Πορτοκαλιά-γλυκόχυμες ποικιλίες

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Lima

Ο καρπός της έχει μικρό μέγεθος και σχήμα μάλλον σφαιρικό. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος και είναι ελαφρώς τραχύς. Η σάρκα είναι ελαφρώς κίτρινη, τρυφερή, χυμώδης, με άνοστη γεύση, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε οξύτητα. Είναι ποικιλία λιγόσπερμη και πολύ πρώιμη.

Σαν δένδρο είναι ζωηρή, έχει μεγάλο μέγεθος, πυκνό φύλλωμα και είναι πολύ παραγωγική. Η ποικιλία αυτή είναι η κυριότερη από τις γλυκόχυμες ποικιλίες της Βραζιλίας και αντιπροσωπεύει το 10% των πορτοκαλοφυτειών. Είναι ιδιαίτερα διαιτητικής αξίας για τους ενήλικες και πολύ δημοφιλής από τα παιδιά.


Succari (Sukkari)

Ο καρπός της έχει μικρό έως μέσο μέγεθος και σχήμα ωοειδές έως σφαιρικό. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος και λεία επιφάνεια. Η σάρκα έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα, είναι πλούσια σε χυμό και πολύ χαμηλής οξύτητας. Η σχέση σακχάρων: οξέα είναι 90-100:1 κατά την ωρίμαση. Είναι ποικιλία πολύσπερμη και πολύ πρώιμη.

Σαν δένδρο είναι ζωηρή, ορθόκλαδη και παραγωγική.

Η ποικιλία αυτή είναι άγνωστης καταγωγής, αλλά είναι, από πολύ παλιά, δημοφιλής στην Αίγυπτο, όπου σήμερα θεωρείται μια από τις σημαντικότερες καλλιεργούμενες στη χώρα αυτή ποικιλίες.


Sucrena

Ο καρπός της έχει μάλλον μικρό μέγεθος και σχήμα μάλλον σφαιρικό. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος. Η σάρκα είναι, καλοχρωματισμένη κατά την πλήρη ωρίμανση, πλούσια σε χυμό, κατά το στάδιο αυτό της ωριμάσεως και άνοστη, λόγω χαμηλής οξύτητας. Είναι ποικιλία με μέτριο αριθμό σπόρων, λευκοκίτρινο χαλαζικό σημείο και πολύ πρώιμη (η πρωιμότερη απ' όλα τα πορτοκάλια).

Σαν δένδρο είναι ζωηρή, κάπως ορθόκλαδη, μέσου έως μεγάλου μεγέθους και παραγωγική. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται στην Ισπανία, καταναλίσκεται στις τοπικές αγορές της και είναι μικρής σπουδαιότητας από οικονομικής πλευράς. Η περιεκτικότητα των καρπών σε βιταμίνη Ο, όπως αναφέρεται, δεν είναι τόσο χαμηλή όσο και στις άλλες γλυκόχυμες ποικιλίες πορτοκαλιάς


Vainiglia

Ο καρπός της έχει μικρό έως μέσο μέγεθος και σχήμα μάλλον σφαιρικό. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος και είναι καλοχρωματισμένος κατά την ωρίμαση. Η σάρκα είναι πλούσια σε χυμό, γλυκιά, χαμηλής οξύτητας (λίγο πικρή). Είναι ποικιλία πολύσπερμη και πολύ πρώϊμη.

Σαν δένδρο είναι ζωηρή, μέσου έως μεγάλου μεγέθους και πολύ παραγωγική.

Η ποικιλία αυτή είναι Ιταλικής μάλλον καταγωγής και λόγω της άνοστης και λίγο πικρής γεύσης της διατίθεται μόνο στις τοπικές αγορές της Ιταλίας.