Φύλο αλόγων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Φοράδα

Φοράδα ονομάζεται το θηλυκό άλογο ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών. Τα νεότερα θηλυκά ονομάζονται φοραδίτσες. Οι φοράδες είναι, σε γενικές γραμμές πιο λυγερές και ανέμελες από τους επιβήτορες, υπάρχουν όμως και παραδείγματα που υποδεικνύουν το αντίθετο. Οι φοράδες κατά την περίοδο του οίστρου τους, μπορεί να είναι δύσκολες και ανήσυχες. Οι φοράδες που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγικούς σκοπούς ονομάζονται φοράδες αναπαραγωγής.

Εκτομίας

Ο εκτομίας είναι το αρσενικό άλογο που έχει ευνουχιστεί ή αλλιώς έχει υποστεί ορχεκτομία. Οι εκτομίες είναι στείροι, αλλά είναι συνήθως πιο εύκολοι στο χειρισμό τους απ' ό,τι οι επιβήτορες και αυτός είναι ο λόγος που προτιμάται να ευνουχίζονται τα αρσενικά άλογα.

Επιβήτορας

Ο επιβήτορας είναι ένα μη ευνουχισμένο αρσενικό άλογο ηλικίας περίπου τεσσάρων ετών. Ένα μη ευνουχισμένο νεότερο άλογο ονομάζεται πουλάρι. Οι επιβήτορες έχουν ρωμαλέα σωματική διάπλαση, δυνατό λαιμό και πιο εύσωμη διάπλαση από τις φοράδες. Οι επιβήτορες έχουν διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς απ' ό,τι οι φοράδες, έχουν καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντός τους και συνήθως σφύζουν από ενέργεια.

Δεν υπάρχει πιο όμορφο θέαμα από έναν ζωηρό επιβήτορα με καλή συμμόρφωση. Ωστόσο, λέγεται πως είναι εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή τους ιδιαιτέρως όταν περιτριγυρίζεται από φοράδες σε περίοδο οίστρου, αλλά μαθαίνει πιο εύκολα. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι δυνατόν να γενικεύσουμε σχετικά με τέτοιου είδους ζητήματα. Οι επιβήτορες που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή ονομάζονται επιβήτορες αναπαραγωγής.

Κρυπτορχίς

Ο επιβήτορας, οι όρχεις του οποίου δεν "κατέβηκαν" κατά την εφηβεία, αλλά παραμένουν κρυφοί, είναι στείρος. Αυτοί οι επιβήτορες θεωρούνται ασταθείς. Οι ασταθείς επιβήτορες αντιδρούν στις φοράδες όπως οι σταθεροί επιβήτορες.