Συντήρηση πατάτας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Oι πρώιμες πατάτες ή σκρέιπερς, όπως είναι γνωστές στο εμπόριο, πατάτες δηλαδή που ξεφλουδίζονται εύκολα, διαλέγονται αμέσως μετά την εκρίζωση τους και διατίθενται στο εμπόριο, συνήθως σε ικανοποιητικές τιμές. Oι συνήθεις πατάτες μαζεύονται όταν οι κόνδυλοι ωριμάσουν και μεταφέρονται στα συσκευαστήρια για εξαγωγή. Oι πατάτες αποθηκεύονται κατά διάφορους τρόπους που αναλύονται στη συνέχεια :

  • Διατήρηση σε σωρούς. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται πλέον σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Oι πατάτες πρέπει να είναι τελείως ώριμες και απαλλαγμένες από ασθένειες, κτυπήματα και πληγές. Aρχικά ο χώρος του χωραφιού όπου πρόκειται να διατηρηθούν οι πατάτες καθαρίζεται και ισοπεδώνεται, ακολουθεί ελαφρό σκόνισμα του εδάφους,με ένα εντομοκτόνο και στη συνέχεια τοποθετούνται σε σωρούς που έχουν συνήθως 1 μέτρο ύψος, 1,5 μέτρο πλάτος και μήκος ανάλογο με τη διαθέσιμη ποσότητα πατατών. Ακολουθεί το σκόνισμα ολόκληρου του σωρού με το ίδιο εντομοκτόνο και ο σωρός σκεπάζεται με αχυρόκολες και, τέλος, σαν επιστέγασμα, τοποθετείται ένα παχύ στρώμα από καλαμιές σιτηρών.
  • Διατήρηση σε αποθήκες. Η καλή συντήρηση των συγκοµισθέντων κονδύλων, εξαρτάται από την φυσική τους κατάστασή και από τις συνθήκες διατήρησης τους. Κόνδυλοι οι οποίοι είναι ώριµοι, υγιείς και χωρίς τραύµατα αποθηκεύονται για αρκετά µακρύ χρονικό διάστηµα. Μετά τη συγκοµιδή οι κόνδυλοι τοποθετούνται σε σκοτεινές αποθήκες χύµα σκεπασµένοι µε λινάτσες, µε σταθερή θερµοκρασία γύρω στους 5-10oC, µε καλό αερισµό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποτρέπεται σε µεγάλο βαθµό και η βλάστηση των κονδύλων, οι οποίοι κανονικά εξέρχονται από το λήθαργο δύο µήνες περίπου µετά τη συγκοµιδή τους. Για να αποφευχθεί η είσοδος παθογόνων µυκήτων, µέσω τραυµάτων που έχουν δηµιουργηθεί στους κονδύλους κατά τη συλλογή τους, θα πρέπει να παραµείνουν για 10-15 µέρες σε θερµοκρασία 10-15oC και σχετική υγρασία 90% για να επουλωθούν οι πληγές και ταυτόχρονα να µειωθεί η απώλεια νερού της σάρκας τους. Οι κόνδυλοι παραµένουν στους χώρους αποθήκευσης έως ότου ζητηθούν από την αγορά. Ένα µεγάλο µέρος από αυτούς, διατίθεται στις µεγάλες λαχαναγορές της χώρας µας, ενώ ένα µικρό ποσοστό απορροφάται από τις λαϊκές αγορές. Oι αποθήκες πρέπει να έχουν διπλή οροφή και τα παράθυρα να είναι προστατευμένα με ειδικό δίκτυ με πολύ μικρές τρύπες.
  • Διατήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους. Είναι η πλέον διαδεδομένη σήμερα μέθοδος διατήρησης των πατατών γιατί δεν απαιτείται η χρησιμοποίηση εντομοκτόνων και γιατί οι πατάτες διατηρούνται καλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις δύο προηγούμενες μεθόδους. Με άριστες συνθήκες θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας, διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου, οι πατάτες είναι δυνατό να διατηρηθούν σε ψυκτικούς θαλάμους μέχρι και 7 μήνες. Οι πατάτες που προορίζονται για αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους πρέπει να είναι ώριμες, στεγνές και να έχουν επουλωμένες τις τομές ή πληγές τους.

Τέλος, κατάλληλες θερμοκρασίες μακροχρόνιας διατήρησης του πατατόσπορου είναι 3 - 4oC (όχι κάτω των 2oC), των πατατών για τηγάνισmα 6 - 8oC, για "τσιπς" 9 - 12oC και για βραστές 4 - 5oC.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Βιολογική καλλιέργεια πατάτας στην Κρήτη, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Μπαμιεδάκη Μαρία, Ηράκλειο 2005.