Πράσινο σκουλήκι βαμβακιού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προσβάλλει το βαμβάκι, τη φασολιά τον αραβόσιτο, την πατάτα, τον καπνό, τα λαχανικά. Είναι λεπιδόπτερο που προσβάλλει τα φύλλα το άνθος και το "καρύδι". Οι νεαρές προνύμφες (κάμπιες) τρέφονται από τα φύλλα και στη συνέχεια από τα "χτένια", τα οποία πέφτουν. Σοβαρότερη είναι η ζημιά στα "καρύδια". Στο εξωτερικό των προσβεβλημένων "καρυδιών" διακρίνονται η οπή εισόδου και τα περιττώματα της προνύμφης.

Το εσωτερικό των "καρυδιών" κατατρώγεται από τις κάμπιες. Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής τους τα προσβεβλημένα "καρύδια" πέφτουν (τα μικρά) ή σαπίζουν επάνω στο φυτό, συνήθως λόγω δευτερογενών μυκητολογικών προσβολών. Μια προνύμφη προσβάλλει συνήθως περισσότερα από ένα "καρύδια". Το ακμαίο (πεταλούδα) έχει άνοιγμα πτερύγων 35-45 χιλ. και χρώμα κιτρινωπό με ρόδινες ανταύγειες. Οι πρόσθιες πτέρυγες φέρουν στο άκρο τους καστανή ταινία και προς το μέσο από μια καστανή κηλίδα. Η προνύμφη (κάμπια) φθάνει μήκος περίπου 40 χιλ. και το χρώμα της ποικίλλει από ανοιχτοκάστανο μέχρι πράσινο. Πλευρικά φέρει μια ανοιχτόχρωμη γραμμή και μια σειρά στιγμάτων.

Η προσβολή στο βαμβάκι,αρχίζει από το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου. Η γενιά αυτή προσβάλλει κυρίως χτένια, λουλούδια, λίγα "καρύδια" που εμφανίζονται μέσα στον Ιούλιο στις πρώιμες φυτείες, αλλά οι ζημιές που προκαλεί δεν είναι συνήθως σημαντικές, αφού πέρα από το ότι τότε δεν αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς, τα καρποφόρα όργανα που προσβάλλει αναπληρώνονται σε ικανοποιητικό ποσοστό.

Η επόμενη γενιά στο βαμβάκι αρχίζει την προσβολή πριν τα τέλη Ιουλίου ενώ το μεγαλύτερο μέρος της προσβολής παρατηρείται συνήθως από τις 5 Αυγούστου μέχρι τις 20 Αυγούστου. Σε αυτή τη γενιά πρέπει να γίνει επέμβαση εφόσον υπάρχουν 5-6 προνύμφες στο κορυφαίο τμήμα 100 φυτών (ή σε 100 χτένια ή "καρύδια"), που είναι το όριο οικονομικής ζημιάς. Στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου μεγάλο μέρος του πληθυσμού νυμφώνεται.

Τα πράσινα σκουλήκια [1] έλκονται από χονδροστέλεχα και εύχυμα φυτά. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται υπερβολές στην αζωτούχο λίπανση και στην άρδευση.

Τα συνιστώμενα μέτρα αντιμετώπισης είναι:

  • Κατεργασία του εδάφους νωρίς το χειμώνα και πριν η θερμοκρασία πέσει σε χαμηλά επίπεδα, όλων των βαμβακοκαλλιεργειών της περιοχής, στις οποίες τον προηγούμενο χρόνο παρατηρήθηκε προσβολή, δυσχεραίνει την επιβίωση των νυμφών που διαχειμάζουν σε αυτές. Αυτές οι χειμωνιάτικες καλλιεργητικές εργασίες, όπως και οι ανοιξιάτικες προετοιμασίας του χωραφιού καταστρέφουν πολλές στοές νύμφωσης του εντόμου στο έδαφος και μπορεί να επιτύχουν πολύ υψηλά ποσοστά θανάτωσής του.
  • Πρώιμες ποικιλίες, πρώιμη σπορά και γενικά διαχείριση της καλλιέργειας για πρώιμη συγκομιδή ώστε να περιορίζεται η προσβολή από τις τελευταίες γενιές του εντόμου.
  • Αποφυγή γειτνίασης της βαμβακοκαλλιέργειας ή αμειψισποράς με καλλιέργειες φυτών ξενιστών του πράσινου σκουληκιού.
  • Παρακολούθηση της έναρξης των πτήσεων και πυκνότητας πληθυσμού με φερομονικές παγίδες στον αγρό, και παράλληλα έλεγχος της παρουσίας, ανάπτυξης και πυκνότητας των προνυμφών (αλλά και των αυγών) στην καλλιέργεια κάθε 3 - 4 ημέρες την κρίσιμη περίοδο.
  • Χρησιμοποίηση σκευασμάτων Bacillus thuringiensis 150gr / στρέμμα + 2 % ζάχαρη έγκαιρα, 6 - 8 ημέρες μετά την έναρξη των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες. Σημειώνουμε ότι ο Bacillus thuringiensis έχει εκλεκτική δράση, προστατεύει τα ωφέλιμα και συγχρόνως είναι πιο φιλικό από τα χημικά εντομοκτόνα για το περιβάλλον. Επίσης αναφέρουμε ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικός σε προνύμφες μικρής ηλικίας (μέχρι 3ης). Η εφαρμογή του συνιστάται να γίνεται κοντά στη δύση του ηλίου. Ανάλογα με την πορεία εναπόθεσης των αυγών μπορεί να χρειασθεί επανάληψη του ψεκασμού σε 8 – 10 ημέρες. Στη χώρα μας είναι εγκεκριμένα σκευάσματα του Bacillus thuringiensis var. aizawai και Bacillus thuringiensis var. kurstaki.

Το πράσινο σκουλήκι έχει αρκετούς φυσικούς εχθρούς

Ανάμεσα σε αυτούς [2] είναι οι παρασιτικές σφήκες Hyposoter didymator που αποθέτει τα αυγά της και αναπτύσσεται στο σώμα των προνυμφών του εχθρού και τα είδη Trichogramma spp. που αποθέτουν τα αυγά τους στα αυγά του εχθρού τα οποία γίνονται καφέ-μαύρα καθώς αναπτύσσεται και νυμφώνεται η προνύμφη του ωφέλιμου στο εσωτερικό τους. Εχθροί του πράσινου σκουληκιού είναι και αρκετά αρπακτικά έντομα όπως τα Coccinella septempunctata, Orius spp., Geocoris spp., Nabis spp. που τρέφονται με τα αυγά του και τα Chrysoperla carnea, Mantis religiosa, Podisus spp. που τρέφονται με τις προνύμφες του.

[3]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. "Βιομηχανικά Φυτά-Βαμβάκι και υπόλοιπα κλωστικά Ελαιοδοτικά-Ζαχαρότευτλα-Καπνός", Γαλανοπούλου-Σενδουκά Στέλλα, Καθηγήτρια Γεωργίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  2. Ιστοσελίδα FARMABLOG, Πράσινο σκουλήκι και ωφέλιμα έντομα
  3. Ιστοσελίδα FARMABLOG, Πράσινο σκουλήκι-αναγνώριση κι αντιμετώπιση