Λιμεττία

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 10:23, 15 Φεβρουαρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Μικρόκαρπες οξύχυμες λιμεττίες

West Indian

West Indian

Ο καρπός του είναι πολύ μικρός σε μέγεθος, στρόγγυλος σε σχήμα ή λίγο ελλειπτικός. Μερικές φορές συνοδεύεται από πολύ μικρό λαιμό και συνήθως από μικρή θηλή. Ο φλοιός του είναι πολύ λεπτός, λείος, δερματώδης και πρασινοκίτρινος κατά την ωρίμαση των καρπών. Έχει 10 έως 12 καρπόφυλλα. Η σάρκα είναι πρασινοκίτρινη, τρυφερή, χυμώδης και πολύ ξινή με διακριτικό άρωμα. Περιέχει μέτριο αριθμό σπόρων, που είναι υψηλώς πολυεμβρυονικοί. Παράγει καρπούς όλο το χρόνο, αλλά η κύρια παραγωγή φέρεται το χειμώνα (πρωιμότερα σης πιο ζεστές περιοχές). Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας, έχει μέτριο μέγεθος, πολυάριθμους λεπτούς κλάδους και μικρά λεπτά αγκάθια. Τα φύλλα του είναι μικρά, ανοιχτοπράσινα με πολύ στενά μισχοπτερύγια. Οι καρποφόροι οφθαλμοί και τα άνθη της ποικιλίας είναι μικρά. Ανθίζει όλο το χρόνο, αλλά η κυρίως ανθοφορία φέρεται την άνοιξη και τα τέλη του καλοκαιριού. Είναι πολύ ευαίσθητο στο ψύχος. Ακόμα αναφέρεται, ότι στις νέες βλαστήσεις, στους καρποφόρους οφθαλμούς και στα άνθη παρατηρείται ελαφρά πορφυρή απόχρωση, που εξαφανίζεται γρήγορα, όταν ο καιρός είναι ζεστός


Μεγαλόκαρπες οξύχυμες λιμεττίες

Tahiti (Persian)

Ο καρπός της ποικιλίας, που συγκομίζεται κυρίως το χειμώνα (νωρίτερα στις πιο ζεστές περιοχές), είναι μετρίως μικρός σε μέγεθος (σαν μικρό λεμόνι), ωοειδής, επιμήκης ή ελλειπτικός. Μερικές φορές φέρει πολύ μικρό λαιμό και θηλή. Ο φλοιός του είναι λεπτός, λείος και ωχρολεμονοκίτρινος κατά την ωρίμαση. Έχει περίπου 10 καρπόφυλλα. Η σάρκα έχει χρώμα ωχροπρασινοκίτρινο, είναι τρυφερή, χυμώδης, πολύ ξινή και με πραγματική γεύση λιμεττίας. Αν οι καρποί υπερωριμάσουν πάνω στο δένδρο, μερικοί απ' αυτούς παρουσιάζουν στην κορυφή τους ιδιόμορφη αποσύνθεση. Σαν δένδρο είναι ζωηρό, πλαγιόκλαδο, κρεμοκλαδές, μέσου έως μεγάλου μεγέθους και σχεδόν χωρίς αγκάθια. Το φύλλωμά του είναι πυκνό και πράσινο. Τα φύλλα είναι μέσου μεγέθους και μισχοπτερυγωτά. Τα άνθη είναι μέσου μεγέθους. Ανθίζει όλο το χρόνο, αλλά η κυρίως ανθοφορία φέρεται την άνοιξη. Είναι ανθεπκό στο ψύχος όσο και η λεμονιά. Δίνει καρπούς όλο το χρόνο. Είναι άσπερμη ή λιγόσπερμη.


Bearss (Bearss Seedless, Persian)

Bearss (Bearss Seedless, Persian)

Σαν δένδρο και σαν καρπός μοιάζει με την Tahiti. Τα άνθη της στερούνται ζωτικής γύρης και περιέχουν λίγες λειτουργικές σπερματοβλάστες. Γι’ αυτό οι καρποί της είναι άσπερμοι. Κατά το Bacchi (1940) είναι τριπλοειδής ποικιλία. Επίσης οι ελάχιστοι σπόροι της είναι μονοεμβρυονικοί.