Σηψιρριζίες

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι σηψιρριζίες προκαλούν σοβαρές ζημιές σε δένδρα, θάμνους και πολυετή ποώδη φυτά. Είναι χρόνιες ασθένειες που οφείλονται σε μύκητες που διατηρούνται συνήθως πάνω σε σαπισμένες ρίζες μέσα στο έδαφος. Υπάρχουν και σηψιρριζίες που οφείλονται σε αβιοτικά αίτια όπως η υπερβολική υγρασία, το ασφυκτικό περιβάλλον κ.α. Έχουν διαπιστωθεί παντού όπου καλλιεργούνται οι προαναφερόμενες κατηγορίες φυτών, εμφανίζονται όμως τοπικά σε μεμονωμένα ή μερικά δένδρα μέσα σε ένα δενδροκομείο και επεκτείνονται στα γειτονικά τους αργά και ακτινωτά υπό μορφή κηλίδας.

Οι κυριότεροι μύκητες που τις προκαλούν είναι ο βασιδιομύκητας Armillaria mellea (συν. Armillariella mellea) και ο ασκομύκητας Rosellinia necatriχ. Στην ελιά υπάρχει άλλη μια σηψιρριζία που προκαλείται από τον βασιδιομύκητα Omphalotus olearius.

Η σηψιρριζία που προκαλείται από τον Armillaria mellea είναι συνήθης στα δασικά εδάφη, γι αυτό τον λόγο είναι σοβαρό πρόβλημα σε ελαιώνες που έχουν εγκατασταθεί σε πρόσφατα εκχερσωμένα εδάφη. Είναι γνωστή με πολλά ονόματα όπως “Armillaria root rot”, “mushroom root rot”, “crow rot” κ.α.

Η σηψιρριζία που προκαλείται από τον Rosellinia necatriχ προσβάλει μεγάλο αριθμό δένδρων, θάμνων και ποωδών φυτών και προξενεί ζημιές τόσο στα φυτώρια όσο και στα εγκατεστημένα ενήλικα δένδρα. Η σηψιρριζία που προκαλείτε από τον Omphalotus olearius προσβάλει κυρίως την ελιά και είναι γνωστή με το όνομα Gelatina.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Οι κυριότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς", πτυχιακή εργασία του Μιχελάκη Ευάγγελου, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Ηράκλειο 2006