είναι μάλλον λεπτό και αποχωρίζεται εύκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα έχει τραχεία επιφάνεια, γλυκό και εύγευστο και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 53%. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Σαν θάμνος είναι μέτριας ζωηρότητας, έχει την τάση για παρενιαυτοφορία, ευδοκιμεί σε χαμηλά υψόμετρα και είναι πολύ παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας και κατάγεται από την Τουρκία.

Τομπούλ γιαλί

Ο καρπός της έχει σχήμα ημισφαιρικό, μέγεθος μεγάλο και χρώμα καστανέρυθρο. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει μερικώς. Το κορυφαίο του τμήμα είναι χνουδωτό. Το περικάρπιο είναι μάλλον λεπτό και αποχωρίζεται εύκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι τραγανό, γλυκό και εύγευστο και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 53%. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Σαν θάμνος είναι μέτριας ζωηρότητας. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας και είναι πολύ παραγωγική. Κατάγεται από την Τουρκία. Σαν επικονιαστής της συνιστάται η Σιβρί γιαλί

Παλλάζ

Ο καρπός της έχει σχήμα σφαιροκωνικό, μέγεθος μεγάλο και χρώμα βαθύ καστανέρυθρο. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει μερικώς. Καλύπτεται από χνούδι κατά τα 2/3 της επιφάνειάς της. Το περικάρπιο είναι μάλλον λεπτό και αποχωρίζεται εύκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι γλυκό, εύγευστο με κενό στο κέντρο και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 54%. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Σαν θάμνος είναι μεγάλης ζωηρότητας. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική και εκλεκτής ποιότητας. Κατάγεται από την Τουρκία.

Μπαντέμ

Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες, μέγεθος μέτριο έως μεγάλο και χρώμα καστανέρυθρο. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει ολόκληρο. Το περικάρπιο είναι χονδρό και δεν αποχωρίζεται εύκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι γλυκό, μέτριας γεύσης και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 44%. Ωριμάζει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σαν θάμνος είναι μεγάλης ζωηρότητας, κυρίως όταν ποτίζεται. Θεωρείται ποικιλία μετρίως παραγωγική και κατώτερης ποιότητας. Αναπτύσσεται και σε ξερικές συνθήκες. Συνιστάται σαν επικονιαστής. Στην Τουρκία δίνει ικανοποιητική παραγωγή και καρπούς καλής ποιότητας, προφανώς λόγω καλύτερης προσαρμογής στις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες. Κατάγεται από την Τουρκία.

Negreta

Ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές, μέγεθος μέτριο έως μεγάλο και χρώμα ανοιχτό καστανέρυθρο. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει μερικώς. Το περικάρπιο είναι λεπτό και αποχωρίζεται εύκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι γλυκό και γευστικό και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 50%. Ωριμάζει κατά τα τέλη Αυγούστου. Σαν θάμνος είναι ζωηρή. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική και καλής ποιότητας. Κατάγεται από την Ισπανία.

Μαύρη Αγίου Όρους

Ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές, μέγεθος μέτριο και χρώμα βαθύ καστανό. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει ολόκληρο. Το περικάρπιο έχει μέτριο πάχος και αποχωρίζεται σχετικά εύκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι γλυκό και εύγευστο και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 50%. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Σαν θάμνος είναι μέτριας ζωηρότητας. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας και παραγωγική. Κατάγεται από το Άγιο Όρος.

Λευκή Αγίου Όρους

Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες - ωοειδές, μέγεθος μεγάλο και χρώμα καστανέρυθρο. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει ολόκληρο. Το περικάρπιο είναι χονδρό και αποχωρίζεται σχετικά δύσκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι γλυκό και εύγευστο και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 45%. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Σαν θάμνος είναι μέτριας ζωηρότητας. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας και παραγωγική. Κατάγεται από το Άγιο Όρος.

Αγυιάς

Ο καρπός της έχει σχήμα επίμηκες - ωοειδές, μέγεθος μεγάλο και χρώμα καστανοκίτρινο. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει ολόκληρο. Το περικάρπιο είναι χονδρό και αποχωρίζεται σχετικά δύσκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι γλυκό και εύγευστο και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 45%. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Σαν θάμνος είναι μέτριας ζωηρότητας. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας και παραγωγική. Κατάγεται από την Αγυιά Λαρίσης.

Barcelona

Ο καρπός της έχει σχήμα σφαιρικό, μέγεθος μέσο έως μεγάλο και χρώμα βαθύ καστανό. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει ολόκληρο. Το περικάρπιο έχει μέτριο πάχος και καλύπτεται από χνούδι κατά το 1/3 της επιφάνειάς του. Το σπέρμα είναι γλυκό, εύγευστο, με τραχεία επιφάνεια και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 43-45%. Ωριμάζει κατά τα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Σαν θάμνος είναι ζωηρή. Θεωρείται ποικιλία μέτριας παραγωγικότητας και καλής ποιότητας. Καλλιεργείται στη Βόρεια Ελλάδα. Κατάγεται από τις Η.Π.Α.

Ennis

Ο καρπός της έχει σχήμα σφαιρικό, μέγεθος μεγάλο και χρώμα ανοιχτό καστανό με ελκυστικές ραβδώσεις. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει ολόκληρο. Το περικάρπιο έχει μέτριο πάχος και καλύπτεται με χνούδι ελαφρά. Το σπέρμα είναι γλυκό, εύγεστο, με λεία επιφάνεια και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 46-48%. Ωριμάζει κατά τα τέλη Σεπτέμβρη. Σαν θάμνος είναι μέτριας ζωηρότητας με συμπαγή κόμη. Θεωρείται ποικιλία παραγωγική και καλής ποιότητας. Κατάγεται από τις Η.Π.Α.

Tonda gentile delle lahghe

Ο καρπός της έχει σχήμα σφαιρικό, μέγεθος μέτριο και χρώμα καστανέρυθρο. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει ολόκληρο. Το περικάρπιο έχει μέτριο πάχος και αποχωρίζεται δύσκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι γευστικό και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 45-48%. Ωριμάζει κατά τα τέλη Αυγούστου. Σαν θάμνος είναι μέτριας ζωηρότητας και πλαγιόκλαδη. Θεωρείται ποικιλία πολύ παραγωγική και αρίστης ποιότητας. Χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική. Σαν επικονιάστρια συνιστάται η Camponica. Κατάγεται από την Ιταλία.

Tonda bianca

Ο καρπός της έχει σχήμα σφαιρικό, μέγεθος μέτριο και χρώμα καστανόλευκο με ραβδώσεις κιτρινέρυθρες. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει ολόκληρο. Το περικάρπιο είναι χοντρό και αποχωρίζεται δύσκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι γλυκό και εύγευστο και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 42%. Ωριμάζει κατά τα τέλη Σεπτέμβη. Σαν θάμνος είναι καλής ζωηρότητας και ημιπλαγιόκλαδη. Θεωρείται ποικιλία μικρής έως μέτριας παραγωγικότητας και καλής ποιότητας. Σαν επικονιάστρια συνιστώνται οι ποικιλίες Camponica και Tonda di giffone. Κατάγεται από την Ιταλία.

Tonda di giffone

Ο καρπός της έχει σχήμα σφαιρικό, μέγεθος μέτριο και χρώμα καστανέρυθρο. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει ολόκληρο. Το περικάρπιο έχει μέτριο πάχος και αποχωρίζεται δύσκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι γευστικό και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 45-48%. Ωριμάζει τον Σεπτέμβριο. Σαν θάμνος είναι μέτριας ζωηρότητας και ημιπλαγιόκλαδη. Θεωρείται ποικιλία σταθερά πολύ παραγωγική στη Νότια Ιταλία και πολύ καλής ποιότητας. Σαν επικονιαστές συνιστώνται οι ποικιλίες Camponica, Tonda bianca, Ricia di talanico. Κατάγεται από την Ιταλία.

Camponica

Ο καρπός της έχει σχήμα μάλλον σφαιρικό, μέγεθος μεγάλο και χρώμα καστανέρυθρο. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει ολόκληρο. Το περικάρπιο έχει μέτριο πάχος και αποχωρίζεται δύσκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι γευστικό και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 40-45%. Ωριμάζει κατά τα τέλη Αυγούστου. Σαν θάμνος είναι καλής ζωηρότητας και ορθόκλαδη. Θεωρείται ποικιλία πολύ παραγωγική και καλής ποιότητας. Σαν επικονιαστές συνιστώνται οι ποικιλίες Tonda bianca και Ricia di talanico. Κατάγεται από την Ιταλία.

Ricia di talanico

Ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές, μέγεθος μεγάλο και χρώμα καστανέρυθρο. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει ολόκληρο. Το περικάρπιο είναι λεπτό και αποχωρίζεται εύκολα από το σπέρμα. Το σπέρμα είναι γευστικό, γλυκό και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 56%. Ωριμάζει κατά τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη. Σαν θάμνος είναι καλής ζωηρότητας και ημιπλαγιόκλαδη. Θεωρείται ποικιλία πολύ παραγωγική και εκλεκτής ποιότητας. Κατάγεται από την Ιταλία.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.