Colostrum (Πρωτόγαλα αγελάδας, πύαρ)

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Colostrum [1] είναι το γάλα το οποίο παράγεται τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό απ' την αγελάδα. Διαφέρει στη σύνθεσή του ουσιαστικά από το κανονικό γάλα, εκπληρώνει σημαντικές λειτουργίες για το νεογέννητο και εξασφαλίζει την επιβίωση του μοσχαριού.

Τα μοσχαράκια, αντίθετα με τους ανθρώπους, όταν γεννιούνται δεν διαθέτουν ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν διαθέτουν τα αντισώματα (ανοσφαιρίνες) και χρειάζονται το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας ώστε να επιβιώσουν. Το Colostrum μεταφέρει αυτή την προστασία μέσω της υψηλής συγκέντρωσης αντισωμάτων σε μια φυσική μορφή υγρού.

Οι αγελάδες παράγουν τις 2 πρώτες ημέρες 36 λίτρα πρωτόγαλα εκ των οποίων το νεογέννητο χρειάζεται μόνο 16 λίτρα. Το πλεόνασμα μπορεί να συλλεχθεί και να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους.

Θρεπτική αξία colostrum

Πρωτόγαλα αγελάδας σε υγρή μορφή

Τα σημαντικότερα συστατικά του colostrum μπορούν βασικά να χωριστούν σε τρείς σημαντικές κατηγορίες: θρεπτικά συστατικά, παράγοντες ανοσοποιητικού συστήματος και παράγοντες ανάπτυξης και βιοενεργών συστατικών.

Θρεπτική αξία του Colostrum.

Το πρωτόγαλα αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (46.7%), υδατανθράκων (27.2%) και λιγότερο λίπος (18%). Οι σημαντικότερες βιταμίνες και μέταλλα που περιέχει είναι οι βιταμίνες Α, Β12 και Ε και το Θείο (S, μέταλλο που έχει πολλαπλάσιες χρήσεις στο μεταβολισμό και ως τμήμα πολλών δομικών πρωτεϊνών σωμάτων) ενώ σε μικρότερη ποσότητα βρίσκονται οι υπόλοιπες βιταμίνες και μέταλλα.

Παράγοντες ανοσοποιητικού συστήματος.

Ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα). Είναι αμυντικοί παράγοντες ευρέως φάσματος, οι οποίοι δρουν ενάντια στα βακτήρια και στους ιούς. Υπάρχουν 5 είδη ανοσοσφαιρινών σε όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου και των ανθρώπων. Στο colostrum περιέχονται όλα.

Λακτοφερίνη. Είναι ένα πολύ δυνατό αντιβιοτικό και αντιβακτηριακο συστατικό.

Κυτοκίνες. Βοηθούν σημαντικά στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και στην ρύθμιση της λεμφικής δραστηριότητας, στην αύξηση της ενέργειας των Τ- κυττάρων και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της ευαισθησίας και την διάρκεια των αντιδράσεων ανοσοποίησης.

Ιντερλουκίνη-10. Είναι ένας εξαιρετικός καταστολέας φλεγμονών.

Παράγοντες ανάπτυξης και βιοενεργών συστατικών.

Ορμόνη αύξησης (GH), ινσουλίνη-όπως την αύξηση παράγοντας-I και ΙΙ ( Igf-1 και Igf-2), παράγοντας αύξησης (EgF), παράγοντας αύξησης ινοβλάστεων (FgF), αιμοπετάλιο-παραγόμενος παράγοντας αύξησης (PDGF), που μετασχηματίζει τους παράγοντες Α & B αύξησης (TgA και Β).

PRP- Proline-rich Polypeptide( Προλήνε- πλούσιο- πολυπεπτίδες). Είναι ορμόνη που εκκρίνεται από τον θύμο αδένα (κεντρική εντολή οργανισμών για το ανοσοποιητικό σύστημα) και μετατρέπει τα λευκά κύτταρα του αίματος σε λειτουργικά ενεργά κύτταρα T. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στη θεραπεία των αυτοάνοσων διαταραχών και του καρκίνου.

Ολίγο-πολυσακχαρίτες and Glycoconjugates.Είναι σάκχαρα τα οποία προσκολλώνται στα παθογόνα βακτήρια (εισβολείς), με αποτέλεσμα να τα αποτρέπει από το να διαπεράσουν το εντερικό τοίχωμα Egf και lgf-1.Βοηθούν την ανάπτυξη των οστών, μυών, νεύρων και ιστών, όπως επίσης και στην εξισορρόπηση των σακχάρων του αίματος.

Πρωτόγαλα αγελάδας σε μορφή κάψουλας

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη για την υγεία είναι.

 • Προωθεί την σύνθεση και την αποκατάσταση του DNA και RNA.
 • Βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού: καταστρέφει ιούς–βακτήρια–μύκητες (όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα, η esherichia coli, η candida και τα κρυπτοσπορίδια), βοηθά στην άμεση επούλωση των τραυμάτων.
 • Δρά κατασταλτικά σε φλεγμονές που το όνομά τους τελειώνει σε: "-ίτις" (π.χ.: Ωτίτις, Δερματίτις κλπ.).
 • Ανοσοενισχυτικό σε χημειοθεραπείες και σε αυτοάνοσες ασθένειες.
 • Έχει σημαντική αντιγηραντική δράση, μειώνει τις ρυτίδες.
 • Μειώνει την υπερπλασία του προστάτη και βελτιώνει την υγεία του προστάτη.
 • Μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών.
 • Οξύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες–ενισχύει την μνήμη.
 • Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τους διαβητικούς ή τους υπογλυκαιμικούς.
 • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, ενισχύει τις καύσεις, βελτιώνει τη μυϊκή σύσταση του σώματος και κατά συνέπεια τις αθλητικές επιδώσεις.
 • Αυξάνει την σεξουαλική διάθεση.
 • Βοηθά στον σωστό σχηματισμό των οστών.
 • Προσφέρει αυξημένη προστασία έναντι Αλτσχάιμερ, AIDS και παρόμοιων ασθενειών.
 • Βελτιώνει την ποιότητα και το χρώμα του δέρματος και βοηθά στην ποιότητα των μαλλιών.
 • Έχει αντιοξειδωτική δράση.
 • Έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στα συμπτώματα των εξής ασθενειών.
 • Αναιμία, αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άσθμα, κολίτιδα, χρόνια κόπωση, γρίπη, βήχας, χρόνιοι πόνοι, πόνοι αρθρώσεων, κατάθλιψη, διαβήτης, καρδιακό φύσημα, νευρικές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, έλκος, έρπης, αιμορροΐδες, στρες, προβλήματα θειροειδούς, αυτοάνοσες ασθένειες.
Στο σύνδεσμο που ακολουθεί υπάρχουν πληροφορίες για το πρωτόγαλα και για τις ευεργετικές του ιδιότητες. To Πρωτόγαλα (colostrum).

[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

 1. To Πρωτόγαλα (colostrum)
 2. Πρωτόγαλα. Η τροφή γεμάτη υγεία.