Χαβιάρι

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χαβιάρι
Χαβιάρι
Λευκό χαβιάρι

Το χαβιάρι είναι ένα παρασκεύασμα, φτιαγμένο από αλίπαστα (αλατισμένα) αβγά οξύρρυγχου (είδος ψαριού), που υποβάλλονται σε μια σχετική ωρίμανση.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής χαβιαριού [1] στον κόσμο είναι η Ρωσία και σε πολύ μικρό ποσοστό το Ιράν.

Το χαβιάρι είναι σπάνιο

Η σπανιότητα του προϊόντος προέρχεται από το γεγονός ότι ο οξύρρυγχος για να παράγει αυγά πρέπει να μεγαλώσει και παράγει αυγά μία φορά κάθε έξι χρόνια περίπου.

Ξεκίνησε από τη Ρωσία

Η παράδοση του χαβιαριού όπως την ξέρουμε εμείς προέρχεται από τη Ρωσία ενώ εισήχθη στη Γαλλία για πρώτη φορά τη δεκαετία του 20 από τους αδελφούς Πετροσσιάν.

Η παρασκευή του

Τα αυγά του ψαριού, όταν εξαχθούν από την κοιλιά του θηλυκού, πλένονται, κοσκινίζονται, μπαίνουν σε άλμη και έπειτα στραγγίζονται και συσκευάζονται σε ειδικά μεταλλικά κουτιά. Το χαβιάρι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

  1. Το μαύρο χαβιάρι και
  2. Το λευκό χαβιάρι (εξαιρετικά σπάνιο και πολύ ακριβό).

Το κόστος του μαύρου χαβιαριού

Το μαύρο χαβιάρι ποικιλίας Μπελούγκα κοστίζει πάνω από 200 ευρώ τα 50 γραμμάρια. Οι κόκκοι του είναι μεγάλοι σαν φακές ολοστρόγγυλοι, λαμπεροί με χρώμα που κυμαίνεται από γκρι έως γκρι ανοιχτό.

Λευκό χαβιάρι

Το λευκό χαβιάρι το φυλλάσουν μόνο για τους αυτοκράτορες, τους Βασιλείς και τους Πρωθυπουργούς ενώ στι Ιράκ το προσέφεραν μόνο στο Σάχη. Σήμερα είνααι όχι μόνο ιδιαίτερα σπάνιο αλλά και πανάκριβο γι' αυτό και υπάρχει λίστα αναμονής για την αγορά του μιας και προέρχεται από οξύρρυγχο άνω των 60 ετών, που τα αυγά του παίρνουν ένα λευκόχρυσο χρώμα.





Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Ενημερωτικός, Χαβιάρι, παρασκευή και κόστος του