Συγκομιδή σόργου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ωρίμανση-Συγκομιδή-Αποθήκευση

Καρποδοτικές καλλιέργειες

Η φυσιολογική ωρίμανση πραγματοποιείται όταν εμφανισθεί η μαύρη κηλίδα στον ποδίσκο του καρπού. Η συγκομιδή γίνεται 7-10 ημ. αργότερα, όταν η υγρασία του καρπού είναι 15-20%. Τότε οι καρποί έχουν πάρει το τελικό τους χρώμα και αρχίζουν να σκληραίνουν. Η συγκομιδή όταν ο καρπός είναι αποθηκεύσιμος (υγρασία 13%) είναι πρακτικά αδύνατη λόγω πιθανών απωλειών από πλάγιασμα, τίναγμα καρπών και προσβολών από έντομα και πουλιά. Η συγκομιδή του σόργου γίνεται με θεραλωνιστικές μηχανές μικρών σιτηρών χωρίς συνήθως μετατροπές όταν πρόκειται για νάνες ποικιλίες ή υβρίδια.

Η αποθήκευση συνιστάται μόνο όταν ο καρπός έχει υγρασία μικρότερη η ίση του 13%. Συνήθως είναι αναγκαία η ξήρανση μετά τον θεραλωνισμό. Η ξήρανση μπορεί να γίνει στον ήλιο (διασκορπίζοντας το προϊόν επιφανειακά σε λεπτές στρώσεις) και με ρεύμα μη θερμαινόμενου ή θερμού αέρα (επί τόπου στην αποθήκη ή σε ειδικά ξηραντήρια). Η θερμοκρασία ξήρανσης δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 95oC όταν ο καρπός προορίζεται για κτηνοτροφή, μεγαλύτερη από 60oC όταν προορίζεται για βιομηχανικές χρήσεις και μεγαλύτερη από 45oC όταν προορίζεται για πολλαπλασιαστικό υλικό.

Κατά την αποθήκευση συνιστάται η αποφυγή προσμίξεων φυτικών τμημάτων, επειδή αυτά αυξάνουν τοπικά την υγρασία, όπως και η αποφυγή αποθήκευσης σπασμένων καρπών οι οποίοι παρουσιάζουν ευπάθεια σε προσβολές παθογόνων.

Παραγωγή προϊόντος για ενσίρωση

Στην υγρασία καρπού 15-20% τα φύλλα και τα στελέχη μπορεί να είναι ακόμη πράσινα και χυμώδη. Το στάδιο αυτό θεωρείται και το καταλληλότερο για τον θερισμό για ενσίρωση διότι:

  • έχει παραχθεί το μέγιστο του ξηρού βάρους των φυτών,
  • η τροφή είναι πιο εύγευστη,
  • τα φυτά περιέχουν ελάχιστο HCN και
  • το ενσιρωμένο προϊόν δεν είναι όξινο.

Για παραγωγή ενσιρώματος υπάρχουν σήμερα αμιγείς ποικιλίες, υβρίδια μεταξύ του σόργου του Σουδάν και παραλλαγών ζαχαροφόρου σόργου και υβρίδια σόργου του Σουδάν. Προϊόν διασταύρωσης σόργου του Σουδάν και ζαχαροφόρου αποτελεί και η μοναδική ποικιλία που διατίθεται από την Κρατική Σποροπαραγωγή, η Μ-3011. Είναι πρώιμη, με άριστη αντοχή στην ξηρασία και καλή αντοχή στις ασθένειες.