Υποκείμενα βυσσινιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κλωνικά

F12-1

Συνιστάται για αμμοπηλώδη εδάφη, με καλή αποστράγγιση. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με όλες τις ποικιλίες της βυσσινιάς. Δίνει δένδρα ζωηρά και μακρόβια. Θεωρείται ευαίσθητο σε ασβεστώδη εδάφη και ανθεκτικό στο Pseudomonas syringae van Hal.

Saint Lucie 64

Ενδείκνυται για εδάφη ξηρά και ασβεστώδη. Δίνει δένδρα μέτριας ζωηρότητας, που μπαίνουν γρήγορα σε καρποφορία. Παρουσιάζει καθυστερημένη ασυμβιβαστότητα με πολλές ποικιλίες κερασιάς και βυσσινιάς.

Stocton Morello

Συνιστάται για πηλώδη εδάφη. Θεωρείται ανεκτικό και σε υγρά εδάφη. Δεν ενδείκνυται σε αμμώδη εδάφη. Δεν έχει καλή συμβιβαστότητα μ' όλες τις ποικιλίες της βυσσινιάς. Δίνει δένδρα ημινάνα, που μπαίνουν νωρίς σε καρποφορία. Χαρακτηρίζεται ως ανθεκτικό στο Pseudomonas syringae van Hal. Το εμβόλιο στο σημείο του εμβολιασμού σχηματίζει εξόγκωμα (υπερτροφία), αλλά η ένωση είναι ισχυρή. Σχηματίζει αρκετές παραφυάδες.

Prunus Fruticosa Pall

Ενδείκνυται για μέσης σύστασης εδάφη. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με όλες τις ποικιλίες της βυσσινιάς, αλλά έχει αδύνατο ριζικό σύστημα και σχηματίζει πολλές παραφυάδες. Δίνει δένδρα μικρού μεγέθους, που μπαίνουν γρήγορα σε καρποφορία, αλλά μετά από 10 έως 20 χρόνια προκαλεί μικροκαρπία στα δένδρα.

Colt

Συνιστάται για εδάφη μέσης σύστασης, βαθιά, γόνιμα και νοτερά, με μικρή συγκέντρωση ανθρακικού ασβεστίου. Είναι πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με τις ποικιλίες της κερασιάς και βυσσινιάς. Δίνει δένδρα με συμπαγή κόμη και μικρότερα σε μέγεθος κατά 45-55% από εκείνα που δίνει το F12/1, παραγωγικά, που μπαίνουν γρήγορα σε καρποφορία. Στις νοτιότερες Ευρωπαϊκές χώρες δίνει δένδρα μικρότερα σε μέγεθος μόνον κατά 25% απ' εκείνα που δίνει το F12/1. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στις ευνοϊκότερες κλιματικές συνθήκες (θερμοκρασία, ηλιοφάνεια). Έχει ισχυρό ριζικό σύστημα, που εισχωρεί βαθιά στο έδαφος. Σχηματίζει ελάχιστες παραφυάδες και επίκτητες ρίζες στους βλαστούς. Πολλαπλασιάζεται πάρα πολύ εύκολα με φυλλοφόρα, ξυλοποιημένα χειμερινά μοσχεύματα και in vitro. Χαρακτηρίζεται ως λιγότερο ανθεκτικό στο ψύχος απ' το F12/1.

Charger

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό, αν παρουσιάζει συμβιβαστότητα με τη βυσσινιά και κατά πόσον είναι ανεκτικό στο ψύχος.

Vladimir

Δίνει δένδρα μικρότερα σε μέγεθος κατά 50% απ' εκείνα που δίνει το F12-1. Στο σημείο του εμβολιασμού σχηματίζει εξόγκωμα(υπερτροφία) αλλά συμπτώματα ασυμφωνίας δεν παρατηρήθηκαν. Σχηματίζει πολλές παραφυάδες. Πολλαπλασιάζεται σχετικά δύσκολα. Χαρακτηρίζεται απ' αδύνατο ριζικό σύστημα.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Σπορόφυτα

Σπορόφυτα αγριοκερασιάς

Συνιστώνται για αμμοπηλώδη εδάφη, με καλή αποστράγγιση. Αν και δεν ενδείκνυνται για [Αργιλώδη εδάφη|βαριά]], υγρά και κακώς αεριζόμενα εδάφη, συγκριτικά με το μαχαλέπιο ανέχονται περισσότερο τέτοιου είδους συνθήκες. Σε ξηρικές όμως συνθήκες, χωρίς πότισμα, η μαχαλέπιος προσαρμόζεται καλύτερα, γιατί το ριζικό της σύστημα εισχωρεί κάθετα και βαθιά στο έδαφος, ενώ της αγριοκερασιάς είναι επιπολαιόρριζο και αναπτύσσεται οριζόντια. Παρουσιάζουν καλή συμβιβαστότητα μ' όλες τις ποικιλίες της βυσσινιάς. Δίνουν δένδρα πολύ ζωηρά και μακρόβια. Θεωρείται ευαίσθητο σε ασβεστώδη εδάφη.Σπορόφυτα μαχαλεπίου

Συνιστώνται για αμμώδη εδάφη. Δεν ανέχονται υγρά εδάφη. Ενδείκνυνται και για ξηρικά και ασβεστώδη εδάφη. Δεν παρουσιάζουν καλή συμβιβαστότητα μ' όλες τις ποικιλίες και συνήθως σχηματίζεται εξόγκωμα (υπερτροφία) κυρίως, όταν εμβολιάζεται ψηλά πάνω απ' το έδαφος. Δίνουν δένδρα μέτριου μεγέθους και βραχύβια, που μπαίνουν νωρίτερα σε καρποφορία απ' εκείνα που έχουν ως υποκείμενο την αγριοκερασιά. Χαρακτηρίζεται ως λιγότερο ευαίσθητο στην έλλειψη ψευδάργυρου από την αγριοκερασιά.


[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.