Φυλή Σελ Φρανσέ-Γαλλικό Άλογο Σέλας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φυλή Σελ Φρανσέ-Γαλλικό Άλογο Σέλας
Φυλή Σελ Φρανσέ-Γαλλικό Άλογο Σέλας

Η προέλευση της φυλής [1] αυτής είναι η Γαλλία.

Το κεφάλι του αλόγου είναι μεσαίου μεγέθους, το προφίλ μπορεί να είναι κοίλο ή ευθύ, ενώ τα αφτιά είναι κάπως μακριά. Ο δυνατός και μακρύς λαιμός ξεκινά έντονα από την ακρώμια. Το μήκος της ράχης και των πλευρών είναι μεγάλο. Η συνολική εντύπωση είναι ενός μεγάλου και με ξεχωριστή εμφάνιση αλόγου]].

Το ελάχιστο ύψος γι' αυτή τη ράτσα είναι 1.55μ., ενώ τα μεγαλύτερα άλογα μπορεί να ξεπεράσουν το 1.63μ.

Το χρώμα των Σελ Φρανσέ είναι συνήθως καστανό, αλλα επιτρέπονται και άλλα χρώματα.

Ο χαρακτήρας των Σελ Φρανσέ είναι πολύ καλός. Πρόκειται για φιλικά και υπάκουα ζώα, αλλά ζωηρά. Τα Σελ Φρανσέ είναι εξαίρετα άλογα ιππασίας και υπερπήδησης εμποδίων.

Οι κινήσεις των αλόγων αυτής της ράτσας κατά το βάδισμα, τον τροχασμό, τον τριποδισμό και τον καλπασμό είναι σπαθάτες, πηδηχτές και εκτεταμένες. Η κίνηση των γονάτων του Σελ Φρανσέ είναι ιδιαιτέρως υψηλή για άλογο ιππασίας. Τα άλογα αυτά είναι φυσικοί άλτες.

Η ιστορία της ράτσας αυτής φτάνει μέχρι τα χρόνια της Μαυριτανικής κατοχής στη Νότια Γαλλία. Κατά τον Μασαίωνα, τα Σελ Φρανσέ ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή στην υψηλή κοινωνία, αλλά η δημοτικότητά τους άρχισε να φθίνει μέχρι την "ανανέωση" της ράτσας τον 19o αιώνα, με την πρόσμιξη αίματος Αγγλικού Καθαρόαιμου.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Άλογα-Ράτσες Αλόγων, Γαλλικό Άλογο Σέλας