Βερτισιλλίωση βαμβακιού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 05:46, 2 Αυγούστου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αποτελεί μία από τις πιο επιζήμιες ασθένειες του βαμβακιού η οποία προκαλεί σημαντική απώλεια της παραγωγής, περιορίζοντας την ανάπτυξη και απόδοση των φυτών (λιγότερα "καρύδια", πρόωρο άνοιγμα). Οι συνέπειες είναι σοβαρότερες όσο πιο νεαρά κι ευαίσθητα είναι τα φυτά, φτάνοντας μέχρι και τη νέκρωσή τους. Οι αδρομυκώσεις του βαμβακιού οφείλονται στους μύκητες του γένους Verticillium και Fusarium. Στην Ελλάδα, σε όλες τις περιοχές όπου καλλιεργείται βαμβάκι, συναντάται το είδος Verticillium dahliae και η ασθένεια που προκαλεί είναι γνωστή σαν βερτισιλλίωση.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα, όπου αρχικά παρουσιάζονται χλωρωτικές (κίτρινες) κηλίδες που γίνονται καστανές και στη συνέχεια εξαπλώνονται σε ολόκληρο το φύλλο. Όταν η προσβολή είναι πρώϊμη προκαλεί νέκρωση των φυτών, ενώ στις όψιμες προσβολές προκαλείται μάρανση, αποφύλλωση και πρώϊμο άνοιγμα των καρυδιών. Σε τομή του στελέχους διακρίνεται χαρακτηριστικός καστανός μεταχρωματισμός στο ξύλο.

Ο μύκητας μολύνει τα φυτά από το έδαφος, μέσω του ριζικού συστήματος. Εγκαθίσταται στα αγγεία του ξύλου, παρεμποδίζοντας τον εφοδιασμό του φυτού με νερό αλλά και θρεπτικά στοιχεία με συνέπεια το μαρασμό των φυτών. Διατηρείται στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα και μεταδίδεται κυρίως με το νερό του ποτίσματος αλλά και με τον αέρα. Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 22 - 23oC, ενώ πάνω από 30oC η ανάπτυξη της ασθένειας επιβραδύνεται.

Η αντιμετώπισή της βασίζεται σε προληπτικά μέτρα, όπως σπορά ανεκτικών ποικιλιών, σπορά την κατάλληλη εποχή (ευνοϊκές συνθήκες για γρήγορη ανάπτυξη των φυτών) σε χωράφι απαλλαγμένο από μόλυσμα, εφαρμογή αμειψισποράς ή καλλιεργητικών τεχνικών σε μολυσμένα χωράφια για περιορισμό της ασθένειας.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Βιομηχανικά Φυτά - Βαμβάκι και υπόλοιπα κλωστικά Ελαιοδοτικά - Ζαχαρότευτλα - Καπνός",Γαλανοπούλου - Σενδουκά Στέλλα, Καθηγήτρια Γεωργίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας