Στοιχεία υγιεινής προβάτων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Υγιεινή προβάτων

Η καλή υγιεινή κατάσταση [1] ενός οργανισμού αποτελεί προϋπόθεση για τις αυξημένες αποδόσεις. Κανένας οργανισμός εάν δεν είναι υγιής και δεν διατρέφεται σωστά δεν μπορεί να εκδηλώσει το γενετικό του δυναμικό. Τα άρρωστα ζώα δε δείχνουν σχεδόν κανένα ενδιαφέρον για λήψη τροφής. Συνήθως στέκονται απόμερα, ή πλαγιάζουν και δείχνουν γενική απάθεια σε κάθε ερέθισμα του περιβάλλοντος.

Αυτή η κακή κατάσταση των ζώων οδηγεί στη μείωση των αποδόσεών τους. Στα γαλακτοπαραγωγά ζώα συνοδεύεται από σημαντική μείωση της γαλακτοπαραγωγής, ενώ στα κρεοπαραγωγά ζώα, ύστερα από λίγες μέρες εμφανίζονται έντονα σημάδια μείωσης του βάρους. Γι' αυτό απαραίτητη είναι η προληπτική υγιεινή των ζώων και κατά δεύτερο ρόλο η θεραπεία των ασθενειών.

Στα πλαίσια της υγιεινής σε μία εκτροφή προβάτων, τόσο ο ρόλος του κτηνοτρόφου όσο και του ζωοτέχνη και κτηνιάτρου θα πρέπει να στοχεύουν αφενός στην πρόληψη και θεραπεία, αφετέρου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων, είτε μέσω εμβολίων, είτε διατροφικά μέσω της βελτίωσης της διατροφής και της ενίσχυσής της με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά και με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής (απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού, υγρασίας και ρευμάτων αέρα).

Φροντίδες για την προστασία από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος

Οι επιδράσεις του περιβάλλοντος για τις οποίες πρέπει να γίνονται κάποιες φροντίδες απέναντι στα ζώα είναι οι εξής:

 • Θερμοκρασία (Πρέπει να είναι όσο το δυνατό σταθερή και σε κανονικά επίπεδα),
 • Υγρασία (Η υγρασία του στάβλου παίζει σημαντικό ρόλο για την ενδεδειγμένη υγιεινή των εσωτερικών χώρων σταβλισμού των ζώων),
 • Ήλιος-Ηλιακή ακτινοβολία (Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, όπως η ύπαρξη σκιάς),
 • Αέρας-Αερισμός (Ο εξαερισμός του στάβλου πρέπει να είναι επαρκής για την ανανέωση του ατμοσφαιρικού αέρα) και
 • Έδαφος (Σε εδάφη με παθογόνους μικροοργανισμούς και παράσιτα πρέπει να αποφεύγεται η βοσκηση).

Φροντίδες για σωστό σταβλισμό

Τα ειδικά στοιχεία κατασκευής του στάβλου (τοποθέτηση, προσανατολισμός, μορφή, διαστάσεις, κατασκευή, είδος δαπέδου, ανοίγματα αερισμού, εσωτερική διάταξη χώρων, εξοπλισμός) επηρεάζουν καθοριστικά το εσωτερικό περιβάλλον του, δηλαδή το περιβάλλον όπου διαβιούν τα πρόβατα, άρα την υγεία και την απόδοσή τους. Γι' αυτό πρέπει να παίρνονται όλα τα μέτρα για τη σωστή κατασκευή του στάβλου, που θα προστατεύει την υγεία των ζώων.

Φροντίδες για υγιεινή των λειτουργιών του προβάτου

Στις φροντίδες για υγιεινή των λειτουργιών του προβάτου συγκαταλέγονται τα εξής:

 1. Υγιεινή της διατροφής,
 2. Υγιεινή της αναπαραγωγής,
 3. Υγιεινή των νεογέννητων,
 4. Υγιεινή της γαλακτοπαραγωγής και της άλμεξης,
 5. Υγιεινή του δέρματος,
 6. Υγιεινή των νυχιών-κεράτων,
 7. Άσκηση του σώματος,
 8. Περιποίηση των τραυμάτων,

Απολύμανση-Αντισηψία-Ασηψία

Απολύμανση είναι η μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται για την εξόντωση των μικροοργανισμών που προέρχονται από μεταδοτικά νοσήματα ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή και μολύνουν χώρους και αντικείμενα (στάβλους, εργαλεία, κλπ).

Αντισηψία είναι η μέθοδος, με την οποία αναστέλλεται ο πολλαπλασιασμός ή η ανάπτυξη των μικροοργανισμών ή επιτυγχάνεται η εξόντωσή τους επάνω στο σώμα των ζώων και του ανθρώπου.

Ασηψία είναι η πλήρης καταστροφή μικροοργανισμών η οποία επιτυγχάνεται με την αποστείρωση (κλιβανισμό).

Προληπτική υγιεινή

Ένα από τα βασικότερα καθήκοντα ενός κτηνοτρόφου είναι να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία, ώστε να καταλαβαίνει τα πρώτα σημάδια μιας ασθένειας μέσα στο κοπάδι του καθώς και το εάν αυτή είναι μεταδοτική ή όχι.

Στη μελέτη που ακολουθεί (σελίδες 93-108) υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για όσα αναφέρθηκαν παραπάνω σε σχέση με την υγιεινή των προβάτων. Στοιχεία υγιεινής προβάτων
Βιβλιογραφία

 1. Μεταπτυχιακή εργασία του Δημήτριου Χ. Γιολδάση "Μελέτη ίδρυσης προβατοτροφικής επιχείρησης δυναμικότητας 500 προβατίνων", Αθήνα, Νοέμβριος 2010