Φυλή Κοζάνης

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φυλή Κοζάνης

Πρόβατο Κοζάνης [1] ονομάζεται σε μερικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας το ορεινό πρόβατο της χώρας που δεν ανήκει σε μία συγκεκριμένη φυλή. Είναι πρόβατο με υψηλό ποσοστό γονιδίων ορεινών φυλών που έχουν εξαφανιστεί ή τείνουν να εξαφανιστούν, όπως το Σαρακατσάνικο, το Αρβανιτοβλάχικο, το Γραμμουστιανό κ.ά. και με πολύ μικρό ποσοστό γονιδίων πεδινών φυλών, όπως της Καραγκούνικης, Χίου κ.ά.

Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πρόβατα με αυτό το γενετικό υλικό εκτρέφονται σήμερα στα ορεινά και ημιορεινά διαμερίσματα του μεγαλύτερου ηπειρωτικού τμήμταος της χώρας. Πολλά απ' τα εκτρεφόμενα ποίμνια μετακινούνται κατά τους χειμερινούς μήνες σε πεδινές περιοχές, κυρίως της Θεσσαλίας. Εξαιτίας της μεγάλης παραλλακτικότητας που παρουσιάζει στην εμφάνιση και τις αποδόσεις του, δεν είναι δυνατή η λεπτομερής περιγραφή του. Σε γενικές γραμμές το ύψος ακρωμίου και το σωματικό βάρος των θηλυκών είναι 60-62cm και 42-45kg αντίστοιχα. Σταβλίζεται στην πλειονότητά του σε παραδοσιακά ποιμνιοστάσια και η διατροφή του στηρίζεται στις βοσκές και συμπληρώνεται με συμπυκνώματα και μηδική κατά την περίοδο της γαλουχίας. Έχει πολυδυμία 110 έως 120% και μέση γαλακτοπαραγωγή 80-100kg.

Βιβλιογραφία

  1. "Εγχώριες Φυλές Προβάτων", Εμμ. Ρογδάκης, Καθηγητής Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών