Φυλή Clydesdale

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φυλή Clydesdale
Φυλή Clydesdale

Clydesdale [1] είναι το όνομα μιας φυλής αλόγων που προέρχεται από την περιοχή της Clydesdale στη Σκωτία. Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά αυτού του αλόγου είναι το τεράστιο ανάστημά του και η εξαιρετική αντοχή του. Η Clydesdale έχει μια μακρά ιστορία ως άλογο εργασίας, αλλά επίσης συχνά θεωρείται άλογο οικόσιτο.

Η φυλή αυτή προέρχεται από τη Σκωτία και ιδρύθηκε από τους γεωργούς του Lanarkshire. Η φυλή έγινε τόσο για εμπορικές μεταφορές και γεωργικούς σκοπούς και άρχισαν να εμφανίζονται σε όλη τη Σκωτία ενώ στη συνέχεια, σιγά-σιγά σε όλη τη βόρεια περιοχή της Αγγλίας.

Τα νεογέννητα Clydesdales συνήθως ζυγίζουν γύρω στα 125 κιλά. Κατά μέσο όρο, τα αρσενικά Clydesdales ζυγίζουν μεταξύ 1.700 και 2.200kg, ενώ οι θηλυκές Clydesdales ζυγίζουν 1.500 έως 2.000 κιλά. Από την άποψη χρωματισμού, τα άλογα είναι συνήθως καφέ, μαύρο, καστανό. Λευκά σημάδια είναι κοινά για τα πόδια και το πρόσωπο της φυλής. Τα Clydesdales έχουν μεγάλα ρουθούνια και μακρύ λαιμό. Τα άλογα έχουν επίπεδες οπλές, μυώδεις και νευρώδεις μηρούς και σχετικά στενές πλάτες.

Σε γενικές γραμμές τα Clydesdale άλογα μπορούν να ζήσουν μέχρι τα 20 χρόνια τους. Όσον αφορά στην υγεία, μια συχνή πάθηση που κατά καιρούς πλήττει τα Clydesdale είναι γνωστή ως ποδοδερματίτιδα («γρατζουνιές»). Η φλεγμονώδης διαταραχή προκύπτει όταν τα άλογα ξοδεύουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα περιβάλλον που είναι υγρό.

Τα Clydesdale άλογα είναι αξιόλογα για την ενεργή και ζωντανή διάθεσή τους. Άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα Clydesdales περιλαμβάνουν την εξυπνάδα, την ευγένεια και την υπομονή. Τα Clydesdale είναι γνωστά διεθνώς για τη χρήση τους σε διαφημιστικές καμπάνιες που δημιουργήθηκαν από την Budweiser. Τα άλογα που συχνά αναφέρονται με το όνομα "Budweiser Clydesdales" εκτός απ'τη χρησιμοποίησή τους σε διαφημίσεις συχνά κάνουν εμφανίσεις σε διάφορους αγώνες. Μερικές φορές μπορεί επίσης μπορεί να χρησιμοποιούνται σε βαριά εργασία στις παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις που είναι παλιού τύπου και δε βασίζονται σε σύγχρονα μηχανήματα.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Μαθαίνοντας για τα άλογα, Φυλές αλόγων, Φυλή αλόγου Clydesdale