Μεταφύτευση στέβιας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η μεταφύτευση των στεβιοφυταρίων στο χωράφι μπορεί να γίνει, όταν η θερμοκρασία εδάφους σταθεροποιείται γύρω στους 15oC και η θερμοκρασία το βράδυ να μην πέφτει κάτω από τους 10oC. Η κατάλληλη εποχή που μπορούν να επιτευχθούν αυτές οι θερμοκρασίες για όλη την Ελλάδα, είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Οι μεταφυτεύσεις αυτές υπερτερούν, αφού δίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις σε στρεμματοστεβιοσίδη σε σύγκριση με όψιμες μεταφυτεύσεις κατά ένα μήνα, αφού έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να φωτοσυνθέτουν. Για να έχουμε επιτυχία στη μεταφύτευση, πρέπει τα φυτά που θα εξαχθούν να είναι υγιή, ίσα, καλά ψημένα και σκληραγωγημένα με πλούσιο ριζικό σύστημα. Το ύψος τους να είναι 15cm και το πάχος όσο περίπου του μολυβιού. Το τράβηγμα γίνεται από τα φύλλα και τα φυτάρια τοποθετούνται στα σκεύη μεταφοράς (κοφίτσια, λινάτσες) κατά στρώσεις, για να μην στραβώσουν. Οι ρίζες καλύπτονται με βρεγμένη λινάτσα και τοποθετούνται σε ίσκιο. Στο μέρος όπου έγινε η εξαγωγή των στεβιοφυταρίων, ακολουθεί ελαφρό πότισμα. Η μεταφύτευση γίνεται με το χέρι ή με φυτευτική μηχανή.

Με το χέρι υπάρχουν 3 τεχνικές. Το μακεδονικό σύστημα (με το φυτευτήρι φυτευόνται τα φυτά και κατόπιν ακολουθεί το πότισμα), το ποντιακό σύστημα (πρώτα ανοίγονται τρύπες και κατόπιν ρίχνουμε άφθονο νερό. Τοποθετούμε τα φυτάρια στις τρύπες και κατόπιν ρίχνουμε ξερό χώμα), ενώ ο τελευταίος τρόπος είναι όταν ανοίγουμε αυλάκια και ποτίζουμε με άφθονο νερό. Ακολουθεί το φύτεμα των φυτών με το χέρι στη μία πλευρά του αυλακιού. Αν πάμε στη λύση των φυτευτικών μηχανών, υπάρχουν 3 είδη. Είναι οι απλές με τους δίσκους (παραδοσιακές) και οι σύγχρονες με κουτάλες ή με περιστρεφόμενες κούπες. Καλύτερες μηχανές θεωρούνται αυτές με τις κούπες και ενδείκνυνται για όλους τους τύπους παραγωγής στεβιοφυταρίων, ενώ οι μηχανές με τους δίσκους είναι περισσότερο για φυτά που προέρχονται από παραδοσιακά σπορεία. Οποιοσδήποτε τύπος φυτευτικής μηχανής χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει τα φυτά να ποτιστούν με μπεκ.

Όσο αφορά τις αποστάσεις, η ενδεδειγμένη απόσταση 40cm επί της γραμμής και 60 ή 75cm μεταξύ των γραμμών δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Τα 4.000 - 4.500 φυτά / στρέμμα είναι ο πλέον κατάλληλος αριθμός.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Οδηγός καλλιέργειας στέβια, των Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Ζαχοκώστα.