Φυλή Ευδήλου Ικαρίας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φυλή Ευδήλου Ικαρίας

Το πρόβατο Ευδήλου Ικαρίας [1] πρόκειται για ένα ζώο μεσαίου έως μεγάλου σωματικού μεγέθους. Το ύψος του ακρωμίου του (δηλαδή του υψηλότερου σημείου στην πλάτη) φτάνει στα 74cm για τα αρσενικά πρόβατα, τα 66cm για τα θηλυκά ζώα. Το σωματικό βάρος τους κυμαίνεται γύρω στα 60kg για τους κριούς και 47kg για τις προβατίνες της φυλής.

Ο χρωματισμός των ζώων αυτών είναι λευκός. Έχουν μικρό και στενό κεφάλι. Το επιρρίνιο είναι μακρύ και ελάχιστα κυρτό. Τα αυτιά τους είναι σχετικά μεγάλα, πλάγιας διεύθυνσης, ελαφρώς ημικρεμάμενα. Οι κριοί εμφανίζονται με ισχυρά ελικοειδή κέρατα, ενώ τα θηλυκά είναι ακέρατα ή με κέρατα ατελώς ανεπτυγμένα. Τα άτομα της φυλής είναι ομοιόμαλλα και αναμικτόμαλλα. Η ουρά είναι τριγωνικού μήκους 30cm και μετρίου πλάτους 9cm.

Ο αριθμός πολυδυμίας ανέρχεται στο 1,5. Η εποχή των τοκετών είναι τον Ιανουάριο. Όσον αφορά στα παραγωγικά τους χαρακτηριστικά, η γαλακτοπαραγωγή ανέρχεται στα 150kg γάλακτος.

Η διατροφή γίνεται σε βοσκές οπωρώνων κατά κανόνα φτωχές κατά τη θερινή περίοδο. Γίνεται επίσης χορήγηση σανού χόρτου και συμπυκνώματος αραβοσίτου και βαμβακόπιτας.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα ikarianews.net - Φυλή προβάτου Ευδήλου Ικαρίας