Συγκομιδή εσπεριδόκαρπων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συλλογή με το χέρι

Γενικά οι εσπεριδόκαρποι συγκομίζονται με το χέρι, με μια συνδυασμένη κίνηση συστροφής και τραβήγματος του καρπού. Στις ευαίσθητες όμως ποικιλίες , λόγω αποσπάσεως στο σημείο του ποδίσκου μέρους του φλοιού, η συγκομιδή γίνεται με αποκοπή του ποδίσκου των καρπών πολύ κοντά στο φλοιό με ειδικό ψαλίδι. Κατά τη συλλογή των καρπών πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους τραυματισμός τους. Κανονικά οι εργάτες πρέπει να φοράνε γάντια κατά τη συλλογή των καρπών.

Μετά τη συλλογή οι καρποί τοποθετούνται προσεκτικά σε ειδικά τελάρα. Τοποθετούνται κυρίως εκείνοι οι καρποί που προορίζονται να καταναλωθούν σαν φρέσκοι και μεταφέρονται στο χώρο συσκευασίας. Τελευταία η χρησιμοποίηση χημικών ουσιών αποκοπής αύξησε την απόδοση των εργατών.

Μηχανική συλλογή

Βασικά χρησιμοποιούνται δονητές διαφόρων τύπων, που σείουν τους κορμούς ή τους βραχίονες των δέντρων. Τελευταία δοκιμάζονται ορισμένα μηχανήματα, που χτυπούν το φύλλωμα με χτένια, ή εκτοξεύουν πάνω σ' αυτό αέρα ή νερό με πίεση. Υποβοηθητικά χρησιμοποιούνται διάφορες χημικές ουσίες αποκοπής, που χαλαρώνουν την πρόσφυση των καρπών και διευκολύνουν την πτώση τους.