Χρήσεις γαρύφαλλου

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της ανθοκομίας στην Ελλάδα εμφανίζει σημαντικές αλλαγές. Η παραγωγή φυτών κηποτεχνίας και γλαστρικών φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου εμφανίζει δυναμική ανάπτυξη, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν σ’ αυτά τα ανθοκομικά προϊόντα έναντι των νωπών ανθέων. Εκείνα με τη σειρά τους επιστρέφουν μεγάλους τζίρους από τη λιανική πώληση στα φυτώρια και στα κέντρα κήπων. Η ανάπτυξη σ’ αυτόν τον κλάδο της ανθοκομίας οφείλεται κυρίως στην ανάγκη των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν καλλωπιστικά φυτά στο αστικό περιβάλλον, σε εσωτερικούς χώρους, σε ιδιωτικούς κήπους, σε δημόσια πάρκα και ακάλυπτους χώρους. Αυτή η ανάγκη συμβαδίζει τα τελευταία χρόνια με την τεράστια ανοικοδόμηση των αστικών κέντρων.

Τα δρεπτά άνθη, από την άλλη μεριά, έχουν σταθερό κοινό και χρησιμοποιούνται κυρίως σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι γιορτές. Ωστόσο, η έλλειψη σταθερής ποιότητας, ο μεγάλος ανταγωνισμός από άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχες περιστάσεις χαράς και γιορτής (π.χ. οινοπνευματώδη, γλυκά, μικροαντικείμενα) έχουν οδηγήσει στη μείωση της διακίνησης και της αγοράς ανθέων. Ταυτόχρονα, μείωση παρατηρείται και στις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα και ακόμα περισσότερο στις ελληνικές εξαγωγές. Το φαινόμενο οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων παραγωγών σε σχέση με ξένους οίκους της Β. Ευρώπης, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Καλλιέργεια γαρυφαλλιάς σε θερμοκήπιο με σκοπό την παραγωγή δρεπτών άνθεων, πτυχιακή μελέτη του φοιτητή Αντωνίου Σβαρνόπουλου, τμήμα Θερμοκηπιακών καλλιεργειών και Ανθοκομίας, Καλαμάτα 2010.