Ασθένεια αζαλέας ωίδιο

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 10:32, 7 Απριλίου 2016 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα φύλλα του φυτού της αζαλέας προσβάλλονται από διάφορα είδη ωιδίου (Powdery Mildew) τα οποία όλα έχουν ατελή μορφή του γένους Oidium. Στα αναπτυγμένα φύλλα εμφανίζονται χλωρωτικές περιοχές που καλύπτονται από τη χαρακτηριστική αλευρώδη εξάνθηση του παθογόνου. Σε μερικές ποικιλίες παρατηρείται ελάχιστη μόνο ανάπτυξη εξανθήσεως. Τα κυριότερα είδη που αναφέρονται ως παθογόνα της αζαλέας είναι τα Erysiphe polygoni DC. και Microsphaera penicillata (Wallr.:Fr.) Lev.

Το ωίδιο στις ευρωπαϊκές χώρες προκαλεί συχνά σοβαρά προβλήματα στις υπαίθριες καλλιέργειες της αζαλέας. Πάντως το περισσότερο διαδεδομένο είδος του παθογόνου στην Ευρώπη που προσβάλλει την αζαλέα θεωρείται το Microsphaera azaleae U. Braun (Erysiphaceae, Erysiphales, Ascomycetes). Ένα δεύτερο είδος του παθογόνου μύκητα το οποίο περιγράφηκε τελευταία στο Βέλγιο σε αζαλέα είναι το Microsphaera digitata Inman et al. O Microsphaera azaleae διαπιστώθηκε πρόσφατα στην Ιταλία σε φυτά Rhododendron japonicum x Rhododendron molle. Ως η ατελής μορφή των παθογόνων αναφέρεται ο Oidium ericinum Erikss. Εναντίον της ασθένειας χρησιμοποιούνται κατάλληλα μυκητοκτόνα (azoxystrobin, thiophanate-methyl, myclobutanil, triadimefon, ή triflumizole).

[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ασθένειες καλλωπιστικών φυτών, του Ομότιμου Καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χ.Γ.Παναγόπουλου, Αθήνα 2003.