Υποκείμενα δαμασκηνιάς Κλωνικά

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Marianna 2624

Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με τις πιο πολλές ποικιλίες δαμασκηνιάς. Συνιστάται η χρησιμοποίησή του ως υποκείμενο της δαμασκηνιάς.

Myrobalan 29C

Πρόκειται για επιλογή ζωηρού σπορόφυτου μυροβαλάνου. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με τις πιο πολλές ποικιλίες δαμασκηνιάς. Μειονέκτημά του, όπως και του Marianna 2624, είναι το αδύνατο ριζικό του σύστημα κυρίως κατά τα πρώτα 3 ή 4 χρόνια. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε διάφορους τύπους εδάφους και συνθήκες υγρασίας, αλλά δεν ανέχεται πολύ βαριά εδάφη.

Myrobalan B

Πρόκειται για κλωνικό υποκείμενο. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε διάφορους τύπους εδάφους και συνθήκες υγρασίας, αλλά δεν ανέχεται πάρα πολύ βαριά εδάφη. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με τις πιο πολλές ποικιλίες δαμασκηνιάς, και δίνει δέντρα ζωηρά και παραγωγικά.

Brompton

Πρόκειται για κλωνικό υποκείμενο. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με όλες τις ποικιλίες της δαμασκηνιάς και δίνει δέντρα μέσου έως μεγάλου μεγέθους. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε συνεκτικά και υγρά εδάφη. Χαρακτηρίζεται από ισχυρό ριζικό σύστημα. Θεωρείται ανθεκτικό στους παγετούς.

Dammas

Δίνει δέντρα μέσου έως μεγάλου μεγέθους. θεωρείται ότι παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με όλες τις ποικιλίες της δαμασκηνιάς.

Pershore

Το υποκείμενο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως στην Αγγλία. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με όλες σχεδόν τις ποικιλίες δαμασκηνιάς, δίνει δέντρα μικρού μεγέθους, που μπαίνουν γρήγορα σε καρποφορία, αλλά πολλαπλασιάζεται σχετικά δύσκολα.

St julien GF 655-2

Είναι κατάλληλο για σχετικά βαριά και ξηρά εδάφη και ανεκτικό στο ανθρακικό ασβέστιο. Δεν ενδείκνυνται σε εδάφη όπου προϋπήρχε ροδακινιά. Δίνει δέντρα μέσου μεγέθους και παραγωγή μεγάλη. Σχηματίζει πολλές παραφυάδες και παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με όλες τις ποικιλίες της δαμασκηνιάς.

Damas 1869

Είναι κατάλληλο για πολύ βαριά εδάφη και ανεκτικό στο ανθρακικό ασβέστιο. Ενδείκνυται σε εδάφη με προβλήματα επαναφύτευσης. Δίνει δέντρα μέσου μεγέθους και παραγωγικά, που μπαίνουν γρήγορα σε καρποφορία. Σχηματίζει πολλές παραφυάδες και παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με τις πιο πολλές ποικιλίες της δαμασκηνιάς.

Pixy

Συγκριτικά με το St. Julien GF 655/2, δίνει δέντρα μικρότερα σε μέγεθος κατά 30%, παραγωγικά, ταχείας εισόδου σε καρποφορία, που παράγουν μεγαλύτερους καρπούς με ψηλότερη συγκέντρωση σακχάρων. Είναι κατάλληλο για βαριά εδάφη και ευαίσθητο στην ξηρασία. Παρουσιάζει καλή συμβιβαστότητα με τις μέχρι σήμερα δοκιμασθείσες ποικιλίες της δαμασκηνιάς. Συνιστάται η χρησιμοποίησή του, ως υποκειμένου της δαμασκηνιάς.

Prunus angustifolia

Το υποκείμενο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νάνο υποκείμενο για ποικιλίες, που παρουσιάζουν καλή συμβιβαστότητα μ’ αυτό. Στις ΗΠΑ, που δοκιμάστηκε με τις ποικιλίες burbank και beauty, έδωσε δέντρα υγιή και παραγωγικά με αρκετό νανισμό.

Prunus besseyi

Δίνει δέντρα αρκετά νάνα με ποικιλίες της Ιαπωνικής και Ευρωπαϊκής, αλλά παρουσιάζει ασυμφωνία και δίνει ασθενική βλάστηση με ποικιλίες του είδους P. insititia.