Κοκκοειδή

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κοκκοειδή ονομάζονται τα έντομα που σε ένα στάδιο της ζωής τους είναι σταθερά προσκολλημένα στον ξενιστή και απομυζούν χυμούς. Τα κοκκοειδή συνήθως περνούν απαρατήρητα και εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς. Έχουν σχήμα οβάλ, μήκος 3 mm περίπου και μοιάζουν με μικρά καφέ λέπια. Η καταπολέμησή τους είναι λίγο δύσκολη γιατί το κέλυφός τους τα προστατεύει. Εμφανίζονται κυρίως στους μίσχους, πάνω στα κλαδιά και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, αλλά μερικές φορές και στο πάνω μέρος του φύλλου. Τα κοκκοειδή απομυζούν τους χυμούς των φυτών και τα μαραίνουν. Επίσης προκαλούν κίτρινα στίγματα ανάμεσα κυρίως στα νεύρα των φύλλων. Εκκρίνουν ένα κολλώδες επίστρωμα που προσελκύει τα μυρμήγκια και άλλα παρασιτικά έντομα.

Για την αντιμετώπισή τους πρέπει ν’ απομακρύνουμε τα μολυσμένα κλαδιά κλαδεύοντας και καίγοντάς τα. Μ’ αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται η παρουσία του εντόμου. Είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τις σωστές αγροτεχνικές μεθόδους, π.χ. τη χρήση αναπαραγωγικού υλικού καθαρού από μολύνσεις. Όσον αφορά τη χημική αντιμετώπιση, είναι σημαντικό να προληφθούν οι διαχειμάζοντες πληθυσμοί και όλες οι άλλες μορφές του εντόμου. Τα ιπτάμενα αρσενικά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ειδικό σχεδιασμό. Οι μικρές προσβολές μπορούν να καταπολεμηθούν σκουπίζοντας κάθε έντομο ξεχωριστά με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα. Αν είναι απαραίτητο μπορούμε να ψεκάσουμε με μαλάθειο όταν εμφανιστούν.

Ψευδόκοκκος

Είναι πολύ διαδεδομένο κοκκοειδές που προσβάλλει πολλά είδη φυτών. Ανήκει στην υπεροικογένεια των κοκκοειδών. Η ανάπτυξή του ευνοείται από την υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και τη σχετικά υψηλή θερμοκρασία αέρα. Παράγει άφθονα μελιττώδη απεκκρίματα που ρυπαίνουν το φύλλωμα και ευνοούν την ανάπτυξη της καπνιάς. Το έντομο είναι πολυφάγο και προσβάλει τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι, τις αποθηκευμένες πατάτες, τις ρίζες ποωδών φυτών όπως η τομάτα, η πατάτα και τα κολοκυνθοειδή και πολλά είδη καλλωπιστικών φυτών. Έχει 3-4 γενεές το χρόνο και οι προνύμφες εγκαθίστανται σε σκιαζόμενα και υγρά μέρη. Η ανάπτυξή του δεν ευνοείται σε ξηρό καιρό. Προσβάλλει καρπούς, κλάδους και φύλλα. Οι ψευδόκοκκοι μοιάζουν με μικροσκοπικές τούφες από βαμβάκι και συνήθως βρίσκονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων ή σε κλαδιά στα σημεία που ενώνονται με τους μίσχους. Τα λευκό κηρώδες κέλυφός τους, προστατεύει τα έντομα από τους ψεκασμούς κάνοντας την καταπολέμησή τους δυσκολότερη. Τα δέντρα εξασθενούν και προκαλείται πτώση των μικρών καρπών. Οι προσβολές εμφανίζονται άνοιξη-καλοκαίρι (τέλη Μαϊου-αρχές Ιουνίου).