Εχθρός τριανταφυλλιάς αφίδες

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:54, 5 Φεβρουαρίου 2016 υπό τον X skiadas (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ανήκει στο είδος Percicae το γένος Myzus της οικογένειας Aphididae της υπεροικογένειας Aphidoidea. Απομυζούν το χυμό από τα φύλλα, τους τρυφερούς βλαστούς και τα άνθη. Το φυτό γίνεται καχεκτικό και στα φύλλα παρατηρείται συστροφή και πρόωρη φυλλόπτωση. Επίσης οι αφίδες είναι φορείς ασθενειών. Η καταπολέμησή τους γίνεται με εντομοκτόνα. [1]

Όπως στον τετράνυχο, στο θρίπα και στον αλευρώδη, έτσι και στις αφίδες υπάρχουν φυσικοί και χημικοί τρόποι καταπολέμησης των, οι οποίοι αναλύονται παρακάτω:

  • Φυσικός εχθρός της μελίγκρας-αφίδες, είναι ο περίεργος καιρός που μπορεί να την εξολοθρεύσει κυριολεκτικά.
  • Επειδή όμως ο καιρός δεν ελέγχεται, οι κηπουροί καλλιεργητές μπορούν να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση της, ελέγχοντας τους χώρους τους αρχικά, για έντομα που διατηρούν μαζί της.
  • Στη συνέχεια βέβαια, το νερό μπορεί να την εξολοθρεύσει εύκολα και γρήγορα, αρκεί αμέσως μετά, να εφαρμοστεί ένα ελαφρύ τρίψιμο με βαμβάκι ή, εφόσον η τριανταφυλλιά μας δεν είναι ευαίσθητη, η εφαρμογή να πραγματοποιηθεί υπό πίεση.
  • Δυο φορές τη βδομάδα δημιουργία μείγματος με νερό και σαπούνι. Παρασκευάζεται με την προσθήκη μείγμα από δύο κουταλιές υγρό σαπούνι και 1 λίτρο νερό.
  • Δημιουργία μείγματος νερού με Οινόπνευμα και Σαπούνι. Παρασκευάζεται με 2 κουταλάκια σαπούνι, 1 κουταλάκι οινόπνευμα και 1 λίτρο νερό.
  • Αν σε 1 λίτρο νερού τοποθετηθεί 1 τσιγάρο ή λίγα αποτσίγαρα για 24 ώρες, δημιουργείται το επονομαζόμενο διάλυμα καπνού, το οποίο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αραιωμένο, μόνο εφόσον δεν φυσάει άνεμος.

Ο κηπουρός καλλιεργητής έχει και άλλη μια επιλογή βέβαια, να προσελκύσει ή να αγοράσει εχθρικά προς τις Αφίδες, έντομα. Η Κηκιδόμυγα (Aphidoletes Aphidimyza) και οι Πασχαλίτσες Adalia Bipunctata και Coccinella Septempunctata, που καταπολεμούν διάφορες Αφίδες σε αποικίες, η Παρασιτική Σφήκα Aphidius Colemani, η οποία εξολοθρεύει την Πράσινη Αφίδα της Ροδακινιάς (Myzus Persicae) και την Αφίδα της Πατάτας (Macrosiphum Euphorbiae), οι Παρασιτικές Σφήκες Aphidius Ervi και Aphelinus Abdominalis, που αντιμετωπίζουν τις Αφίδες της Πατάτας Aulacorthum Solani και Macrosiphum Euphorbiae και τέλος ο Χρύσωπας (Chrysoperla Carnea), ο οποίος και καταπολεμά διάφορες Αφίδες, είναι λίγα μόλις εξ' αυτών.

Χημική Αντιμετώπιση:

  • Τα Εντομοκτόνα Επαφής, Στομάχου ή και Αναπνοής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Θερινός Πολτός, καθώς και τα Διασυστηματικά Εντομοκτόνα, παραμένουν ως ο κύριος τρόπος χημικής καταπολέμησης των αφίδων ως και σήμερα.[2]


Βιβλιογραφία

  1. "Οικονομοτεχνική ανάλυση υδροπονικής θερμοκηπιακής καλλιέργειας τριανταφυλλιάς για παραγωγή δρεπτών άνθεων στο ν. Ηρακλείου", πτυχιακή εργασία του φοιτητή Μαθιουδάκη Γεώργιου, ΑΤΕΙ Ηρακλείου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας, Ηράκλειο 2007.
  2. Καταπολέμηση αφιδών στην τριανταφυλλιά.