Φυλή Ανδαλουσίας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άλογα Ανδαλουσίας
Άλογα Ανδαλουσίας
Άλογα Ανδαλουσίας

Προέλευση της φυλής αυτής είναι η Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα η Ανδαλουσία, οι επαρχίες του Κάδιθ, Σεβίλλη και Μεδίνα Σιφόνια, Κόρδοβα. Το ύψος τους φτάνει τα 1,52-1,54 μ. Το κυρίως χρώμα των Ανδαλουσιανών είναι το γκρίζο, οφνό, μια πυρρόξανθη καφέ απόχρωση, μερικά ξανθά και ερυθρόφαια.

Ο Ανδαλουσιανός τύπος [1] είναι ευγενικός και πειθήνιος, περήφανος, έξυπνος και ζωηρός. Χαίρεται να δουλεύει και εκπαιδεύεται εύκολα. Είναι υπάκουο και στοργικό με τους ανθρώπους. Στην Ισπανία συχνά τα ιππεύουν μικρά παιδιά, αλλά έχουν όλη την ζωντάνια και την παρουσία που απαιτεί ο έμπειρος ιππέας από ένα άλογο επιδείξεων ή παρελάσεων.

Οι Ανδαλουσιανοί είναι κομψοί και όμορφοι. Το μακρύ κεφάλι καταλήγει συχνά σε μια στρογγυλεμένη μουσούδα και τα μάτια είναι μεγάλα και εκφραστικά. Άλλα χαρακτηριστικά είναι η πλούσια χαίτη τους, τα μικρά αφτιά και η μυώδεις ώμοι. Οι ώμοι είναι χαμηλοί και στρογγυλεμένοι, όπως και η ράχη. Η ουρά είναι τοποθετημένη χαμηλά. Χαίτη πλούσια, συχνά κυματιστή. Το τρίχωμα της χαίτης και της ουράς είναι μεταξένιο. Τα άκρα έχουν μέσο ύψος, είναι κομψά αλλά και δυνατά. Ράχη, συμπαγής ισορροπημένη, στιβαρή, ίσια. Λαιμός δυνατός, ψηλός τράχηλος, αριστοκρατικό παρουσιαστικό. Στήθος, πλατύ και βαθύ.

Ο Ανδαλουσιανός είναι ελαφρύ άλογο ιππασίας και υπέροχο άλογο ιππικής δεξιοτεχνίας, ενώ είναι εξαίρετοι ίπποι υπερπήδησης εμπορίων.

Αυτά τα άλογα έχουν υψηλή κίνηση με μικρό, αλλά ομοιόμορφο βηματισμό και χαρακτηριστική υψηλή κίνηση του γονάτου.

Το σύγχρονο Ανδαλουσιανό είναι από τις καθαρότερες και παλαιότερες ράτσες του κόσμου. Αδέλφια του είναι το Λουσιτάνο, το Καρθουσιανό, το Αλτέρ Ρεάλ, το Καστίλης, το Εστρεμένιο και το Θαπατέρο τα οποία εκπροσωπούν τον τύπο του αλόγου που απεικονίζεται στις Ιβηρικές προϊστορικές σπηλεογραφίες.

Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι οι Ανδαλουσιανοί προέρχονται από την αραβική γραμμή αίματος. Η Ισπανία είναι ίσως η μόνη χώρα στην οποία κατάφεραν να επιβιώσουν αυτά τα άλογα κατά τη διάρκεια της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων. Το πόνι Σορράια, θεωρείται ο αρχέγονος πρόγονος των Ανδαλουσιανών αλόγων Η εξωτερική εμφάνιση των πόνι Σοράια είναι παρόμοια με αυτή των αλόγων Ταρπάν.

Τα πρώτα πόνι που έζησαν στην Ιβηρική Χερσόνησο, διασταυρώθηκαν πριν από αιώνες με τα άλογα που έφεραν οι Βάνδαλοι από τον Βορρά. Το πρώτο όνομα της επαρχίας στην οποία δημιουργήθηκαν αυτά τα άλογα ήταν "Βανδαλουσία", όνομα το οποίο, με την πάροδο των χρόνων έγινε "Ανδαλουσία".

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Μαθαίνοντας για τα άλογα, Φυλές αλόγων, Φυλή Ανδαλουσίας